LAÇİNNN
s
Muğla
23 Kasım, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

DATÇA'DA DENİZ KİRLİLİĞİ UYARISI

0
İlçe­miz­de deniz di­bin­de gi­de­rek artış gös­te­ren alg­ler en­di­şe ve­ri­ci bo­yut­la­ra ulaş­tı, do­ğa­se­ver­ler ha­re­ke­te geçti.

İlçemizde, deniz di­bin­de gi­de­rek artış gös­te­ren alg­ler (su yo­sun­la­rı) do­ğa­se­ver­le­ri ha­re­ke­te ge­çir­di. Datça'da ta­rım­sal ara­zi­le­re yakın olan Bur­gaz mev­ki­in­de sa­hil­ler­de bile gö­rü­len alg­le­re karşı, bir an önce önlem alın­ma­sı is­ten­di.

ENDİŞE VERİCİ BO­YUT­LAR­DA
Datça'da 30 yıl­dır ama­tör ola­rak dal­gıç­lık yapan kimya mü­hen­di­si 59 ya­şın­da­ki Mus­ta­fa Gök­çek, ta­rım­sal ilaç­lar ne­de

­niy­le deniz di­bin­de alg­le­rin art­tı­ğı­nı söy­le­di. 

Datça Ya­rı­ma­da­sı'nda son yıl­lar­da gö­rü­len alg­le­rin en­di­şe ve­ri­ci bo­yut­la­ra ulaş­tı­ğı­nı ifade eden Gök­çek, "Bazı böl­ge­ler­de alg­ler oluş­ma­ya baş­la­dı. Yani kirli de­niz­ler­de olu­şan yo­sun­la­ra rast­la­nı­yor. Ön­ce­le­ri çok az bir alan­da gö­rü­len alg­ler, şimdi geniş bir alan­da dik­kat çe­ki­yor" dedi.

“TA­RIM­SAL İLAÇ­LA­DAN KAY­NAK­LA­NI­YOR”
Geçen yıl An­tal­ya Kon­ya­al­tı Plajı'nda, son ola­rak Ko­ca­eli de­ni­zin­de alg­le­re rast­lan­dı­ğı­nı ha­tır­la­tan Gök­çek, "Yet­ki­li­ler, alg

­le­rin in­san­la­ra zarar ver­me­di­ği­ni, ancak kir­li­li­ğe maruz kalan de­niz­ler­de oluş­tu­ğu­nu açık­la­dı­lar. 

Şu an Datça de­ni­zi teh­li­ke al­tın­da. Alg­ler, bana göre, ta­rım­sal ilaç­lar­dan kay­nak­la­nı­yor. Çünkü de­ni­zi­mi­zi kir­le­tecek gemi atık­la­rı veya evsel atık­lar de­ni­zi­mi­ze ka­rış­mı­yor. Kim­ya­sal­lar­dan do­la­yı deniz di­bin­de yo­sun­lar ar­tı­yor" diye ko­nuş­tu. Ta­rım­sal ilaç­la­rın yağ­mur­lar­la de­ni­ze ka­rış­tı­ğı­nı söy­le­di.


YETKİLİLERİ GÖ­RE­VE ÇA­ĞIR­DI
Alg­ler­de­ki ar­tı­şın ön­len­me­si için her­ke­se görev düş­tü­ğü­nü ifade eden Gök­çek, "Bunun araş­tı­rıl­ma­sı için üni­ver­si­te­le­ri­mi­zin ye­rin­de in­ce­le­me­ler yap­ma­sın­da yarar var. 6 yıl­dır de­ği­şik ku­ru­luş­la­ra deniz suyu ana­liz­le­ri yap­tı­rı­yo­rum. 

Bi­yo­lo­jik ola­rak prob­lem yok ama kim­ya­sal ola­rak ol­ma­sı ge­re­ke­nin üs­tün­de de­ğer­ler çı­kı­yor. Şim­di­den önlem alın­maz­sa, Datça'nın her ye­ri­ni alg­ler kap­la­ya­cak ve ya­rı­ma­da­ya yazık ola­cak. 
Yet­ki­li­le­ri gö­re­ve ça­ğı­rı­yo­rum" dedi.

DENİZ DİBİNDE YAŞAM DEĞİŞİYOR
Datça İlçe Gıda Tarım ve Hay­van­cı­lık Mü­dür­lü­ğü ile Be­le­di­ye yet­ki­li­le­ri­ne du­ru­mu ak­tar­dı­ğı­nı, sü­rek­li tah­lil­ler ya­pı­la­rak alg­le­rin iz­len­me­si ve so­ru­na köklü bir çözüm bu­lun­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Gök­çek, şun­la­rı söy­le­di:"Sonuç alı­na­maz­sa, su yo­sun­la­rı git­tik­çe ar­ta­cak. Deniz di­bin­de fark­lı­laş­ma net ola­rak gö­rü­nü­yor. 

Deniz di­bin­de yaşam de­ği­şi­yor. Ba­lık­lar kal­mı­yor, deniz di­bin­de­ki bitki ör­tü­sü, de­niz­kes­ta­ne­le­ri yok olu­yor. Bir an önce önlem alın­ma­sı ge­re­ki­yor. Alg­ler, benim gör­dü­ğüm ka­da­rıy­la kim­ya­sal ola­rak fos­fat ve po­tas­yum gibi mad­de­le­rin de­niz­de zen­gin­leş­me­sin­den kay­nak­la­nı­yor.”

“BİYOLOJİK TEHLİKE YOK”
Deniz di­bi­ne dal­ma­yan­la­rın, teh­li­ke­nin far­kın­da ol­ma­dık­la­rı­nı vur­gu­la­yan Gök­çek, "De­ni­zin üstü ger­çek­ten de pırıl pırıl. Bi­yo­lo­jik ola­rak da zarar ve­recek her­han­gi bir koli ba­si­li gibi bir durum söz ko­nu­su ol­ma­dı­ğı için, in­san­lar ra­hat­lık­la de­ni­ze gi­re­bi­lir­ler. Ama yarın, kir­li­lik­ten pis­lik­ten şi­ka­yet­çi ola­cak­lar­dır" diye ko­nuş­tu.

Ola­yın üze­ri­ne Dünya gıda der­gi­si­nin ya­yım­la­dı­ğı bir ma­ka­le­de ta­rım­sal ilaç­la­rın do­ğa­ya ve de­niz­le­re ver­di­ği Za­ra­lar üze­ri­ne bir araş­tır­ma­da bu­lun­du.
Edi­ni­len bil­gi­le­re göre tar­la­lar, ne­hir­ler, göl­ler, yer altı su­la­rı ve de­niz­ler zehir de­po­su­na dön­mek­te­dir. 
Bütün dün­ya­da tarım ürün­le­ri­nin ko­run­ma­sı­na yö­ne­lik ça­ba­lar kim­ya­sal ilaç­la­ra bir al­ter­na­tif üre­til­me­si nok­ta­sın­da yo­ğun­la­şı­yor. 
Ta­rım­da kul­la­nı­lan suni güb­re­le­rin ve kim­ya­sal ilaç­la­rın et­ki­si 

ken­di­ni asit yağ­mur­la­rı, çevre ze­hir­len­me­le­ri şek­lin­de gös­te­rir­ken, ta­rım­la uğ­ra­şan yüz­ler­ce insan bu mad­de­le­rin sebep ol­du­ğu ze­hir­len­me­ler yü­zün­den ha­ya­tı­nı kay­be­di­yor.

 Dünya Sağ­lık Ör­gü­tü ta­ra­fın­dan ya­pı­lan araş­tır­ma­la­ra göre her yıl 30 mil­yo­na yakın insan tarım ilaç­la­rın­dan ze­hir­le­nir­ken, 80 bin kişi bu yüz­den ha­ya­tı­nı kay­be­di­yor. 

Özel­lik­le sera üre­ti­mi­nin yoğun ola­rak ya­pıl­dı­ğı yer­ler­de top­ra­ğa mil­yon­lar­ca litre kim­ya­sal ilaç atı­lı­yor. 
Ay­rı­ca gı­da­lar­da hor­mon kul­la­nı­mı gün­den güne ar­tı­yor. 
Za­rar­lı et­ki­le­ri ka­nıt­lan­mış hor­mon ve ilaç­la­rın bi­linç­siz ve aşırı kul­la­nı­mı so­nu­cu içi boş 

ve kof do­ma­tes­ler, hor­mon­lar­la iri­leş­ti­ril­miş, kim­ya­sal ilaç­lar­la sa­rar­tıl­mış çe­kir­dek­siz üzüm­ler, azot­lu güb­re­ler­le ye­tiş­ti­ril­miş pat­lı­can­lar, sa­la­ta­lık­lar, bi­ber­ler, çok iri mey­ve­ler manav tez­gâh­la­rı­nı süs­lü­yor. 

Sebze ve mey­ve­le­ri yı­ka­na­rak 

yen­me­si de bun­la­rın et­ki­si­ni azalt­mı­yor. Özel­lik­le tur­fan­da meyve ve seb­ze­ler­de hor­mon kul­la­nı­lı­yor. ­ 
Maruz ka­lın­dık­tan sonra vü­cut­ta ok­si­jen ana­lo­ğu olan di­azok­si­ne dö­nü­şe­rek ko­li­nes­te­raz in­hi­bas­yo­nu ya-par. 

Or­ga­no­fos­fat­lı bi­le­şik­ler tok­sik et­ki­le­ri­ni ko­li­nes­te­raz ve enzim in­hi­bas­yo­nu ya­pa­rak ger­çek­leş­ti­rir­ler, ase­til­ko­lin aşırı bi­ri­kir­.
Or­ga­nok­lor­lu pes­ti­sid­ler: Kim­ya­sal ola­rak da­ya­nık­lı ol­ma­la­rı, yağda yük­sek, suda düşük çö­zü­nü­lür­lü­ğe sahip ol­ma­la­rı ve vü­cut­tan atı­lım­la­rı­nın yavaş ol­ma­sı ne­de­niy­le çev­re­de ve can­lı­lar­da bi­ri­ke­rek uzun süre etki gös­ter­mek­te­dir­ler. şeklinde bilgilere ulaşıldı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!