TURİZM AMAÇLI KONUT İZİN BELGELERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI
Simge AYBEY:" Turizm Amaçlı Konut İzin Belgeleri ve Bu Konutların Kiralama Usulleri" ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Bülent Ecevit Kültür Merkezinde, pazartesi günü (08.01.2023) saat 11:00'da gerçekleşen toplantıya, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Toprak, konaklama, emlak ve seyahat acentesi sektörleri üyeleri katıldı.
Müdür Toprak, Kanun ile yürürlüğe giren, konutların gerçek ve tüzel kişilere kiralanmasına ilişkin hükümlerle ilgili konuyu ve ilgili işletmeleri yakından ilgilendiren hususları katılımcılar ile paylaştı, turizmcilerin konuyla ilgili merak ettikleri soruları yanıtladı.
''Bir yeri kiralayarak taşın altına elimi koyuyorum''
Toplantıda bir vatandaş Toprak'a, ''Ben bir otel işletmecisiyim. İstanbul'dan Datça'ya göç ettim. İstanbul'da da bir otel işletmecisiydim. Mal sahibi değilim. Kiracıyım. Bir yeri kiralayarak taşın altına elimi koyuyorum. Bir şirket açıyorum ve kendimde bu işletmeden kazanç sağlayıp hayatımı idam ettiriyorum. Hak verirsiniz ki, bu işletmeyi devam ettire bilmem için turizmde yer almak adına, illaki mal sahibim olmamam gerekmiyor. Ama bu kanun neticesinde, ben büyük bir engelle karşılaşıyorum. 10 oda değilim apart otel ruhsatına başvuru yapamıyorum. 5 odanın altında da değilim, mal sahibi de değilim o yüzden buradan da ilerleyemiyorum. 8 tane 1+1 evden oluşan işletmem var. Hali hazırda bir pansiyon ruhsatım var. Fakat pansiyon ruhsatı olduğu için de turizm belgesine başvuramıyorum. Mutfaklarımı yıkmam isteniyor. Mutfaklarımı yıkmam demek bu işletmeyi kapatmamla eş değer. Ben şimdi bu noktada ne yapmalıyım. Ben ve benim gibi olan işletmeciler, yıllardır bu alana hizmet eden, vergisini ödeyen işletmeciler ne yapmalı ? Ben işletmemi yeni bir kanun, yeni bir uygulama geldi diye kapatıp gitmem mi bekleniyor ?'' dedi.
Müdürü Toprak ise cevap olarak yaptığı açıklamada ''Biz burada müstakil evlerinizi turizme kazandırırken kısa süreli kiralamaya vermenizde kullanacağınız belgeyi konuşuyoruz. Sizinki tamamen bakanlık belgeli olması gereken bir işletme'' dedi
Konutların turizm amaçlı en fazla 100 gün kiralanmasını, bu alanda izin belgesi verilmesinden idari yaptırımlara kadar çok sayıda düzenlemeyi içeren kanunda dikkat edilecek önemli hususlar ise şu şekilde;
Kiralamalar, 100 gün ve altında olmalıdır. Uzun süreli kiralamalar kapsam dışındadır.
Kiralamanın hangi amaçla yapıldığına bakılmaksızın (eğitim, sağlık, iş, gezi vs.) 100 gün ve altındaki tüm kiralamalar bu kapsama girmektedir.
TC vatandaşları gerçek veya tüzel kişi olarak başvurabilecektir.
Yabancı uyruklu vatandaşlar Türkiye'de oturma/çalışma izni varsa ve ikametgahı Türkiye'de ise e-devlet üzerinden başvuracaktır.
Oturma izni olmayan yabancılar ise, bir TC vatandaşına vekalet vererek yine e-Devlet üzerinden başvuru yapacaktır.
Tüm başvurular e-Devlet üzerinden yapılacaktır, İl Müdürlüğüne fiziki başvuru kabul edilmeyecektir.
Başvurular sadece tapu sahibi tarafından yapılacaktır. Vekalet verilmeyecektir.
Üzerinde üst hakkı veya intifa hakkı bulunan konutlarda, başvuru bu hakların sahipleri tarafından yapılacaktır.
Aynı binada bulunan ve aynı kişi adına izin belgesi talep edilen konutlar için tek başvuru yapılacaktır.
Kiraya verenin mesken amaçlı olarak kullanımında olan belgesiz konutunun bir veya birkaç odasının kiralamaya konu edilmesi amacıyla izin belgesi düzenlenemeyecektir.
Başvuru esnasında UETS adresinin girilmesi zorunludur. UETS adresini almak için en yakın PTT şubesine başvurulmalıdır.
Başvuru sırasında belirleyici olacak en önemli belge tapu'dur. Yapı kayıt belgesi tek başına tapu yerine geçmeyecektir.
Tapuda «mesken» «ev» veya «konut» ifadelerinin yazması gerekmektedir. Ancak tapuda «tarla» «arsa» «bahçe» gibi ifadeler varsa, «konut» veya «ev» ifadesi bulunan yapı kayıt belgesinin de eklenmesi zorunludur. Bu durumda, belge yükleme kısmında tapu ve yapı kayıt belgesinin tek PDF olarak taratılıp yüklenmesi gerekecektir.
İdari yaptırımları bulunan maddeler ise şu şekilde;
Belgesiz kiralama faaliyetinde bulunulması,
Sisteme yüklenen bilgi ve belgelerde yanlış bilgi, sahte belge, yalan beyan bulunduğunun tespit edilmesi,
Yapılacak denetimlerde konutun asgari nitelikleri taşımadığının tespit edilmesi,
Bir kişiden kiralanan konutun üçüncü kişilere kiralanması,
Kapasite fazlası konaklama yaptırılması,
İzin belgeli konutun her odasının farklı kişilere kiralanması,
Hazırlanacak plaketin asılmaması,
Her defasında yüz günden fazla süreli kira sözleşmesi yapılmasına rağmen, ilk sözleşme tarihinden itibaren bir yıl içerisinde aynı konutu dört defadan fazla kiraya verilmesi,
Konutun tanıtılması ve pazarlanması için sosyal medya web sayfası gibi mecralarda yanıltıcı bilgilere yer verilmesi,
Konutun, kullanıcıya sözleşmeye uygun olarak teslim edilmemesi,
11/7/2019 tarihli ve 7183 sayılı Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Hakkında Kanun kapsamında turizm payının ödenmesine ilişkin belgenin Bakanlıkça belirlenen süre içerisinde ibraz edilmemesi veya yapılacak denetimlerde bu belgenin sunulmaması. Durumunda yaptırımlar uygulanacak.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.