LAÇİNNN
s
Muğla
14 Kasım, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

MUĞLA TARIM GÜÇ BİRLİĞİ TOPLANTISI, SINDI KÖYÜ TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ’NİN EV SAHİPLİĞİNDE DATÇA’DA GERÇEKLEŞTİ

MUĞLA TARIM GÜÇ BİRLİĞİ TOPLANTISI, SINDI KÖYÜ TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ’NİN EV SAHİPLİĞİNDE DATÇA’DA GERÇEKLEŞTİ
Simge AYBEY: Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin desteklediği “Tarımsal Güç Birliği” toplantısı, Datça’da kooperatif temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda kooperatifler arası işbirliği ve ürünlerin yurtdışına pazarlanması konuları ele alındı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin desteklediği ve Muğla il sınırları içinde faaliyet gösteren Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı kooperatiflerin bir çatı altında toplanan ve Türkiye’de bir ilk olan Tarımsal Güç Birliği kooperatifinin toplantısı, bu ay Datça’nın Zeytincik Mahallesi’nde Cuma günü yapıldı. Toplantıya, Muğla il sınırları içindeki Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı kooperatiflerin temsilcileri katıldı. Daha önce Datça Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi tarafından hazırlanan ve İsviçre, Katar, İngiltere, Almanya ve Fransa'ya ihraç edilen 2 ton çağla turşusuyla dikkat çeken bu kooperatif, ev sahipliğini üstlendi.

Toplantıya Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Buket Kallem, Gıda Mühendisleri, Güçbirliği Toplantı ve Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Öztürk, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Personeli Cenk Erdoğan, Datça Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Can Usul, Datça’nın ilk kadın kooperatifi olan S.S. Datça Ahi Kadın Girişimi Üretimi, İşletme Kooperatifi ile çeşitli ilçelerden gelen kooperatif temsilcileri ve üreticiler katıldı. Kooperatifler arası bilgi alışverişi yapılarak, birlikte hareket etme stratejileri geliştirildi. Bu buluşma, kooperatiflerin ortak hedefler doğrultusunda işbirliğini güçlendirmeye ve tarımsal verimliliği artırmaya yönelik önemli bir fırsat sundu.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Güçbirliği Toplantı ve Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Öztürk, Muğla'da faaliyet gösteren tarım kooperatiflerini bir çatı altında toplamanın büyük önem taşıdığını belirtti. Öztürk, “Toplantılarımızı rutin olarak her ay yapmaya çalışıyoruz. Bu toplantılar sayesinde hem birbirimizle tanışma fırsatı buluyoruz hem de kooperatiflerimizin marifetlerini öğreniyoruz. Bölgemizde badem, çam balı ve kekik balı gibi özel ürünler bulunuyor. Bu ürünleri diğer kooperatiflerimizle paylaşarak Muğla genelinde tanıtmayı ve satışlarını gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, Türkiye genelinde ve yurtdışına satış yapmayı öncelikli hedeflerimiz arasında tutuyoruz. Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin sağladığı makine, ekipman ve bilgi desteğiyle adım adım büyümeye çalışıyoruz. Yeni kurulan bir kooperatifler birliği olarak, süreç devam ettikçe daha kaliteli ürünlerin tüketiciye ulaşmasını sağlamak ve tüketicilerin memnuniyetini artırmak en büyük hedefimizdir. Yurtdışına ihracat konusunda adımlarımız şu anda zayıf, ancak köklü firmalarla çalışmalarımızı sürdürerek bu süreci geliştirmeyi planlıyoruz. Kooperatif kelimesi insana güven veriyor,” ifadelerini kullandı.

Datça Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Can Usul, kooperatiflerinin mevcut faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Usul, “Kooperatifimizde şu anda badem, zeytinyağı ve bal ağırlıklı ürünler satıyoruz. Genellikle parakende satışlarımız oluyor ve İstanbul’daki kooperatiflere satış yapıyoruz. Geçen sene Muğla Büyükşehir Belediyesi aracılığıyla 2 ton çağla turşusunu İsviçre, Katar, İngiltere, Almanya ve Fransa'ya ihraç ettik. Bugünkü toplantımızın amacı, Muğla Güç Birliği kooperatifi olarak bilgi alışverişinde bulunmak ve kooperatifler arası işbirliğini geliştirmektir. Büyükşehir Belediyesi’nin sağladığı ekipman desteğiyle bize badem kırma makinesi, Kavaklı Dereye ceviz işleme tesisi ve Milas zeytinyağı fabrikası kuruluyor. Bu destekler sayesinde, kooperatifler arasında mal alım-satımını daha etkin bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz,” dedi.

"Kooperatifler Toplum İçin Önemli Destek Sağlıyor"

Badem ve zeytin üretimiyle uğraşan Sındı Köyünden İbrahim Onan, kooperatiflerin kendilerine sağladığı desteği şu şekilde ifade etti: “Kooperatifler, ürünlerimizi daha iyi bir fiyata değerlendirmemize yardımcı oluyor. Biz üreticiler olarak kooperatifimize ürünlerimizi teslim ediyoruz ve kooperatif bize destek oluyor. Makine ve ekipman desteği sağlıyorlar, bu da üretim süreçlerimizi kolaylaştırıyor. Birbirimize destek olarak kooperatiflerin işleyişini daha verimli hale getiriyoruz. Onan, kooperatiflerin önemine de değinerek, “Kooperatiflerin ne olduğunu halka daha iyi anlatmalıyız. Bu konuda bilinçlendirme yaparak, toplumda kooperatiflerin faydalarını daha geniş bir kitleye ulaştırmalıyız. Kooperatifler, toplumdaki bireylerin ihtiyaçlarına uygun olarak çok önemli destekler sağlıyor ve bu destekler sayesinde üreticiler olarak daha iyi sonuçlar elde edebiliyoruz,” dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Buket Kallem, Muğla Tarım Güç Birliği toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Kallem, Büyükşehir Belediyesi olarak tarım kooperatiflerine sağladıkları destekleri özetledi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Kallem, “Büyükşehir Belediyesi olarak desteklerimizi her bölgeye ulaştırmaya çalıştık. Öncelikle, adım atan ve iş yapmaya çalışan kooperatiflerimize odaklandık. Neler yapıyorlar diye gerçekten bir iş yapmaya çalışan ama yolda ilerleyemeyen desteğe ihtiyacı olan kooperatiflerimize tekrar bir araya gelmiştik. Hangi kooperatiflerin hangi ürünleri ürettiğini, hangi coğrafyada yetiştiğini tespit ettik. Bu doğrultuda teknik destek, makine desteği ve mali destek sağladık. Ayrıca, gıda konusunda da desteklerimizi sürdürdük,” dedi. Buket Kallem, bu desteklerin sonucunda Türkiye’de bir ilk olarak “Tarımsal Güç Birliği” kooperatifini kurduklarını belirtti. “Artık tek noktadan satış yapabilmeyi hedefliyoruz. Amacımız, Muğla’nın üreticisinin kazanmasını sağlayan bir sistem kurmak. Muğla’nın ürünleri özel ve kaliteli. Belki yüksek miktarda ürün yetiştiremeyebiliriz, ancak kaliteyi ön plana çıkarmalıyız. Birlik ve beraberlik içinde ilerleyerek büyümeyi ve kuvvetlenmeyi hedefliyoruz. Bu süreçte iki taraflı çaba gerekiyor,” şeklinde konuştu.

Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Personeli Cenk Erdoğan, Muğla Tarım Güç Birliği toplantısında proje ve hedeflerle ilgili bilgi verdi. Erdoğan, Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren kooperatifleri tek çatı altında topladıklarını belirtti. Erdoğan, “Bu projeyi, kooperatiflerin ortak satın alma yapabilmelerini, tanınırlıklarını artırmalarını ve ürünlerini geniş kitlelere ulaştırmalarını sağlamak amacıyla hedefledik. Muğla Tarım Güç Birliği İşletme Kooperatifi öncülüğünde, kooperatiflerimizi Datça’da bir araya getirdik. Her ay düzenlediğimiz bu toplantılar, kadın kooperatifleri, tarımsal kalkınma kooperatifleri ve işletme kooperatiflerinin satış ve pazarlama stratejilerini geliştirmelerine, üretim süreçlerini iyileştirmelerine ve yurt içi ile yurt dışı pazarlarda nasıl daha etkili olabileceklerini tartışmalarına olanak tanıyor,” dedi. Erdoğan, Çağla turşusu ve tahin gibi ürünleri  yurt dışı pazarlara sunduklarını, bu ürünleri daha da geliştirmek ve yurt dışı satışlarını artırmak amacıyla Datça’da toplandıklarını ifade etti. “Bugün burada, kooperatiflerin hangi ürünleri ne zaman ve nasıl satabileceklerini, yurt dışı pazarlarında nasıl daha etkili olabileceklerini konuşarak, bu süreci daha da ileriye taşıyacak stratejiler geliştirmeyi hedefliyoruz,” şeklinde konuştu.

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!