DATÇA KİGDER'DEN ANLAMLI ETKİNLİK! ''TÜRK KADINININ SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ 84. YILINI ETKİNLİKLE KUTLADILAR

Sebiha ARSLAN :Datça Kadın İş Gücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (KİGDER )Türk Kadınının seçme ve seçilme hakkını kazanmasının 84. yıl dönümünde bir değerlendirme toplantısı yaptı.
KİGDER Başkanı Menşure Yavuz, dernek üyeleri ve Datçalı kadinlar la yaptığı "5 Aralık Kadınlarımızın Seçme ve Seçilme Kakkı' nı kazanmaları anma toplantısın da şu değerlendirmelerde bulundu ; Türkiye'de Kadınlara seçme ve seçilme hakkı, pek çok Avrupa ülkesinden önce tanınmış 3 Nisan 1930 tarihinde , 26 Ekim 1933'te Köy İhtiyar heyeti ve Muhtarlık seçimlerinde , 5 Aralık 1934'te ise Türkiye Büyük Millet Meclisi' ne (TBMM) girme hakkı tanındı. Nüfusumuzun yarısının bunların oluşturmasına karşın gerek yerel gerekse genel seçimlerde kadınlarımızın temsil edilme oranları hala çok düşük. Sadece bu hakkın yasalarda ve mevzuatta yer alması Türk Kadınının toplumda erkeklerle ''eşit hak kullanımı ''yapabildiğini göstermiyor .
Ülkemizde gerçek durum bunun tam tersi bir manzara arz ediyor. 1.?Uluslararası Çalışma örgütüne ( ÏLO)göre 15 yaş üstü kadınlarda dünya işgücüne katılım %48.5 oranında. erkeklerde ise bu oran%75 düzeyinde
2.Türkiye nüfusunun%49.8 i kadın.Ülkemizde erkeklerin istihdam oranı % 65 iken kadınlarda bu oran % 27.5 gibi çok düşük bir düzeydedir.
3. Yine ülkemizde, yönetici pozisyonundaki kadınlarımızın oranı %16.7 oranındadır. Kadınlarımızın "siyasete katılım hakkı' nı'' kullanmalarında da bu sorunlu tablo devam etmektedir .2014 son belediye seçim sonuçlarına göre seçilen belediye meclis üyelerinin %10.7 'si İl genel meclisi üyelerinin% 4,3'ü belediye başkanlarının % 3 u ve muhtarların % 1.2 ' i kadınlar la temsil edilmektedir. Büyük Atatürk ,bu soruna daha 1925 yılında isabetli bir yaklaşımla; ''Yolumuz Türk Kadınını Çalışmalarımıza Ortak Etmek Hayatımızı Onunla Birlikte Yürütmek , Kadının Bilimsel, Toplumsal Ve Ekonomik Hayatta Erkeğin Ortağı ,Arkadaşı, Yardımcısı Ve Koruyucusu Yapma Yoludur" tespitinde bulunmuştur.
Biz kadınlar ,Ülke nüfusunun yarısını oluşturuyoruz.Bu bağlamda, ülkemizin gerek yerel yönetim karar mekanizmalarında ,gerekse Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde eşit sayıda yer almamızı talep ediyoruz. Bu nedenle bugün 5 Aralık 2018 de biz kadınların hakkı için ,Türkiye'nin onayladığı " KADINLARA KARŞI HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞININ KALDIRILMASI SÖZLEŞMESİ" inde yer alan " Eşit Temsil İçin Özel Önlem" uygulanmasını istiyoruz.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.