DATÇA ENGELLİ ÇALIŞMA GRUBU 3.?TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ
GÜNDEMDatça Engelli Çalışma Grubu, Datça Belediyesi ,Meclis Salonunda 3. Toplantısını gerçekleştirdi. Bir önceki toplantıda tespit edilen sorunlar için ne yaptık ,hangi sonuçları elde ettik? Yeni sorunlar, sorular nelerdir? Engelli engelsiz kaynaşmasını nasıl yaparız? Engellileri daha çok dışarı çıkarmak için neler yapabiliriz? Engellilerin yaşadığı sorunlar ve engelli hakları konusunu konuşan engelli çalışma grubu engellilerin sesi olmaya devam ediyor.
Toplantının önemli konularından olan kaldırım iniş çıkışlarına, duba önlerine, rampa önlerine araçlarını ve motorlarını özensizce bırakan insanlar ve kaldırımları işgal eden işletmeler yüzünden bulundukları yerde uzun süre mahsur kalan engelli insanların sorunlarına çözüm arandı. Engelli Çalışma Grubu olarak ,16 kişiyle 3.toplantısını gerçekleştiren gurup 'un yaptığı açıklamasında ''
Bir önceki toplantımızda engellilerin ilçemizde yaşadığı sorunları ve engelli haklarıyla ilgili konuşmalar yapmıştık. 29.12.2017 tarihinde tespit edilen sorunlar.
1. Bedensel engelli arkadaşlarımızın caddelerde, sokaklarda, kaldırımlarda, kaldırım iniş çıkışlarında yaşadığı sorunlar.
2. Eski Datça merkeze otobüslerin çıkmaması sebebiyle engelli ve yaşlılar aşağıdaki otobüs durağına kadar yürümek zorunda kalması.
3. Karaköy'de yaşayan tekerlekli sandalye kullanıcıların köy meydanında bulunan kahvelere girememesi.
4. Engellilerin kendi engel gruplarına göre iş bulamama sorunları.
5. Engelli kimlik kartları ve Ücretsiz ulaşım kartı Kent Kart nasıl çıkartılır? Kent Kartlarda geçersiz bakiye deyince ne yapmak gerekir?
6. Başıboş gezen köpekler bazı engelli arkadaşlarımızı korkutuyor bunun için ne yapılabilir?
1.Numaralı sorun için; 9.01.2018 tarihinde Datça Kent Konseyi Başkanlığına bir dilekçe yazdık dilekçemize henüz bir cevap alamadık.
Dilekçemiz;
29.12.2017 tarihinde Kent Konseyi engelli çalışma grubu olarak yaptığımız toplantı sonucunda ilçemizde yaşayan bedensel engellilerin tek başına hareket edemediklerini ve ilçemizin çeşitli yerlerinde zorluklarla karşılaştıklarını tespit etmiş bulunmaktayız. Bedensel engelliler özellikle kaldırım iniş çıkışlarına, duba önlerine, rampa önlerine araçlarını ve motorlarını özensizce bırakan insanlar ve kaldırımları işgal eden işletmeler yüzünden bulundukları yerde uzun süre mahsur kalmaktadırlar. Bu yüzden yoldan geçen insanlardan yardım isteyip geçmeye çalışmaktadırlar. Bu durum engellilerin onuruna dokunmaktadır. İnsan hakları ve engelli haklarına karşı yapılan bu haksızlıkların bir an önce ilçemizde son bulması için saha çalışmalarına başladık. Şu ana kadar tespit edilen yerler;
1) City otelin giriş kapısının karşısında bulunan yayalara ait ayrılan yolun önüne yürüyen insanların bile geçmesine mani olacak şekilde bırakılan motorlar ve araçlar.
2) Atatürk caddesi Datça Eczanesi önünde bulunan dubaların önüne park eden araçlar. Atatürk caddesi Jet Migros' un önüne ve kaldırımlara bırakılan araçlar ve motorlar.
3) Eski kaymakamlığın karşısından sahil tarafına geçiş bölümüne bırakılan araçlar ve motorlar.
4) Ambarcı caddesinde bulunan Karedeniz fırının yan tarafında bulunan yaya yolu girişine bırakılan araçlar ve motorlar. Yanlış park edenler yüzünden hem Karadeniz fırının girişi hem de yaya yoluna girişler engellenmiş olmaktadır. Ayrıca Ambarcı caddesinin girişinde yeni yapılan kaldırımların iniş ve çıkışlarına araçların ve motorların park etmesi lokantaların masalarını dışarıya taşırması Dilge marketin karşısında bulunan bin bir çeşidin kaldırımı işgal etmesi yüzünden engelliler kendilerine ayrılan kaldırımlardan gidememektedirler.
Bu yüzden araçlara ait yolda tehlikeli bir biçimde gitmektedirler. Bu konularla ilgili gerekli düzenlemelerin en kısa sürede yapılmasını ve Engelli Çalışma Grubu olarak tarafımıza bilgi verilmesini rica ederiz.
2.Numaralı sorun için? Muğla Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon merkezi yetkilisi ile yaptığımız telefon görüşmesi neticesinde otobüslerin şu anda yukarı çıkmasına imkan olmadığı ancak yeni alternatif yol çalışması yapmayı planladıklarını öğrendik.
3. Karaköy'deki erişim sorunu için Datça Belediyesi gerekli düzenlemeleri yaptı artık kahvelere tekerlekli sandalye kullanıcıları da girebiliyor.
4.İş bulamama sorunları için, öncelikli olarak İş kura müracaat etmeleri gerektiği bilgisi verildi. Ayrıca yazın açılacak tezgahlarda el emeği göz nuru yaptıkları ürünlerin satışını yapmaları için bir proje yazıldı. Proje adı “Üretiyorum Çalışıyorum Topluma Fayda Sağlıyorum” Belediye Meclisinde görüşülmek üzere teslim edildi.
5.Numaralı sorun? Engelli kimlik kartı ve Kent Kartı olmayanların kartları müracaatları sonucunda çıkartıldı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile görüşüldü ulaşımda şoföre Engelli Kimlik kartlarını göstermeleri yeterli en kısa sürede Kent kartlarını vize yaptırmaları gerektiği bilgisi alındı.
5.02.2018 toplantı notları;
1) Duraklardaki oturma yerlerine kısa boylu engellilerin oturamaması ve bu yüzden otobüs gelene kadar ayakta beklemek zorunda kalmaları.
2) 09.01.2018 tarihinde verdiğimiz dilekçeye olumlu cevap gelmemesi durumunda zorluk yaşanan yerlerde sivil halkında da katılacağı farkında' lık yürüyüşü ve eylem planı yapılması kararlaştırıldı.
3) İlçemizde 200'e yakın engelli olmasına rağmen yetirince dışarılarda görünmemesi sebebiyle dikkat çekmedikleri yaşadıkları zorlukların engelsizler tarafından fark edilmediği hakkında konuşuldu. Hollanda'da yapılan bir uygulamanın ilçemizde de yapılması için çalışmalar başlatılmasına karar verildi. Her ay gönüllü grubu ile engellilerin bulaşması sağlanacak proje adı “Benimle Gezer misin? Gönüllüler bir günlerini engellilere ayıracak yemek yiyecekler, çay içecekler birlikte gezip dolaşacaklar.
4) Engelliler için düzenlenen Atatürk Duyu parkının yeniden elden geçirilmesi ve orada engelli engelsiz tüm bireylerin kaynaşması için çalışmalar yapılması.
5) Engelli çalışma grubunun her ayın ilk pazartesi günü Belediye Meclis salonunda geniş katılımlı toplantı yapması.
(Sebiha ARSLAN)
İlginizi Çekebilir