DATÇA KENT KONSEYİ KADIN MECLİSİ, TANITIM TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ
GÜNDEMDatça Kent Konseyi Kadın Meclisi yürütme kurulu üyeleri Dürdane Kırlı, Elif Erdoğan, Dilek Dündar, Ayşe Güngör, Oya Özgüven, Pervin Şen ve Çiğdem Erkan 'ın 16.10.2017 tarihinden itibaren, faaliyete geçirdikleri Merkezi ve Yerel yönetim,Meslek kuruluşları ve Sivil Toplum'un kalkınma önceliklerini,sorunlarını,vizyonlarını, ortak akıl ve uzlaşma ile belirlemek tartışmak ve çözüm geliştirmek için çalışma ve bilgileri ışığında, İlçemiz Bülent Ecevit Kültür Merkezinde, cuma günü saat 13:00'da Kadın Meclisi sekreteri Dilek Dündar'ın hazırlayıp sunduğu bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Ekim ayından Ocak ayına kadar, Kadın Meclisi Çalışma gruplarının oluşturulması ve Kent Konseyi Kadın Meclisinin tanıtımı, Kent Konseyi nedir nasıl çalışır ? Datça Kent Konseyi Kadın Meclisi çalışma yönergesi nedir nasıl çalışır?
Kadın gözüyle Datça nasıl bir yer olmalı?
Datça'da yaşayan kadınlar olarak hangi sorunlarla karşılaşıyoruz?
Datça'yı daha temiz daha düzenli daha saygılı daha doğal , gibi biz kadınlar olarak neler yapabiliriz? sorularını Dilek Dündar'ın Görselli Sunumunda,izlendi.Sunum özetle
KADIN MECLİSİ TANIMI:
Kent içinde yaşayan kadınların din, dil, ırk, kültür, sınıf, eğitim ve düşünce farkı gözetmeksizin ve her katman kadını temsil etmek üzere kurulan, kadının özgür, demokratik ve doğrudan katılımına dayanan, Datça Kent Konseyi çerçevesinde çalışan bir meclistir.
KADIN MECLİSİ ÇALIŞMA YÖNERGESİNİN AMACI:
1. Kadınların üretim, iş, siyaset, kültür sanat, sağlık, çevre vb. alanlarında söz sahibi olmasının sağlanması.
2. Kadınların Kent ve Kadın sorunları ve sorumlulukları konusunda bilinçlenmesi, politikalar oluşturması.
3. Kentsel yaşama katılma ve kente ait olma duygularının geliştirilmesi.
4. Kadınların ihtiyaç ve sorunlarından yola çıkarak taleplerinin belirlenmesi, çözümler ve projeler üretilmesinde aktif rol almalarının sağlanması.
5. Projelerin yetkili birimlere ulaştırılmasında etkili çoğunluk olarak temsil edilmelerinin sağlanması.
KADIN MECLİSİ İLKELERİ:
1. Kadın Meclisi çalışmalarına ve toplantılarına Datça'da ikamet eden örgütlü veya örgütsüz tüm kadınlar katılabilir.
2. Kadın Meclisi cinsiyet ayrımcılığına dayalı, eğitim, hukuk, sağlık, ekonomik, siyasal, kültürel ve toplumsal alanlardaki tüm uygulamalara karşı mücadele eder.
3. Kadın Meclisi bağımsız olarak çalışır. Hiçbir siyasi parti ile dikey ilişki içinde olamaz.
4. Kadın Meclisi her tür şiddete karşıdır.
5. Çalışmalara katılımda devamlılık esastır. Mazeret belirtmeden 3 toplantıya üst üste katılmayan kişinin üyeliği yürütme kurulu kararı ile son bulur.
6. Tartışmaların niteliği ve kapsamı genel hedef ve amaçlara yönelik olmalıdır.
7. Kadın Meclisi, üyelerinin ortak kararı çerçevesinde ve yönergedeki maddeler gereğince hareket eder ve uygulamalarda bulunur.
8. Toplantılara katılmak isteyen erkekler görüş beyan eder, oy kullanamazlar.
9. Kadın Meclisi toplantıları kamuya ve basına açık yapılır. İstisna hallerde Meclis gizlilik yetkisine sahiptir.
10. Kadın Meclisinde alınan kararlar ve görevlerin getirmiş olduğu ayrıcalıklar özel çıkarlar doğrultusunda kullanılamaz.
11. Kadın Meclisi kamu görevi için aday olan herhangi bir kişiyi desteklemeyeceği gibi, bir adayın leh ve aleyhinde toplantılar yapamaz ve beyanat veremez.
ÇALIŞMA GRUPLARI
Datça ilçe sınırları içinde yaşayan kadınlara yönelik projeler üretmek üzere, gönüllülerin talebi doğrultusunda yürütme kurulunun onayı ile kurulan çalışma birimleridir. En az üç kişi ile kurulur. Çalışma gruplarında üst üste 3 toplantıya mazeretsiz katılmayan üyenin üyeliği düşer. Çalışma grupları genel kurul üyesi olsun veya olmasın tüm kadınlara açıktır. Çalışma grupları iki genel kurul arasında en az 6 toplantı yapmak zorundadır. Grup salt çoğunlukla toplanır ve salt çoğunlukla karar alır.
ÇALIŞMA GRUPLARININ GÖREV VE SORUMLULUKLARI
1. Kadınların sosyal, kültürel ve ekonomik ihtiyaçlarının saptanmasını sağlamak.
2. Gereksinimler doğrultusunda projeler oluşturmak ve projelerin yaşama geçirilmesi için gerekli çalışmaları yapmak.
3. Kadınların; kent sorunlarına sahip çıkmasını ve kararlarda söz sahibi olmasını sağlamak. Üretilen bütün politikalarda kadın bakış açısının da yer almasını sağlamak.
KADIN MECLİSİNE ÜYELİK VE ÜYELİK KOŞULLARI
1. 18 yaş üzeri Kadın olmak.
2. Datça ilçe sınırları içinde ikamet ediyor olmak.
3. Üyelik kaydı için nüfus cüzdanı fotokopisi ile birlikte Kent Konseyi Kadın Meclisi Yürütme Kuruluna başvuruda bulunmak.
Üyeler;Genel Kurula davet edilen üyeler kadın meclisinin üyeleridir. Ayrıca çalışma gruplarında fiilen görev yapan üyelerdir. Genel Kurulda oy kullanma hakkına sahiptirler. Art arda üç kere üyesi olduğu çalışma grubuna mazeretsiz olarak katılmayan üyenin üyeliği düşer.
Sorunlara çözüm yolları bulmak için Kadın Meclisi olarak hangi konularda çalışma grupları oluşturmalıyız? gibi konular hakkında konuşup sorun tespitleri ve çözüm önerileri hakkında tartışıldığı toplantıda açılış konuşmasını Kadın Meclisi Başkanı Dürdane Kırlı yaptı.Kırlı sözlerine '' Değerli Konuklarımız
Hepiniz hoş geldiniz Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak sizlerle bir araya gelip Datça ve Kadın olarak ne yapabiliriz konusunda sohbet edelim istedik.
Biraz sonra yapacağımız sunumda daha detaylı olarak irdeleyeceğimiz Kent Konseyleri 5393 Belediye Kanununun 76. Maddesine dayanılarak hazırlanan yönetmeliğe göre kurulmuş yapılardır. Amacı kent vizyonunun ve hemşerilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, soydaşlık, hesap sorma ve verme, katılım, yönetim ve yerinden yönetim ilkelerini hayata geçirmektir.
Datça Kent Konseyi Kadın Meclisi olarak oluşum amacımız kadınların toplumsal yaşamın üretim, iş, siyaset, kültür, sanat ve benzeri alanlarında söz sahibi olması, kent ve kadın sorunları ve sorumlulukları konusunda bilinçlenmesi, politikalar oluşturması, kentsel yaşama katılma ve kente ait olma duygularının geliştirilmesi, kadınların ihtiyaç ve sorunlarından yola çıkılarak taleplerinin belirlenmesi, çözümler ve projeler üretilmesinde aktif rol almalarının sağlanması ve projelerin yetkili birimlere ulaştırılmasında etkili çoğunluk olarak temsil edilmelerini sağlamaktır.Kadın gözüyle Datça nasıl olmalı? Kadın olarak hangi sorunlarımız var? Bu konuda neler yapabiliriz? Konularında fikir alışverişinde bulunmak, sizlerin görüşlerinizi almak, çalışma grupları oluşturmak için bir aradayız. Sizlerin görüşleri bizim için önemli. Bu nedenle sözlerimi burada noktalıyor, tekrar hoş geldiniz diyorum dedi. Ardından Kent Konseyi Başkanı Hayriye Balkan konuştu sözlerine '' Merhaba arkadaşlar, sevgili Datçalı kadınlar öncelikle kadın meclisimize böyle bir organizasyonu düzenlediği için çok teşekkür ediyorum. Bizleri bir araya getirdiler. Sunum çok güzeldi. Biraz önce dikkat ettim eğitim çalışma grubunda Datçalı kadınlara okuma yazma öğretme konusu bu küçük bir öneri tabi Datça'da okuma yazma bilmeyen kadın çok azdır. Eğitim seviyesi bir hayli fazla Datça'da. Datça'da eğitim grubunun müfredat konusunda çalışma yapmasını önerebilirim. Çünkü hükümetin çocuklarımıza öngördüğü müfredat tamamen Atatürk'ün çağdaş yapısından uzaklaştıran ve onları karanlığa götüren bir müfredat. Onlar bizim her şeyimiz. Bir kadın çocuğu söz konusu olunca her şey onun için biter. Dolayısıyla çocuklarımıza öngörülen müfredat şuanda onları karanlığa götüren bir eğitim seviyesini öngörüyor. Çalışma grubumuz bu konuda bir çalışma yapıp aileleri, velileri, özellikle anneleri çocuklarını neler beklediği konusunda bilinçlendirebilirler. Onun dışında Datça'da olmak Datça'da kadın olmak çok güzel. Türkiye'deki birçok kente göre burada yaşıyor olmak çok güzel. Çünkü ülkemizde ne yazık ki kadın olmanın zorluklarını her zaman görüyoruz. Datça'da bunları çok daha az hissediyoruz. Ayrımcılık, kadının ayrımcılığı, kadına şiddet ve çocuğa şiddet burada en az görülenlerden dolayısıyla bu konuda biz çok şanslıyız. Bunun dışında kent konseyi diğer çalışma grubu arkadaşlarıma da çok teşekkür ediyorum. Böyle bir organizasyonu düzenledikleri için tekrar teşekkürler, görüşmek üzere sağ olun dedi.
Sunum, konuşma, görüş alış verişi ve sorun tespiti yaklaşık 3 saat civarında sürdü. Çalışmak isteyen kadınlara üye formları dağıtılmasıyla toplantı sona erdi.
(Sebiha ARSLAN)
İlginizi Çekebilir