© DATÇA HABER

DATÇA CEMEVİ’NDEN 9.HIZIRŞAH ETKİNLİĞİ

Sebiha ARSLAN : Hacı Bek­ta­ş Veli Ana­do­lu Kül­tür Vakfı Datça Şubesi Cemevi, organizasyonluğunda ,Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Datça Belediye Başkanlığı' nın katkılarıyla gerçekleşecek olan 9. ?Hı­zır­şah Etkinliği bugün itibariyle saat 11:30 da ''Hızırşah Hacetevi Tepesi'' ziyareti ile başlayacak olup 3 gün boyunca (27 -28-29 Temmuz) çeşitli etkinliklerle kutlanacak.


Hacı Bek­taş Veli Ana­do­lu Kül­tür Vakfı Datça Şu­be­si Ce­me­vi,Yö­ne­tim Ku­ru­lu adına,
Murat Yıl­dı­rım 'ın 9. ?Hı­zır­şah Etkinliği basın açıklaması, cemevi yararına düzenlenen kermes ve etkinlik programı şu şekilde

''Hacı Bek­taş-I Veli Ana­do­lu Kül­tür Vakfı Datça Şubesi ola­rak siz­le­re Ale­vi-Bek­ta­şi ge­le­ne­ği­nin insan sev­gi­si­ni, dost­lu­ğu, kar­şı­lık­lı gü­ve­ni ve insan iliş­ki­le­ri­ni dü­zen­le­yen de­mok­rat­lı­ğı, eşit­li­ği, la­ik­li­ği sunma ça­ba­sın­da­yız.
Vakıf ola­rak; Tür­ki­ye Cum­hu­ri­ye­ti dev­le­ti­ni ve Ale­vi-Bek­ta­şi kül­tü­rü­nü son­su­za dek ya­şat­mak ama­cın­da­yız. Bu­nun­la be­ra­ber vak­fı­mız­da mez­hep­çi­lik ya­pıl­ma­dı­ğı gibi, dil, din, ırk ay­rı­mı da gö­ze­ti­le­me­mek­te­dir. Biz­le­ri bir araya ge­ti­ren; in­sa­na olan saygı ve sev­gi­miz­dir. Ata­türk'e ve laik Cum­hu­ri­yet il­ke­le­ri­ne bağ­lı­lık­tan asla ödün ver­me­ye­ce­ği­mi­zi ve ancak bu il­ke­le­re sahip çı­kan­lar­la dost ol­du­ğu­mu­zu özel­lik­le vur­gu­la­mak is­te­riz.
Biz; ger­çek yol gös­te­ri­ci­nin bilim ol­du­ğu­na ina­nı­yo­ruz. Ça­tı­mı­zın al­tın­da yo­baz­lı­ğa ve zor­ba­lı­ğa yer ol­ma­dı­ğı gibi; geç­miş­le il­gi­li ola­rak kim­se­ye küs­kün­lü­ğü­müz, kır­gın­lı­ğı­mız ve düş­man­lı­ğı­mız da yok­tur.
Kim­se­nin al­ter­na­ti­fi de­ği­liz. Biz­ler Ale­vi-Bek­ta­şi'yiz. Bizi ta­nı­ma­dan hüküm ver­me­yi­niz. Bizi ta­nı­mak için bize so­ru­nuz. Sizin için ka­pı­mız so­nu­na dek açık; kork­ma­dan, çe­kin­me­den girin içeri. Ken­di­mi­zi an­lat­mak­tan mut­lu­luk du­ya­rız.

Hacı Bek­taş Veli Ana­do­lu Kül­tür Vakfı Datça Şu­be­si Ce­me­vi ola­rak bu yıl 9.?sunu ger­çek­leş­ti­re­ce­ği­miz ve pek çok plat­form­da an­lat­ma­ya ça­lış­tı­ğı­mız halde hala NEDEN HI­ZIR­ŞAH ETKİNLİĞİ? HI­ZIR­ŞAH NEDİR? Gibi so­ru­lar yö­nel­til­mek­te. As­lın­da bu so­ru­lar bir kez daha et­kin­li­ği­mi­zin ama­cı­nı ve et­kin­li­ği­mi­ze is­mi­ni veren Hı­zır­şah der­gâ­hı­nı an­lat­mak im­kâ­nı ver­di­ği için biz­le­ri mutlu et­mek­te.
TARİHİN ŞAHİDİ MİMARİ
Tarih her ne kadar tar­tış­ma ve yo­ru­ma açık ol­ma­yan bir bilim ola­rak Hı­zır­şah'ın bir Ale­vi-Bek­ta­şi tür­be­si ol­du­ğu­nu söy­le­se de, bunu des­tek­le­yen diğer bir önem­li bilim dalı ise Mi­ma­ri­dir.
Konya, Sel­çuk Üni­ver­si­te­sin­den Prof. Remzi Duran, 1966 yı­lın­da ya­yın­la­dı­ğı ma­ka­le­sin­de ya­pı­nın; Bey­lik­ler dö­ne­mi­nin kare plan, tek kubbe, sekiz kö­şe­li yapı gibi ka­rak­te­ris­tik tüm Sel­çuk­lu mi­ma­ri an­la­yı­şı­na sahip ol­du­ğu­nu be­lirt­mek­te­dir. Bu­nun­la be­ra­ber ya­pı­nın; inşa tek­ni­ği, mal­ze­me, örtü şe­ma­sı, kubbe geçiş ele­man­la­rı ile 13.?yy. dö­ne­mi­ne ait ol­du­ğu söy­len­mek­te­dir.
Her ne kadar bugün Hı­zır­şah Camii ola­rak ta­nım­lan­sa da ya­pı­nın ca­mi­den ay­rı­lan en önem­li Bek­ta­şi der­gâ­hı özel­lik­le­ri; sivri kemer, kalın niş, min­ber­siz, mih­rap­sız yapı, yük­sek eşik, alçak kapı gi­ri­şi­dir.
Yine aynı ma­ka­le­de Prof. Duran, Hı­zır­şah'ın Alevi tek­ke­si­nin öte­sin­de za­vi­ye alanı ol­du­ğu­nu be­lirt­mek­te­dir. Za­vi­ye­ler iç­le­rin­de iba­det­ha­ne­nin yanı sıra, kü­tüp­ha­ne, mut­fak, hamam, med­re­se, at ve hay­van ba­rı­nak­la­rı, aş evi, konuk evi, mey­dan evi gibi ya­pı­lar bü­tü­nün­den oluş­mak­ta­dır. Hı­zır­şah der­gâ­hı­nın çev­re­sin­de aynı mi­ma­ri ör­güy­le ya­pıl­mış ka­lın­tı­lar bu­lun­mak­ta­dır. Bun­lar­dan biri yol ke­na­rın­da bu­lu­nan ve kurna kı­sım­la­rı çıp­lak gözle bile gö­rü­le­bi­len hamam ka­lın­tı­sı­dır. Bir di­ğe­ri Bek­ta­şi za­vi­ye­le­ri­nin ol­maz­sa ol­ma­zı kabul edi­len ve kut­sal sa­yı­lan tepe, su ve taş gibi un­sur­lar­dan olan ve Hı­zır­şah kö­yü­nün 2 km. gü­ney­ba­tı­sın­da bu­lu­nan dilek/hacet te­pe­si­dir.
Başka bir be­lir­le­yi­ci ise der­gâ­hın bah­çe­sin­de yer alan, Ale­vi- Bek­ta­şi baş­lık­la­rı şek­lin­de­ki mezar taş­la­rı­dır. Bun­la­rın ikisi “baba baş­lı­ğı” ola­rak bi­li­nir ve on iki di­lim­dir.
Tarih, sanat ta­ri­hi ve mi­ma­ri­nin yanı sıra bölge halkı da bugün Hı­zır­şah cami ola­rak isim­len­di­ri­len der­gâ­hın, yakın zaman kadar cami ola­rak hiç kul­la­nıl­ma­dı­ğı­nı, Ana­do­lu'nun türbe inan­cın­da ol­du­ğu gibi as­ke­re giden, hasta olan, ço­cu­ğu ol­ma­ya­nın gelip dua et­ti­ği, adak kes­ti­ği bir yer ol­du­ğu­nu söy­le­mek­te­dir.
Her ne kadar va­kıf­lar mü­dür­lü­ğü ka­yıt­la­rı ger­çek dışı bir be­yan­la 13 yy ya­pı­sı olan tür­be­ye 150 yıl­lık dese de, bah­çe­de­ki mezar taş­la­rı basit bir haf­ri­yat gibi atı­lıp, ancak üç ta­ne­si yoğun uğ­raş­lar son­ra­sın­da bu­lu­nup ge­ti­ril­se de, yapı res­to­ras­yon ci­na­ye­ti­ne kur­ban gö­tü­rül­mek is­ten­se de Hı­zır­şah bir Alevi der­gâ­hı­dır. Ancak ister cami, ister der­gâh ola­rak anıl­sın bu yapı erken dönem Türk-İslam eseri ola­rak ge­le­ce­ğe bı­rak­mak zo­run­da ol­du­ğu­muz bir kül­tür mi­ra­sı­dır. Biz­ler ne ki­li­se­ye, ne hav­ra­ya, ne de ca­mi­ye karşı de­ği­liz. Her inanç kendi me­kâ­nın­da kendi kut­sal­la­rıy­la var olsun is­ti­yo­ruz. Ve umu­yo­ruz ki Kül­tür ba­kan­lı­ğı bu­ra­da daha ay­rın­tı­lı ar­ke­olo­jik kazı ve in­ce­le­me­ler­de bu­lun­sun ve Hı­zır­şah Alevi ve Sünni inan­cın ortak zi­ya­ret­gâh­la­rın­dan biri olsun.
GELİN CAN­LAR BİR OLA­LIM
Sev­gi­li dost­lar, yu­kar­da da an­lat­ma­ya ça­lış­tı­ğı­mız gibi Hı­zır­şah et­kin­li­ği Ale­vi-Bek­ta­şi inan­cı­na men­sup biz­le­rin, hem inanç­la­rı­nın ge­re­ği­ni yap­mak, hem de Datça'nın ta­nı­tım ve tu­riz­mi­ne katkı sun­mak için Datça'daki dost­la­rı­mız­la ken­di­mi­zi ta­nıt­mak, siz­ler­le kay­naş­mak için dü­zen­le­di­ği­miz bir et­kin­lik.
Bu yıl da 27-28-29 Tem­muz 2018 ta­rih­le­ri ara­sın­da, 9.?sunu ger­çek­leş­ti­re­ce­ği­miz Hı­zır­şah et­kin­li­ği­mi­ze ka­tı­la­rak biz­le­ri yal­nız bı­rak­ma­ya­ca­ğı­nı­zı umu­yo­ruz.
Dokuz yıl­dır biz­den des­te­ği­ni esir­ge­me­yen Muğla bü­yük­şe­hir be­le­di­ye baş­ka­nı sayın Dr.?Osman Gürün'e, Datça be­le­di­ye baş­ka­nı sayın Gür­sel Uçar'a, tüm be­le­di­ye ça­lı­şan­la­rı­mı­za, ga­ze­te­ci dost­la­ra, spon­sor­la­rı­mız Taş­kı­ran in­şa­at, Fora Otel, Meh­met Ali ağa Ko­na­ğı, Villa An­fo­ra, Can Can emlak, Ca­fe­rin yeri kebap ve pide Sa­lo­nu'na, tüm kurum ku­ru­luş ve sivil top­lum ör­güt­le­ri­ne te­şek­kür ede­riz.
HACI BEK­TA­ŞI VELİ ANA­DO­LU KÜL­TÜR VAKFI DATÇA ŞUBESİ CEMEVİ
9.?HI­ZIR­ŞAH ETKİNLİK PROG­RA­MI

27 Tem­muz 2018 Cuma- Saat:11.30 Hı­zır­şah­ Ha­ce­te­vi te­pe­si­ni zi­ya­ret
28 Tem­muz 2018 Cu­mar­te­si
*Saat:14.00- Açı­lış Tö­re­ni Yer: Hı­zır­şah Tür­be­si
*Saat: 16.00- Lokma pay­la­şı­mı Yer: HB­VAKV Datça ce­me­vi
*Saat: 21.00 Panel “Alevi inanç hak­la­rı ve AHİM ka­rar­la­rı” - Yer: Anfi ti­yat­ro/Datça
Mo­de­ra­tör: Ali Kaya (Ta­rih­çi-ya­zar)
Prof.?Dr. İbra­him Ka­boğ­lu (hu­kuk­çu-Aka­de­mis­yen-Mil­let­ve­ki­li)
İhsan Eli­açık ( ya­zar-ila­hi­yat­çı)
Mi­ya­se İlknur (ga­ze­te­ci-ya­zar)
29 Tem­muz 2018 Pazar
Saat: 14.00 Udi Yer­vant halk kon­se­ri Yer: Hı­zır­şah kül­tür evi
Saat 21.00 Üc­ret­siz halk mü­zi­ği kon­se­ri Yer: Anfi Ti­yat­ro
Sa­nat­çı­lar:. Leyla Ünver –Er­do­ğan Doğan
Konuk sa­nat­çı­lar: Eylem Egin- Taner Öz­soy- Özlem Cey­lan

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER