© DATÇA HABER

DATÇA'DA ''GEOCACHİNG'' OYUNU

Sebiha ARSLAN = Av­ru­pa ül­ke­le­rin­de in­san­la­rın sak­la­nan si­hir­li ku­tu­la­rı bul­mak üzere yol­la­ra düş­tü­ğü GPS ta­ban­lı 'Ge­ocac­hing' oyununun durağı Datça Limanı

          Datça İlçe Milli Eği­tim Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan Av­ru­pa Bir­li­ği Eras­mus Prog­ra­mı kap­sa­mın­da ha­zır­la­nan pro­jey­le belirli  nok­ta­la­ra giz­le­nen 'Web ta­ban­lı GPS eti­ket­li ku­tu­lar', Ge­ocac­hing oyu­nu­nu oy­na­yan me­rak­lı­lar ta­ra­fın­dan bu­lun­du.Datça'ya, pro­je­yi ye­rin­de in­ce­le­mek üzere Avus­tur­ya, Lih­tenş­tayn, Por­te­kiz, Bul­ga­ris­tan ve Al­man­ya'dan gelen 10 ki­şi­lik ekip in oyunu , yel de­ğir­men­le­ri, sepet örme, közde Türk kah­ve­si, soğuk sıkım zey­tin­yağ­cı­lık, ipek­bö­cek­çi­li­ği ve ipek do­ku­ma­cı­lı­ğı gibi gü­nü­müz­de sa­yı­la­rı gi­de­rek aza­lan mes­lek­le­rin halen uy­gu­lan­dı­ğı nok­ta­lara yer­leş­ti­ri­len si­hir­li ku­tu­la­rın avına çı­kıl­ma­sıy­la baş­la­dı. Kül­tür ha­zi­ne­si avına çıkan 10 ki­şi­lik ekip, el­le­rin­de­ki cep te­le­fon­la­rı­nı kul­la­na­rak, Datça Li­ma­nı'ndaki Ba­lık­çı Ko­ope­ra­ti­fi ve Közde  Kah­ve­ Li­ma­nı'nı buldu. Bul­duk­la­rı ku­tu­la­rın içine isim­le­ri­ni yazıp ye­ri­ne bı­ra­kan ekip, daha sonra Közde Kahve Li­ma­nı'nda, İşletme sahibi  Ahmet Geyik (37) ve çalışma arkadaşları Can Geyik  (45), Ayşe Develi' nin (29)  güler yüzlü sunum ve misafirperverlikleriyle ,yor­gun­luk attı . Datça'da sadece Közde Kahve Limanında yapılan, közde Türk kahvesini yapmayı  öğ­re­nen ekip­ten Lih­tenş­tayn uy­ruk­lu Geri Tse­no­va, oca­ğın ba­şı­na geçip işletme sahibi Ahmet Geyik in tarifiyle  Közde Türk Kahvesi  pi­şir­di. Datça İlçe Milli Eği­tim Mü­dür­lü­ğü'nden Proje Ko­or­di­na­tö­rü,  İngilizce öğ­ret­meni  Halil İbra­him Gül, Ge­ocac­hing oyu­nu­nun, ilk kez kül­tü­rel de­ğer­le­rin ta­nı­tı­mı ama­cıy­la kul­la­nıl­dı­ğı­nı söy­le­di. Datça'da ge­liş­ti­ri­len pro­je­nin Av­ru­pa ül­ke­le­rin­den büyük ilgi gör­dü­ğü­nü be­lir­te­rek, Uy­gu­la­ma­nın yay­gın­laş­tı­rıl­ma­sı plan­la­nı­yor. Bu amaç­la 5 ül­ke­den 2'şer kişi olmak üzere 10 ki­şi­lik bir ekip il­çe­mi­ze ge­le­rek, ye­rin­de in­ce­le­me­ler­de bu­lun­du. Bu­lu­nan ku­tu­lar, ko­nuk­la­rı­mız ta­ra­fın­dan işa­ret­le­ne­rek ye­ni­den yer­le­ri­ne ko­nul­du. Ya­pı­lan ke­şif­ler, in­ter­net üze­rin­de pay­la­şı­la­rak, yeni ko­nuk­lar için iz bı­ra­kıl­dı dedi.İlçe Milli Eğitim Müdürü Ferman Akbulut  tarafından katılımcılara teşekkür belgesi' nin yanı sıra ,hediye paketi  ve Türk Kahvesi  hediye edildi.
GE­OCACHİNG NEDİR?
Ge­ocac­hing, oyuna dahil olan her­ke­sin GPS (Glo­bal Po­si­ti­oning Sys­tem) kul­la­na­rak pay­la­şı­lan ipuç­la­rı­nı takip et­me­si, bil­me­ce­le­ri çöz­me­si ve bu sü­re­cin so­nun­da 'Ge­ocac­he' ya da 'cache' ola­rak ifade edi­len ha­zi­ne­ye ulaş­ma­sı ola­rak ifade edi­le­bi­lecek, zaman ve mekan sı­nı­rı ol­ma­yan bir açık hava oyu­nu­dur. Ha­zi­ne­ler diğer oyun­cu­lar ta­ra­fın­dan sak­lan­mak­ta ve ha­zi­ne­nin ko­or­di­nat­la­rı çoğu zaman bil­me­ce­ler­le bir­lik­te sis­te­me ek­len­mek­te­dir. Oyu­nun ço­ğun­lu­ğu yü­rü­yüş üze­ri­ne ku­ru­lu olsa da tır­ma­nış ve dalış gibi daha pek çok fark­lı doğa sporu ile de zen­gin­leş­ti­ri­le­bil­mek­te­dir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER