LAÇİNNN
s
Muğla
18 Eylül, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

"RA-YOL" BELGESELİ DATÇA'DA İZLEYİCİYLE BULUŞTU

"RA-YOL" BELGESELİ DATÇA'DA İZLEYİCİYLE BULUŞTU
Simge AYBEY: Yönetmenliğini Devrim Tekinoğlu’nun, yapımcılığını Hüseyin Ayrılmaz’ın, müziğini Cemil Qoçgiri’nin yaptığı "Ra (Yol)" belgeselinin gösterimi, Datça Şubesi Cemevi'nin ev sahipliğinde Hızırşah Kültür Evi’nde gerçekleştirildi. Muğla’da çekilen ve büyük ilgi gören belgesel, Datça halkıyla buluştu.

Etkinlik, misafirlerin kokteyl ile karşılanmasıyla başladı. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Datça Şubesi (HBVAKV) Başkanı Murat Yıldırım, gösterim öncesinde bir açılış konuşması yaparak belgeselin önemine ve içeriğine dair bilgiler verdi. Sunuculuğunu Aygül Aksoy’un yaptığı etkinlikte, belgesel gösteriminin ardından yapımcı Hüseyin Ayrılmaz ile bir söyleşi gerçekleştirildi. 55 dakikalık "Ra" belgeselinin ardından, Hüseyin Ayrılmaz ve Mehmet Ali Yıldız misafirlerin sorularını yanıtladı. Söyleşi, yoğun ilgi gördü ve katılımcılar belgeselin konusuna dair derinlemesine bilgi edinme fırsatı buldu.

Ra-Yol Belgeseli Hakkında

55 dakikalık belgesel, değişen maddi ve manevi hayatın Dersim Aleviliğini de bir şekilde dönüşmeye zorladığını ele alıyor. İnsan merkezli yaklaşımların doğanın giderek tüketilmesine meşruluk kazandırdığı bir zamanda, doğa-insan ilişkisine dair özgün bir inanç sisteminin modern dünyaya sunabileceği olanakları gündeme getirmeyi amaçlıyor.

Söyleşide, Ra’nın “Raye Haqi (Hak Yolu)” inanç yolunu Anadolu’daki diğer inanç kalıplarından ayıran en önemli farklılığının doğaya ve insana bakış açısı olduğu vurgulandı. Dersim Aleviliğinde doğa merkezli eğilim belirgindir ve bu belirgin öğeler ibadet takvimi döngüsü ile sürdürülmüştür. Dersim ibadet takvimi Gağan, Xızır ve Hawtemal ayları ile isimlendirilmiştir. Bu üç kutsal ay, güneşin pozisyonuna göre birbirini tamamlayan bir sistem oluşturur ve yılın bitişi ile yeni yılın başlangıcına şükran içeriği ile şekillenir.

Dersim’de inancın en önemli belirleyiciliğini kutsallık ile ilişkilendirilmiş ziyaret kültürü oluştururken, toplu ibadetin vücut bulduğu yer cem törenleridir. Toplumsal ilişkiler “cemaat sistemi” ile sürdürülür ve cemaat sisteminin en önemli aktörleri “Kutsal Ocaklar” ilişkisi içinde bulunan “Ana, Rehber, Pir, Dede, Murşid”lerdir.

Ra-Yol belgeseli, izleyicilere bu derin ve anlamlı inanç sistemini tanıtmakta ve modern dünyaya dair yeni perspektifler sunmaktadır.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!