LAÇİNNN
s
Muğla
22 Kasım, 2024, Cuma
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

MUĞLA'NIN SİT ÇİLESİ 2016 YILINDA BİTİYOR

0
TABİAT Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Genel Mü­dü­rü Osman İyi­ma­ya, bir yıl için­de 16 Özel Çevre Ko­ru­ma (ÖÇK) Böl­ge­si'nin yanı sıra tüm alan­la­rın bi­lim­sel ola­rak in­ce­le­nip, ko­run­ma­sı ge­re­ken yer­le­rin ye­ni­den be­lir­le­nip, de­re­ce­len­di­ri­le­ce­ği­ni söy­le­di.

İyi­ma­ya, ka­ra­rın kesin ola­ca­ğı­nı ve de­ğiş­ti­ril­me­si­nin ise bi­lim­sel ola­rak karar alın­dı­ğı için zor ola­ca­ğı­nı kay­det­ti.?Ta­bi­at Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Genel Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan dü­zen­le­nen Muğla İli Doğal Sit Alan­la­rı­nın Eko­lo­jik Te­mel­li Bi­lim­sel Araş­tır­ma Pro­je­si Eği­tim Top­lan­tı­sı Muğ-la'nın Mar­ma­ris İlçesi Cet­tia Otel'de dü­zen­len­di.Top­lan­tı­ya Ta­bi­at Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Genel Mü­dü­rü Osman İyi­ma­ya ve Muğla Va­li­si Amir Çiçek'in yanı sora çok sa­yı­da aka­de­mis­yen ka­tıl­dı. Top­lan­tı­nın açı­lış ko­nuş­ma­sı­nı yapan Osman İyi­ma­ya, ça­lış­ma­nın Tür­ki­ye ça­pın­da baş­la­tıl­dı­ğı­nı be­lir­te­rek ha­li­ha­zır­da bu­lu­nan 16 Özel Çevre Ko­ru­ma (ÖÇK) Böl­ge­si'nin yanı sıra tüm alan­la­rın bi­lim­sel ola­rak in­ce­le­ne­ce­ği­ni be­lirt­ti. İyi­ma­ya, "Biz ba­kan­lık ola­rak çok önem­li bir pro­je­ye baş­la­dık.

Daha ön­ce­den tes­pit edi­len özel çevre ko­ru­ma ve doğal SİT alan­la­rı­mı­zın hep­si­ni üni­ver­si­te ho­ca­la­rı­mız­la ve bü­rok­rat­la­rı­mız­la bi­lim­sel te­mel­le­re göre ara­zi­de ve ye­rin­de in­ce­le­me­ye baş­la­dık.Bu ça­lış­ma 1 yılı kap­sı­yor. Bir yıl içe­ri­sin­de her mev­si­me göre flora, fauna ve en­de­mik açı­dan in­ce­le­me­ler ya­pı­la­cak. Alı­nan bi­lim­sel de­ğer­le­rin ra­por­la­ma­sı yıl so­nun­da ta­mam­la­na­cak. Son­ra­sın­da bu ra­por­lar biz­le­rin önüne ge­lecek.Gelen rap­ro­lar bir ala­nın doğal SİT'ten çık­ma­sı­nı söy­lü­yor­sa bu alan o ka­te­go­ri­den çı­kar­tı­la­cak. Ancak ko­run­ma­sı ve ge­lecek ne­sil­le­re ak­ta­rıl­ma­sı ile il­gi­li bir değer varsa bu ala­nı­da orada ya­şa­yan va­tan­daş­la­rı­mı­zın mağ­du­ri­yet­le­ri­nin gi­de­ril­me­si için ted­bir­ler alıp bu alanı ko­ru­ya­ca­ğız" dedi.

Tür­ki­ye'nin en fazla doğal sit ala­nı­nın bu­lun­du­ğu Muğla'da, 40 yıl­dan bu yana bölge hal­kı­nın en önem­li so­ru­nu ha­li­ne gelen konu, Çevre ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı Ta­bi­at Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Genel Mü­dür­lü­ğü'nün baş­lat­tı­ğı proje ile 2016 yı­lın­da çö­zü­me ka­vu­şa­cak.Çevre ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı Ta­bi­at Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Genel Mü­dür­lü­ğü'nün Tür­ki­ye'deki bin 273 ka­yıt­lı doğal sit ala­nının ye­ni­den be­lir­len­me­si pro­je­si kap­sa­mın­da, Mar­ma­ris'te bir otel­de 'Muğla Doğal Sit Alan­la­rı­nın Eko­lo­jik Te­mel­li Bi­lim­sel Araş­tır­ma Pro­je­si'nin eği­tim top­lan­tı­sı ger­çek­leş­ti­ril­di.Top­lan­tı­ya Muğla Va­li­si Amir Çiçek, Ta­bi­at Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Genel Mü­dü­rü Osman İyi­ma­ya, Mar­ma­ris Kay­ma­ka­mı Ce­la­let­tin Yük­sel, proje ça­lış­ma­la­rın­da görev alan aka­de­mis­yen­ler ve tek­nik per­so­nel ka­tıl­dı. 3 gün sü­recek eği­tim ça­lış­ma­sın­da, su­num­lar ger­çek­leş­ti­ri­lip, tek­nik ekip­le doğal sit alan­la­rın­da in­ce­le­me­ler­de bu­lu­nu­la­ca­ğı be­lir­til­di.

DATÇA VE KOY­LA­RI­NA SİT ÇÖ­ZÜM­LERİ VE YAŞAM ALAN­LA­RI

İlçe­miz'inde ara­la­rın­da bu­lun­du­ğu doğal ve ta­ri­hel sit alan­la­rın­dan konut ve yer­leş­mey­le il­gi­li ya­pı­lan top­lan­tı­lar­da özel­lik­le koy­lar ve Eski Datça gibi ta­ri­hel ve doğal sit alan­la­rıy­la il­gi­li yeni bir paket oluş­tu­ru­la­ca­ğı be­lir­til­di.Özel­lik­le son yıl­lar­da ya­ban­cı­lar ta­ra­fın­dan aşırı ilgi gören il­çe­miz için bazı ça­lış­ma­lar­da bu­lu­nu­la­ca­ğı be­lir­til­di.

“YA­SAK­LA KO­RU­MA OLMAZ, BÖLGE HAL­KI­NA YA­ŞA­MA HAKKI VER­MEMİZ GEREKİR”

Doğal sit alanı eği­tim top­lan­tı­sın­da ko­nu­şan Ta­bi­at Var­lık­ları­nı Ko­ru­ma Genel Mü­dü­rü Osman İyi­ma­ya, “Ya­sak­lar­la doğal alan­la­rı­mı­zı ko­ru­ya­ma­yız. Sit alan­la­rın­da­ki imar ya­sa­ğı yü­zün­den bölge halkı yıl­lar­dır ev­lat­la­rı­nı ev­len­di­re­mi­yor.Kır­sal­da­ki bu in­san­la­ra çok küçük de­ğer­ler­le de olsa ya­şa­ma hakkı ve­rir­sek, bu prob­lem­le­ri­ni çö­zecek bir değer oluş­tu­rur­sak, gö­re­vi­mi­zi yap­mış ola­ca­ğız” dedi.Tür­ki­ye'deki en uzun kıyı uzun­lu­ğu­na sahip Muğla'nın hem sa­na­yi, hem de tu­rizm bas­kı­sı al­tın­da ol­du­ğu­nu ve bas­kı­la­rın çe­şit­li tah­rip­le­re yol aça­ca­ğı­nı dü­şün­dü­ğü­nü ifade eden İyi­ma­ya, "Üret­ti­ği­miz pro­jey­le bin 273 ol­du­ğu be­lir­ti­len doğal sit ala­nı­nın 2 bin 134 tane ol­du­ğu­nu tes­pit ettik. Bu doğal sit­le­rin aynı za­man­da 49 bin 110 ta­ra­fı var. 49 bin 110 dos­ya­nın mu­ha­tap­la­rı­nı göz önün­de bu­lun­dur­duğu­nuz zaman nü­fu­sun önem­li bir kıs­mı­nın doğal sit­ler­le, ta­bi­at var­lık­la­rıy­la il­gi­li prob­lem­le­ri var" ifa­de­si­ni kul­lan­dı.Osman İyi­ma­ya, doğal sit alan­la­rı­nın ye­ni­den de­ğer­len­di­ril­di­ği­ni, daha önce bi­lim­sel ol­ma­yan şe­kil­de tes­pit edil­miş alan­la­rın, baş­lat­tık­la­rı bi­lim­sel ça­lış­may­la ye­rin­de in­ce­len­di­ği­ni vur­gu­la­dı.

ÇA­LIŞ­MA­LAR 2016 YI­LIN­DA KESİN SO­NU­CA ULA­ŞA­CAK

Osman İyi­ma­ya yap­tı­ğı açık­la­ma­da, alan­la­rın doğal ya­pı­sı ne­de­niy­le bir yıl için­de­ki 4 fark­lı dö­nem­de bu göz­lem­le­rin ya­pı­la­ca­ğı­na işa­ret ede­rek şun­la­rı söy­le­di: “Bu in­ce­le­me­ler büyük ih­ti­mal­le yıl so­nun­da ta­mam­la­na­cak. Önü­mü­ze gelen bu ra­por­lar, bir 

yerin doğal sit­ten çık­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni söy­lü­yor­sa, biz o alan­la­rı çı­kar­ta­ca­ğız.Eğer kesin ko­run­ma­sı ge­re­ki­yor­sa da o böl­ge­de ya­şa­yan va­tan­daş­la­rı­mı­zın­mağ­du­ri­yet­le­ri­ni gi­de­ri­ci ted­bir­ler ala­ca­ğız. Muğla'daki alan­lar­la il­gi­li de­ğer­len­dir­me, yıl so­nu­nun ilk çey­re­ğin­de net­leş­miş ola­cak. Bu kesin karar ola­cak ve tar­tı­şı­lır­lı­ğı bu­lun­ma­ya­cak.”

BÖLGE HALKI ÇO­CUK­LA­RI­NI EV­LENDİREBİ-LECEK

Muğla kır­sa­lın­da ya­şa­yan bir­çok va­tan­da­şın, 1970'li yıl­lar­da ye­ter­li in­ce­le­me ya­pıl­ma­dan be­lir­le­nen sit alan­la­rı ne­de­niy­le mağ­dur ol­du­ğu açık­lan­dı.Bu yer­le­şim yer­le­rin­den Ula'ya bağlı Gökçe kö­yün­de bir va­tan­da­şın, evi­nin bi­ti­şi­ğin­de­ki ahırı eve dö­nüş­tü­rüp oğ­lu­nu ev­len­dir­di­ği, Mar­ma­ris'e bağlı Bayır kö­yün­de de bir­çok gen­cin sit ya­sa­ğı ne­de­niy­le ev­le­ne­me­di­ği öğ­re­nil­di.2013 yı­lın­da baş­la­yan ça­lış­ma­la­rı duyan bölge hal­kı­nın, 2016'da kesin ka­ra­ra bağ­la­na­cak sit alan­la­rı­nın ye­ni­den be­lir­len­me­si­ni umut­la bek­le­di­ği öğ­re­nil­di.İyi­ma­ya, Doğal SİT alan­la­rı­nın ye­ni­den ir­de­len­me­si ge­rek­ti­ği­ni be­lir­te­rek, “Bu alan­la­rın bi­lim­sel te­me­li­nin ol­ma­sı ge­re­ki­yor. 4 dönem iz­len­me­si ge­re­kir. Bu dört dö­ne­min ara­la­rın­da eği­tim top­lan­tı­la­rı ile arazi ça­lış­ma­la­rı da ya­pı­la­cak.Arazi ça­lış­ma­la­rın­da ara­zi­le­ri ye­rin­de görme im­kâ­nı­mız ola­cak.Özel Çevre Ko­ru­ma alan­la­rın­da bun­dan 15-20 yıl önce ilan edil­miş ve yapı ya­sa­ğı olan alan­lar var. Özel mül­ki­yet için­de­ki bu alan­la­ra va­tan­daş­la­rı­mız ne eke­bi­li­yor, ne bi­çe­bi­li­yor.Biz di­yo­ruz ki bu alan­la­ra va­tan­da­şın ger­çek­ten ih­ti­ya­cı varsa, bu­ra­lar­la il­gi­li dev­le­ti­miz ge­rek­li ted­bir alın­ma­lı­dır, bu­ra­lar ile il­gi­li dev­let çözüm üret­me­li­dir. Va­tan­da­şı rahat et­tir­me­li­yiz. Bu dü­zen­le­me Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­le­ri­ni de rahat et­ti­re­cek­tir. Özel Çevre Ko­ru­ma (ÖÇK) sı­nır­la­rı­mız ile il­gi­li bir de­ği­şik­lik yok.Kendi için­de­ki kul­la­nım ka­rar­la­rı ile il­gi­li ye­ni­den göz­den ge­çi­ril­me­si­ne ih­ti­yaç du­yul­du­ğu­nu söy­lü­yo­ruz. Bu da SİT de­re­ce­le­ri­nin ye­ni­den ir­de­len­me­si ama­cı­nı ta­şı­yor. Ön­ce­den 1. 2. ve 3. de­re­ce ve Doğal SİT’ler vardı. Biz bu isim­le­ri li­ta­ra­tür­den kal­dı­rı­yo­ruz.. Yeni bir ça­lış­ma ile bu alan­la­ra ‘Hassa Ko­ru­ma Alan­la­rı’ ge­ti­ri­yo­ruz. Has­sas ko­ru­ma alan­la­rı için­de va­tan­da­şın özel mül­ki­ye­ti ol­ma­ma­lı di­yo­ruz.

‘2016'NIN İLK ÇEY­RE-ĞİNDE MUĞLA İÇİN KESİN KARAR AÇIK­LAN­CAK’

Bu alan­la­rın ye­ni­den de­ğer­len­di­ril­me­si an­la­mın­da bir ça­lış­ma yap­tık­la­rı­nın al­tı­nı çizen İyi­ma­ya, alan­la­rın "Mut­lak Ko­ru­ma Alanı", "Ni­te­lik­li Ko­ru­ma Alanı" ve "Sür­dü­rü­le­bi­lir Ko­ru­ma Alanı" ola­rak plan­la­na­ca­ğı­nı kay­det­ti.İyi­ma­ya "2016 so­nun­da tüm Tür­ki­ye ça­pın­da­ki alan­lar belli ola­cak, ancak 2015'in 8'inci ayın so­nun­da Muğla böl­ge­si ile ala­ka­lı ra­por­lar bizim önü­mü­ze ge­lecek. Gel­dik­ten sonra bölge ko­mis­yon­la­rı­mız bu ra­por­la­rı in­ce­le­yecek. 'Ra­por­la­ma doğ­ru­dur' şek­lin­de bir onay ko­mis­yon­dan çı­kar­sa tek­rar ba­kan­lı­ğa gön­de­ri­lecek. Ba­kan­lık­ta bi­lim­sel heyet bu ra­por­la­rı tek­rar in­ce­le­yecek. Daha sonra ba­ka­nı­mı­zın olu­ru­na su­nu­la­cak. Tah­min edi­yo­rum bu işlem yıl so­nu­nu bu­la­cak. 2016'nın ilk çey­re­ğin­de Muğla'nın du­ru­mu ke­sin­lik ka­za­na­cak" dedi.

'ALINAN KARAR KESİN OLACAK’

İyi­ma­ya, alı­nan bu ka­ra­rın kesin kara ola­ca­ğı­nı vur­gu­la­yıp, şöyle devam etti:"Yap­tı­rım­la­rı kesin ola­cak.Ka­rar­lar artık tar­tı­şı­lır ol­ma­ya­cak. Yargı yo­luy­la bu ka­rar­la­rın bo­zul­ma­ma­sı için de bütün bi­lim­sel ka­rar­lar or­ta­ya ko­nu­la­cak.Yargı daha önce böl­ge­ye göre bir yan­da­ki par­se­lin de­re­ce­si­ni de­ğiş­ti­re­bi­li­yor­du ancak şimdi, bu söz ko­nu­su ol­ma­ya­cak. Çünkü ala­nın ta­ma­mı in­ce­len­miş ola­cak."

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!