OLAĞAN HAZİRAN AYI MECLİS TOPLANTISINDA GERGİN DAKİKALAR YAŞANDI
Sebiha ARSLAN: Datça Belediyesi Olağan Haziran ayı meclis toplantısı, Başkan Aytaç Kurt başkanlığında yapıldı. Toplantıda gündemin 3'cü maddesi olan '' Kırsal Mahalle statü değişikliği konusu' nun '' görüşülmesi konusu, gergin dakikaların yaşanmasına sebep oldu.
Salı günü ( 04.06.2024) saat:10:00 da, belediye binası meclis toplantı salonunda gerçekleşen olağan toplantının gündemi, 1- Meclis toplantılarının sesli ve görüntülü cihazlar ile kayıt edilmesi konusunun görüşülmesi, 2- Boş kadro derece değişikliği konusunun görüşülmesi, 3-Kırsal Mahalle statü değişikliği konuusu'nun görüşülmesi ve 4' cü olarak, ödenek aktarma konusunun görüşülmesi, konuları oldu.
Toplantıda, MHP Meclis Üyeleri, Serdar Ören, Emrah Kara, Aylin Kılıç, Melis Özlü ve AK Parti Meclis Üyesi Vedat Erdağı, MHP Meclis Üyeleri, Serdar Ören, Emrah Kara, Aylin Kılıç, Melis Özlü ve AK Parti Meclis Üyesi Vedat Erdağı, ortak bir soru önergesi vererek, Datça Belediyesi'nin, geçmiş dönem borç ve alacak tablosununda bulunduğu, 5 maddelik soru önergesini belediye meclis başkanlığı tarafından çevaplanması talep edildi.Soru önergesinde ''
1. Datça Belediyesi Personel gideri, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 49. Maddesinde belirtilen oranı aşıyor mu? aşıyor ise bu oran ne kadardır?
2. Bu fazlalığın giderilmesi için bir eylem planı var mı? Var ise nelerdir?
3. Son iki aydır personel maaşları ertelemeli olarak yatırılmaktadır. Düzensiz ödemenin sebebi nedir, ne zamana kadar bu şekilde devam edecektir?
4. Personel verimlilik çalışmanız var mı? Var ise nelerdir?
5. Datça Belediyesi'nde eski yönetimden kalan borç-alacak tablosunun kamuoyuyla paylaşılmasını talep ediyoruz.
Yukarıda sunduğumuz soruların, yazılı olarak tarafımıza bildirilmesini, aşağıda imzası olan meclis üyeleri olarak talep ediyoruz'' denildi.
Toplantısında, "Kırsal Mahalle Kapsamı" konusu hakkında konuşan ve meclis üyelerine söz veren Başkan Kurt, konuşmasında Büyükşehir Yasası'nın Muğla gibi farklı coğrafi şartları olan bir kent için uygun olmadığını ifade etti.''
Kurt konuşmasında özetle "Kırsal Mahalle Uygulaması" sonrasında belediyemizin gelirleri azaldı. Kırsal mahallerde yaşayanların yeterli hizmet alma süreci ile ilgili aksamalar yaşanıyor. Bu düzenleme yüzünden 4 mahalleden elde edilen gelirle Datça'nın Yüzde 70'ine hizmet etmek zorunda kalıyoruz'' dedi.
Kurt'un konuşması sonrası söz alan MHP Meclis üyesi, Serdar Ören, bu konu, önceki dönem Ak Parti Belediye Meclis Üyesi olan Haluk Laçin tarafından yargıya taşındı ve Danıştay, Datça Belediyesinin itirazını reddetti. Biz yargının kararlarını tartışacak durumunda değiliz diye düşünüyorum'' dedi.
CHP Meclis Üyesi Tugay Eser ise konu ile ilgili,Bahsettikleri yargı kararlarında mahkemenin aldığı kararları incelediğimizde bilirkişi raporlarının zaten bu durumları köye yerleşik alan, kırsal yerleşik alan, olarak ayırdığını gördük. Buradaki mahkeme kararı diyor ki, kırsal yerleşik alan yani bazı bölgelerimiz bazı mahallelerimiz için bazı noktaları demiş ki, imar uygulamalı olan yerler kırsal mahalle değildir .Bize orada dayanak noktası dayattığı için biz bu kararlara istinaden kırsal yerleşik mahalle görüşmesini tekrar meclise getiriyoruz. Bütün komisyonlarla beraber ortak akıl yürüteceğiz. Burada en doğru kararı tekrar oluşturacağız. Burada tartışmaya gidecek bir şey yok. Eğer görüşleriniz varsa komisyonlarda iletiriz. Bunu tekrar oylarınıza sunacağız zaten'' dedi.
MHP meclis üyesi Aylin Kılıç ise ''O mahallelerde yaşayan halkın hem belediye yönetimini seçebilme yetkisine sahip olması aynı zamanda da, hizmetten mağdur edilmesi bizim onayladığımız bir durum değildir'' dedi.
MHP meclis üyesi Melis Özlü ''Kanunlara rağmen burada bir karar mı almaya çalışıyoruz. Bu konu ile alakalı avukatlarla görüşüldü mü? de bunu buraya taşıdık''
Tugay Eser ''Hayır zaten mahkemenin kararı.''
Melis Özlü ''Ama sürekli sözümüzü kesiyorsunuz. Ben başkanıma sordum Tugay bey. Başkanım ben soruyu size mi soracağı yoksa Tugay beye mi soracağım? Yasaya rağmen mi, burada karar almaya çalışıyoruz. Hukuk devletiyiz. Yasaya rağmen hukuka aykırı bir şeye imza atmayalım diye bunu soruyorum'' dedi.
Başkan Aytaç Kurt ''Ben de burada bir belediye başkanı olarak, kimsenin hakkını yemek istemiyorum. kimsenin hakkında diğerine yedirmek istemiyorum, bunu yasayla bir alakası yok.
Aylin Kılıç ''Bizim Büyükşehir yasasını değiştirebilecek bir yetkimiz olduğunu düşünmüyorum. O mahallelerde yaşayan halkın hem belediye yönetimini seçebilme yetkisine sahip olması, aynı zamanda da hizmetten mağdur edilmesi bizim onayladığımız bir durum değildir'' dedi.
MHP meclis üyesi Emrah Kara ise konu ile alakalı, ‘’Tugay arkadaşımız, uygulama imar planı olan noktalarda, bu alanları çıkarıp, diğer kırsal bölgede köyün iç taraflarında böyle bir şey düşünmüyorum gibi bir şeyden bahsetti. Yani yanlış anlamadıysam. Sadece uygulamalı imar planından, Karaincir, ondan sonra, Uşaklılar sitesi ve uygulama imar planı yapılmış hali hazırda planla ilgili bir problemi olmayan noktalarla ilgili bu şekilde tasarrufunuz olacak anladığım kadarıyla'' dedi.
Tugay Eser '' Bizim dayanağımız mahkemenin kararı. Biz hukuk devletiyiz. Hukuk'un aldığı kararlara istinaden, bunu meclisimize getirdik. İfadesinde bulundu.
Toplantıda, Cumhur İttifakı Meclis üyelerinin imzası bulunan bildirge, Aylin Kılıç tarafından okundu.
Kılınç'' Sayın başkanım, sayın meclis üyeleri, değerli basın, değerli Datça halkı hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Sözlerime başlamadan önce belirtmek isterim ki bu çalışmamızı Cumhur İttifakı Meclis üyeleri olarak beraber yaptık. Bu yüzden sizlere "biz" olarak aktaracağım.
Biz, Melis hanımla beraber kadınları ve anneleri önceleyecek şekilde seçilmiş meclis üyeleri olarak buradayız.
Öncelikle Cumhur İttifakı kadın meclis üyeleri olarak hiçbir ayrım yapmadan Datça'da yaşayan tüm kadınların sesi olmaya hazırız. Bu temsiliyetin ve önemin farkındayız.
Belediye olarak Datça'nın kadın dostu bir kent olması en önemli hedeflerimizden biri olmalı. Bunu diğer kadın meclis üyeleri ve kent konseyiyle beraber el birliğiyle başarmayı amaçlıyoruz. Kadın dostu kent;
bu kavramın en önceliği güvenliktir bunun da önceliği aydınlatmadır. Maalesef Datça karanlık (Burada halktan gelen şikayetlere göre belirtmek isterim ki çocuk parkları, ara sokaklar, özellikle sahil şeridi çok karanlık ve çöp dolu)
Ulaşımın belirli saatlerden sonra yetersiz olması bu yüzden kadının sosyalleşmesinin bu saatlerle kısıtlanmış olması,
Kaldırımların yapılması ve iyileştirilmesi,·
Belediye tuvaletlerinin annelere ve engellilere uygun hale getirilmesi ve hijyenik olması (Belediye tuvaletlerinin hiçbirinde bebek bakım odası ve pusetle girilebilicek alan yok)
İstihdam ve ekonomik fırsatlar sağlamak. Başkanın da seçim döneminde vaad ettiği üzere kadın istihdam ofisi kurulması gerekmektedir. Burada kadınların üretime katkı sağlamasını amaçlayan el sanatları standları mevcut fakat bu standlarla ilgili artan şikayetler hepimizin malumu, üreten kadınlar kendilerine sergileyecek alanlar bulamamaktadır; çünkü bir aileden birden çok kişiye stand verilmesi ve belki de standların yetersizliğidir. Her üreten kadına destek olmayı amaçlamalıyız. Standlarla ilgili sorunlar dikkate alınmalıdır.
Cumhur İttifakı Belediye Meclis Üyeleri olarak Kaymakamlıktan, Emniyetten ve Jandarmadan aldığımız verilere göre Datça'da şiddete maruz kalmış, istismar edilmiş, uzaklaştırma kararı alınmış kadınların verileri Türkiye ortalamasının çok altındadır.
Küçük yerde yaşadığımız için Resmi verilerde olmayan, mahalle baskısı, aile yapısı kaynaklı ve toplumsal kodlardan dolayı kayıtdışı kalarak emniyete ve jandarmaya gidemeyen kadınların olduğunu da biliyoruz. Bu anlamda bize düşen Datça'yı Kadın dostu kent haline getirmektir.
Resmi verilerin düşük olması Kadın destek hattı biriminin kurulmasını ertelememelidir. Sayın başkanın seçim çalışmasında vaad ettiği üzere kadın destek hattı biriminin ivedilikle açılmasını talep ediyoruz. Bu vizyonu gerçekleştirmek için eylem planı yapılması ve acilen adım atılmasını önemsiyor, bu konuda üzerimize düşen her şeyi yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz.
Kadın destek hattı: Şiddete maruz bırakılan ya da bu tehlike altında olan kadınlar ile sosyal, hukuksal ve psikolojik anlamda rehberliğe ihtiyaç duyan kadınların 7/24 süreyle destek alabilmelerine yönelik hizmet sunulmasıdır. Kadın destek hattı birimi belediye, sosyal hizmetler, kaymakamlık ve emniyet ile iş birliği içersin de bütünsel bir çalışma yapmalıdır. Bu yüzden bu hizmetin uzmanlar tarafından sunulması çok önemlidir. Uzmandan kastımız işe alımda liyakat, çünkü görüyor ve duyuyoruz ki bu zamana kadar işe alımlarda liyakat göz ardı edilmiştir.
Örnek verecek olursak; olayları engellemek için, seminer ve konferans düzenlemek.
Biz bu çalışma içerisinde gerekli koordinasyonlarla gerekli görevleri üstlenmeye hazırız.
Diğer kadın meclis üyesi arkadaşlarımızın da hiçbir siyasi güdüm gözetmeksizin bizi bu projede yalnız bırakmayacaklarına inanıyoruz.
Mutlu kadın mutlu toplum, refah seviyesi yüksek toplumdur. Saygılarımızla'' dedi.
Başkan Kurt, inşaat yasağı, 15 Mayıs itibariyle başladı. Biz kaçak olan, yasaya aykırı olan hiç bir yapıya sahip çıkmayız. Kesinlikle bu kaçak yapılar yıkılacak. Bazı arkadaşlar, bu güne kadar yapılan yapılar, kapsam dışı olsun yaklaşımında. Bu yanlış bir yaklaşımdır. Bu kaçak yapıları kanuna göre yıkacağız. Adı ne olursa olsun, kaçak kaçaktır. Kaçak olan yapılarla ilgili kesinlikle gereğini yapacağız. Kıyıların işgali ve kaçak yapılar konusunda kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Kıyılar Halkındır. Kıyı kanuna göre kıyılardaki, kaçak olan her şeyi yıkacağız. Buraların halkımızın hizmetine açılması için üzerimize düşeni yapacağız'' dedi.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.