LAÇİNNN
s
Muğla
20 Kasım, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DERİNLİKLERİN OZANI AŞIK DAİMİ'Yİ ANMA PROGRAMI GERÇEKLEŞTİ

0
Geç­ti­ği­miz haf­ta­so­nu Cu­mar­te­si ak­şa­mı Aşık Daimi'yi anma prog­ra­mı ger­çek­leş­ti.

Geç­ti­ği­miz haf­ta­so­nu Cu­mar­te­si ak­şa­mı il­çe­miz­de bu­lu­nan Bü­lent Ece­vit Kül­tür Mer­ke­zi'nde Aşık Daimi'yi anma prog­ra­mı dü­zen­len­di. Dü­zen­le­nen bu prog­ra­mın Datça Be­le­di­ye­si ve Hacı Bek­ta­şi Veli Ana­do­lu Kül­tür Vakfı Datça şu­be­si ile ortak bir şe­kil­de oluş­tu­rul­du­ğu be­lir­til­di. 

Çok sa­yı­da va­tan­da­şın ka­tıl­dı­ğı prog­ram­da Er­do­ğan Es­ki­mez (İTÜ Dev­let Kon­ser­va­tu­arı Öğ­re­tim Gö­rev­li­si) ve Suna Sön­mez (Datça Müzik Se­ver­ler Der­ne­ği Koro Şefi) ta­ra­fın­dan din­le­yi­ci­le­re kon­ser ve­ril­di.?
Hacı Bek­ta­şi Veli Ana­do­lu Kül­tür Vakfı Datça Şu­be­si Baş­ka­nı Murat Yıl­dı­rım yap­tı­ğı açı­lış ko­nuş­ma­sın­da şun­la­rı be­lirt­ti, "Kıy­met­li mi­sa­fir­le­ri­miz Datça Be­le­di­ye Baş­kan­lı­ğı ile or­tak­la­şa ölü­mü­nün 33. Yı­lım­da ger­çek­leş­tir­di­ği­miz "Aşık Daimi anma et­kin­li­ği­ne he­pi­niz hoş­gel­di­niz. 

Asıl adı İsmail Aydın olan Aşık Daimi, 1932 yı­lın­da İstan­bul'da dün­ya­ya gel­miş, gör­dü­ğü bir rüya üze­ri­ne "Aşık Daimi" mah­la­sı­nı kul­lan­ma­ya baş­la­mış­tır. 
Kendi ifa­de­si­ne göre soyu On İki İmam Rıza'ya da­yan­mak­ta­dır. Halk ara­sın­da İsmail Daimi, Aşık Daimi veya Daimi Baba ola­rak da 

ta­nı­nan bu halk oza­nı­mız ya­şa­dı­ğı dönem içe­ri­sin­de kendi çal­dı­ğı ve söy­le­di­ği şi­ir­le­ri ile hal­kın gön­lün­de yer etti. 

Aşık Daimi köyde ya­şa­dı­ğı dö­nem­de çalıp söy­le­di­ği şi­ir­le­rin­de dini ve ta­sav­vu­fi özel­lik­ler ağır­lık ta­şı­mak­tay­ken, kente yer­leş­tik­ten sonra top­lum­sal olay­lar­dan et­ki­le­ne­rek top­lum­sal içe­rik­li şi­ir­ler yaz­ma­ya baş­la­dı. 

Bu şi­ir­le­rin­de hal­kın gören gözü, duyan ku­la­ğı ve söy­le­yen dili ol­ma­yı de­ne­di. Kore Sa­va­şı'nda, Kıb­rıs Çı­kart­ma­sı'nda yurt ve mil­let sev­gi­si­ni ifade eden şi­ir­ler söy­le­di. 

Son za­man­la­ra kadar sürüp gelen Aşık Ede­bi­ya­tı'nın önem­li ve dik­ka­te değer bir şairi olan Aşık Daimi, şi­ir­le­rin­de sa­de­ce kendi görüş ve dü­şün­ce­le­ri­ni dile ge­tir­mek­le kal­ma­dı aynı za­man­da için­de ya­şa­dı­ğı top­lu­mun bir ay­na­sı ol­ma­yı da ter­cih etti. 

Hacı Bek­taş Veli anma tö­ren­le­ri­nin baş­la­dı­ğı 1964'lü yıl­lar­da Hakka yü­rü­yü­şü­ne kadar (1983) her yıl Hacı Bek­taş Veli'yi anma tö­ren­le­ri­ne ka­tıl­dı ve bu tö­ren­ler­de ken­di­si­ne Pir ola­rak kabul et­ti­ği Hacı Bek­taş Veli ve onun fel­se­fe­si­ne hiz­met etti. Daimi Hacı Bek­taş Veli'yi sev­di­ği kadar Ata­türk ve onun kur­du­ğu Cum­hu­ri­yet'e bağ­lı­lı­ğı­nı her ve­si­le ile dike ge­ti­ren bir ozan­dır. 
Bu et­kin­lik­te emeğe geçen her­ke­se te­şek­kür eder, iyi se­yir­ler di­le­rim." dedi.
Dü­zen­le­nen bu prog­ram­da ke­yif­li za­man­lar ge­çir­di ve dü­zen­le­yen her­ke­se te­şek­kür et­ti­ler.(DATÇA HABER)

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!