LAÇİNNN
s
Muğla
23 Kasım, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    28.59
  • EURO
    30.52
  • ALTIN
    1783.9
  • BIST
    7768.17
  • BTC
    36743.46$

AŞIRI SICAKLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

0
Aşırı sı­cak­lar çe­şit­li sağ­lık prob­lem­le­ri­ni de be­ra­be­rin­de ge­tir­mek­te­dir,Sı­cak­lık ve nem ar­tı­şı­na bağlı ola­rak vücut ısısı art­mak­ta ve me­ta­bo­liz­ma bu yeni du­ru­ma uyum sağ­la­ma­ya ça­lış­mak­ta­dır.

İlçemiz halk Sağlığı grubu yayımladığı bir makalede aşırı sıcaklardan korun-manın yollarını anlattı.
Edinilen bilgilere göre;Nor­mal­de ter­le­me ile vücut ısısı den­ge­de tu­tul­ma­ya ça­lı­şı­lır. 

Ancak aşırı sı­cak­lar­da sa­de­ce ter­le­ye­rek vücut ısısı den­ge­de tu­tu­la­maz. 

Yaş­lı­lar, be­bek­ler ve kro­nik has­ta­lı­ğı olan­lar­da ter­le­me me­ka­niz­ma­sı ile vücut ısı­sı­nın den

­ge­de tu­tul­ma­sı her zaman müm­kün ol­ma­ya­bi­lir. Yine or­tam­da­ki nem oranı yük­sek­se ter­le­me su­re­tiy­le vücut ısısı ye­ter­li dü­zey­de düş­me­ye­bi­lir. 

Ay­rı­ca şiş­man­lık, her­han­gi bir has­ta­lı­ğa bağlı yük­sek ateş, aşırı sıvı kaybı (de­hid­ra­tas­yon), kalp has­ta­lı­ğı, ruh ve sinir has­ta­lı­ğı, alkol ve uyuş­tu­ru­cu madde kul­la­nı­mı ile te­da­vi amaç­lı­ba­zı ilaç­la­rın (tan­si­yon dü­şü­rü­cü­ler, idrar sök­tü­rü­cü­ler vb.) kul­la­nı­mı da sıcak ha­va­lar­da ter­le­me­yi et­ki­le­yen diğer fak­tör­ler­den­dir. 
Bu gibi du­rum­lar­da yük­se­len vücut ısısı beyin ve diğer ha­ya­ti or­gan­lar­da ha­sa­ra yol aça­bi­lir.

Aşırı sı­cak­lar­dan en çok et­ki­le­nen grup­lar: 
*Yal­nız ya­şa­yan 65 yaş ve üze­rin­de­ki yaş­lı­lar,Dört ya­şın­dan küçük ço­cuk­lar, Ba­kı­ma ih­ti­ya­cı olan­lar, Ha­mi­le­ler, Açık a-lan­da ça­lı­şan­lar,Aşırı ki­lo­lu­lar,
Kro­nik has­ta­lı­ğı (şeker has­ta­lı­ğı, kalp-da­mar has­ta­lık­la­rı, be­yin-da­mar has­ta­lık­la­rı, psi­ko­lo­jik has­ta­lık­lar, kro­nik so­lu­num sis­te­mi has­ta­lık­la­rı, ka­ra­ci­ğer has­ta­lık­la­rı, böb­rek has­ta­lık­la­rı) olan­lar.
 Sü­rek­li ilaç (özel­lik­le tan­si­yon dü­şü­rü­cü, idrar sök­tü­rü­cü, dep­res­yon ve uyku ilaç­la­rı) kul­la­nan ki­şi­ler.
 *Sokak ço­cuk­la­rı ve ev­siz­ler­dir.
Özel­lik­le kro­nik has­ta­lı­ğı bu­lu­nan ve yal­nız ya­şa­yan yaş­lı­lar en çok risk ta­şı­yan grup­tur.

KO­RUN­MAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ ?
A. Genel Ko­run­ma
*Günün en sıcak sa­at­le­rin­de (10.00-16.00) mec­bur ka­lın­ma­dık­ça dı­şa­rı çı­kıl­ma­ma­lı­dır.
*Dı­şa­rı­da ça­lış­ma­sı ge­re­ken­ler müm­kün ol­duk­ça güneş al­tın­da ko­run­ma­sız kal­ma­ma­ya, aşırı ha­re­ket­ler­den ka­çın­ma­ya, sık sık tuz içe­ren sulu gı­da­lar al­ma­ya dik­kat et­me­li­dir­ler. 

Dı­şa­rı­da bu­lu­nul­du­ğun­da açık renk­li, hafif, bol ve sıkı do­kun­muş ku­maş­lar­dan ya­pı­lan giy­si­ler ter­cih edil­me­li; geniş ke­nar­lı ve hava de­lik­le­ri olan şapka gi­yil­me­li ve gü­ne­şin za­rar­lı ışın­la­rın­dan ko­ru­yan gü-neş göz­lü­ğü kul­la­nıl­ma­lı­dır.

*Güneş ışın­la­rı­nın dik gel­di­ği sa­at­ler­de (10.00-16.00) de­ni­ze gi­ril­me­me­li ve gü­neş­le­nil­me­me­li­dir. Bu sa­at­le­rin dı­şın­da de­ni­ze gir­mek is­te­yen­ler gü­neş­ten ko­ru­yu­cu krem(en az 15 ko­ru­ma fak­tör­lü) kul­lan­ma­lı, şapka ve göz­lük gibi ge­rek­li ko­ru­yu­cu ön­lem­le­ri al­ma­lı ve uzun süre ke­sin­ti­siz gü­neş­len­me­me­li­dir.
*Yoğun fi­zik­sel ak­ti­vi­te ve spor yap­mak için sabah ve akşam sa­at­le­ri ter­cih edil­me­li, her bir sa­at­lik spor için en az 2-4 bar­dak sı­vı­alın­ma­lı­dır. Ağır fizik ak­ti­vi­te­ler­den ka­çı­nıl­ma­lı­dır.
*Risk al­tın­da­ki ye­tiş­kin­ler ve yaş­lı­lar, günde en az iki kez güneş veya sıcak çarp­ma­sı yö­nün­den iz­len­me­li­dir. Be­bek­ler ise bu açı­dan daha sık iz­len­me­li­dir.
*Bebek, çocuk, en­gel­li­ler ve hay­van­lar ka­pa­lı ve park etmiş araç­lar­da ke­sin­lik­le bı­ra­kıl­ma­ma­lı­dır. 
Araç­la­rın iç ısı­la­rı, klima olsa dahi park edil­dik­ten çok kısa süre sonra yük­sel­mek­te­dir. Araç terk edi­lir­ken her­ke­sin dı­şa­rı çık­tı­ğın­dan emin olun­ma­lı­dır.
*Ka­pa­lı alan­lar iyi ha­va­lan­dı­rıl­ma­lı­dır.
 Güneş gören pen­ce­re­ler perde vb. gü­neş­lik­ler­le göl­ge­len­di­ril­me­li­dir.
*Vücut ısı­sı­nın yük­sel­me­me­si için sık sık duş alın­ma­lı; bunun müm­kün ol­ma­dı­ğı du­rum­lar­da ayak­lar, eller, yüz ve ense soğuk suyla ıs­la­tıl­ma­lı veya si­lin­me­li­dir.
B. Bes­len­me ve Sıvı Alımı
Su­suz­luk hissi ol­ma­sa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su 

bar­da­ğı) sıvı tü­ke­til­me­li­dir.
*Kah­val­tı­da az yağlı pey­nir­ler, zey­tin ve taze seb­ze­ler bu­lun­ma­lı, ka­fe­in içe­ren içe­cek­ler ye­ri­ne de süt, meyve suyu, ıh­la­mur ve kuş­bur­nu gibi bitki çay­la­rı ter­cih edil­me­li­dir.

*Yağlı be­sin­le­rin ve yağda kı­zart­ma­la­rın tü­ke­ti­min­den ka­çı­nıl­ma­lı; ye­mek­ler­de bit­ki­sel sıvı yağ­lar kul­la­nıl­ma­lı­dır. Ye­mek­le­ri pi­şi­rir­ken kı­zart­ma ve ka­vur­ma ye­ri­ne­haş­la­ma, ız­ga­ra, kendi su­yun­da veya az suda pi­şir­me gibi sağ­lık­lı pi­şir­me yön­tem­le­ri uy­gu­lan­ma­lı­dır.

*Vücut di­ren­ci­ni ar­tır­mak ve vü­cu­dun ye­ter­li mik­tar­da vi­ta­min ve mi­ne­ral al­ma­sı­nı sağ­la­mak için bol mik­tar­da sebze ve meyve tü­ke­til­me­li­dir.

*Ter­le­me ile artan sıvı ve mi­ne­ral kay­bı­nın ön­len­me­si için her za­man­kin­den daha fazla mik­tar­lar­da sıvı alın­ma­lı­dır.
*Sıvı alı­mın­da su içmek esas ol­mak­la be­ra­ber, su dışı sıvı alı­mın­da kahve, çay ve gazlı içe­cek­ler ye­ri­ne süt, ayran ve meyve suyu gibi içe­cek­ler ter­cih edil­me­li­dir. 

Eğer dok­tor ta­ra­fın­dan sıvı alımı kı­sıt­lan­mış veya idrar sök­tü­rü­cü ilaç kul­la­nıl­ma­sı söz ko­nu­su ise il­gi­li dok­to­ra baş­vur­mak ge­re­kir.
*Mide kramp­la­rı­na neden ola­bi­le­ce­ği için çok soğuk ve buzlu içe­cek­ler ter­cih edil­me­me­li­dir.
*Ka­fe­in, alkol ve fazla mik­tar­da şeker içe­ren içe­cek­ler vü­cut­tan daha fazla sıvı kay­bı­na yol aç­tı­ğı için tü­ke­til­me­me­li­dir.
*Dı­şa­rı­da ve açık­ta sa­tı­lan yi­ye­cek­le­rin, tü­ke­ti­min­den ka­çı­nıl­ma­lı, çabuk bo­zul­ma riski olan be­sin­ler (et, yu­mur­ta, süt, balık vb.) açık­ta bek­le­til­me­me­li, be­sin­le­rin ha­zır­lan­ma­sı ve pi­şi­ril­me­si aşa­ma­la­rın­da hij­yen ku­ral­la­rı­na özen gös­te­ril­me­li­dir.Şeklinde açıklamalarda bulunuldu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!