DATÇA’NIN 20 YIL SONRAKİ ''ANALİTİK ETÜT RAPORU” HAZIRLANDI
GÜNDEMSebiha ARSLAN = Pamukkale Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü 3. Sınıf öğrencileri, Stüdyo 5 ve Stüdyo 6 Projesi dersleri kapsamında ,2017-2018 akademik yılında, Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Oğuz Özbek ve Yrd.?Doç.Dr. Nur Sinem Partigöç'ün yürütücülüğünde, Datça Yarımadası'na ilişkin üst ve alt ölçekli bölge planlaması çalışmalarını tamamlayarak Datça ya teşekkür mektubu gönderdi.
Doç. Dr. Oğuz Özbek Yrd.?Doç.Dr. Nur Sinem Partigöç ve Stüdyo 5 ve 6 Proje Dersleri Yürütücüleri ''Datça yerleşim merkezi ve Datça Yarımadası'nın gelecek 20 yıl içerisinde sürdürülebilir gelişme stratejilerine katkıda bulunma potansiyeli olan Stüdyo 5 ve 6 projelerinin hazırlanmasındaki yardım ve destekleri için başta Datça Büyükşehir Belediye Başkanı Gürsel Uçar olmak üzere, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü personeline, diğer belediye birimlerine, kamu kurumları ve çalışanları ile Datça halkına teşekkür ederiz '' dedi.
Gerçekleştirilen çalışmalarını anlatan mektup ta şu cümleler yazdı;
‘'2017 yılı Güz Dönemi'nde düzenlenen ilk teknik gezide Datça yerleşim merkezi ve Datça Yarımadası'nın sosyo - ekonomik, kültürel ve fiziki yapı analizleri yapılmış olup; 2018 yılı Bahar Dönemi'nde düzenlenen ikinci teknik gezide ise Datça yerleşim merkezinde sorun ve potansiyellere göre belirlenen alt bölgelerde arazi kullanım planlamasına dönük daha detaylı mekânsal veriler öğrenciler tarafından toplamıştır.
Teknik gezi sonrasındaki oldukça yoğun ve kapsamlı stüdyo çalışmalarında, Datça yerleşim merkezine ilişkin analiz ve sentez çalışmaları tamamlanmıştır. Bu çalışmalar sonucunda, her iki dönemde yapılan tüm araştırmaları ve elde edilen verileri kapsayan “Muğla – Datça Merkez Analitik Etüt Raporu” isimli bir kitap hazırlanmıştır. Kaynak kitap niteliği taşıyan bu kitap, mekânsal planlama çalışmalarında rehberlik etmesi amacıyla Datça Belediye Başkanlığı'na gönderilmiştir. Bütün bu çalışmalara ek olarak, öğrenciler Datça Merkez'in 20 yıl sonrasına ilişkin kestirimleri ve arazi kullanım kararlarını içeren planlama senaryolarını kurgulamışlardır. Planlama senaryolarında öğrencilere, korumacı ve girişimci olmak üzere iki senaryo seçeneği sunulmuş ve her senaryo alternatifinde öğrencilerden farklı çalışma alanlarına yönelik özgün fikirler geliştirmeleri istenmiştir.
Belirlenen bu alt çalışma alanlarında, öğrenciler özgün planlama senaryoları geliştirmişler ve Datça Merkez'in 20 yıl sonrasına ilişkin 1/5000 ölçekli leke ve bölgeleme planları hazırlamışlardır.
Bahar dönemine ait planlama çalışmaları Datça Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü'nden Şehir Plancısı Tuğçe Göktepe'nin katılımıyla, Mayıs ayında Pamukkale Üniversitesi, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi'nde düzenlenen final sınavı jürisinde sunulmuş ve sergilenmiştir.''
İlginizi Çekebilir