DÜNYA OKYANUS GÜNÜNDE TOPAN ADA CİVARINDA SU ALTI TEMİZLİĞİ YAPILDI
Sebiha ARSLAN :Akdeniz Koruma Derneği ve Uçanbalık Dalış Merkezi'nden gönüllü 7 dalgıç' ın katılımıyla, Topan Ada bölgesinde su altı temizliği yapıldı.
Okyanusların önemine ve korunması için yapılması gerekenlere dikkat çekmek amacıyla kutlanan Dünya Okyanus Günü'nde, 30-35 metre derinlikten çıkarılanlar arasında el arabası, plastik şiseler, ambalajlar yer aldı. Atıların bir kısmı, denizlerdeki kirliliğe dikkat çekmek amacıyla Datça Belediyesi tarafından ayrıştırılarak, Datça Liman sergi salonu önünde sergilendi.
Akdeniz Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada ''
Doğal ve tarihi güzellikleriyle dikkat çeken Datça Yarımadası, aynı zamanda önemli bir turizm noktası. Biyoçeşitlilik bakımından da Akdeniz Havzasının sıcak alanlardan biri olan Datça Yarımadası, yoğun bir deniz kirliliğiyle karşı karşıya. Büyüleyici Datça kıyılarının görünmeyen derinliklerinde, ambalajlar, kullanılmayan eşyalar, unutulan ya da bırakılan av araçları gibi insan kaynaklı atıklar deniz yaşamını tehdit ediyor. Bu sorun, yaz sezonunda turizmin baskısıyla hızla büyüyor.
Datça, sakin koyları, zengin bitki örtüsü, canlı çeşitliliği ve arkeolojik değerlerinden dolayı 22.10.1990 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiş ve koruma altına alınmış olsa da insan faaliyetleri ve özellikle turizm sezonunda yaşanan nüfus artışı, ilçenin doğası üzerinde büyük bir baskı yaratıyor. 2022 yılında Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'ndeki biyoçeşitliliği korumak ve sağlıklı bir ekosistem için 'Denizel ve Kültürel Korumanın Bütünleştirilmesi Projesi'ni hayata geçiren Akdeniz Koruma Derneği, 8 Haziran Dünya Okyanus Günü'nde, Uçanbalık Dalış Merkezi ve Datça Belediyesi işbirliği ile bir su altı temizlik etkinliği gerçekleştirdi. Toplam 7 dalgıç tarafından gerçekleştirilen temizlik etkinliğinde denizden çıkarılanlar arasında el arabası, plastik şiseler, ambalajlar yer aldı.
Etkinlikte konuşan Akdeniz Koruma Derneği Saha Yöneticisi Elif Yerebakan ''Akdeniz Koruma Derneği olarak, koruma ve izleme çalışmalarımızın yanı sıra, denizlerdeki ve kıyılardaki kirliliğe dikkat çekmek için yerel paydaşlarla çeşitli farkındalık etkinlikleri düzenliyoruz. Bu seferki etkinliğimiz için, okyanusların sahip olduğu biyoçeşitliliğe ve hayatımızdaki önemine dikkat çeken Dünya Okyanus Günü'nü seçtik. Gönüllü dalgıçlarımızın, eski Topan Ada açıklarından çıkardıkları atıklar, deniz çöpü sorunun ne kadar büyük olduğu gerçeğini bir kez daha yüzümüze çarptı. Denizden çıkardığımız atıkları limanda sergileyerek, denizlerin derinliklerini görme fırsatı olmayan insanlara da, bu gerçekle yüzleşme ve deniz kirliliğinin çözümü hakkında düşünme olanağı sağlamak istedik. Bu atıkları, denizlerin son davetsiz misafirleri ve geleceğe ders olacak tarihi birer kalıntı olarak, artık sadece sergilerde görmeyi diliyoruz.'
Akdeniz Koruma Derneği (AKD), 2022 yılında Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde, yerel halkın ve kültürün de ekosistemin ayrılmaz bir parçası olduğu bilinciyle, 'Denizel ve Kültürel Korumanın Bütünleştirilmesi Projesi'ni hayata geçirdi. Proje kapsamında, bölgede deniz çayırları, balık biyokütlesi, deniz suyu sıcaklığı ve Akdeniz fokuna yönelik izleme çalışmalarının yanı sıra, tür koruma çalışmaları gerçekleştiriyor. Aynı zamanda geçim kaynağı denize bağlı olan yerel halkı ve kültürel değerleri korumak amacıyla, küçük ölçekli balıkçılık, eko turizm gibi iş kollarının desteklenmesi hedefleniyor. AKD, bölgede yerel paydaşlarla birlikte ekosistem üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılmasına yönelik araştırma ve farkındalık çalışmalarını sürdürmeyi planlıyor.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.