ABONELİK ANLAŞMALARDA YENİ TÜKETİCİ HAKLARI
Datça tüketici hakları şube başkanı Keskinsoy' dan yıllık yada aylık anlaşma imzalama,yada bağlı kalma dönemi bitti, şeklinde açıklamalarda bulundu.
Keskinsoy açıklamasında şu ifadelere yer verdi. “Değerli Tüketiciler,Datça halkı Bilindiği gibi bazı özel markalar yada şirketlerin kar amaçlı yapmış olduğu Abonelik sözleşmeleri, satıcı veya sağlayıcı sizi, belirli bir süre ile bağlıyordu.
Artık bu sona erdi.?
Yani bazı aralıklarda bazı kurumlarda İş amaçlı tüketici olarak yapmış olduğumuz anlaşmaların artık yeni yasalar kapsamında bittiğini ve artık hiçbir işletme yada kuruluştan alınacak herhangi bir şey için anlaşma imzalanma devrinin kapandığını belirtmek istedim.
İşte yeni ABONELİK SÖZLEŞMELERİ YÖNETME-LİĞİ'ndeki tüketici lehine olan hükümler:
-yazılı olan veya anlaşmada bulunulan sözleşmelerin bir kopyasının tüketiciye verilme zorunluluğu.
1.) Satıcını yada üretici tarafın bir hatası bulunduysa ve bu hatadan dolayı alışveriş aksadıysa bu aksaklık tüketiciden temin edilemeyecektir.
2.) Tüketiciye sunulan mal veya hizmetin bedeli dışında tüketiciden ilgili mevzuat gereği tahsil edilmesi zorunlu bedeller söz konusu ise, bu bedellerin neler olduğu ile bunların sözleşmenin düzenlendiği tarihteki tutarı ve değişmesi durumunda yeni tutarların ne şekilde bildirileceğine ilişkin bilgi
ler belirtilecektir.
3.) Tüketiciden depo yada güvenceye alınma adı altında ücretler alınacaksa bu ücretlerinde ekler olarak sözleşmelerde bulunulacaktır.
4.) Sözleşmenin iptali halinde Geri teslim edilebilecek malın veya nesnenin nasıl alınılacağı yada nesıl iade edileceği sözleşmeye eklenecektir.
5.) Satıcı yapmadığı hizmetin bedelini direk tüketiciden isteyemez fakat ön ödemeli hususlar hariç.
6.) Satıcı veya sağlayıcı, abonelik süresince her türlü bilgi ve belgeyi tüketiciye vermek zorundadır.
7.) Sözleşmede aksi kararlaştırılmadıkça, faturalandırma dönemi bir aydır.
8.) Belirli süreli abonelik sözleşmelerine sözleşmenin belirlenen süre kadar uzayacağına ilişkin hükümler konulamaz.
9.) Sözleşme süresi sonunda tüketiciden açık bir talep veya onay almadığı halde mal veya hizmet sunmaya devam eden satıcı veya sağlayıcı sunulan bu mal veya hizmet için hiçbir bedel talep edemez” ifadelerine yer verdi.
Tüketici istediği zaman aboneliğini sonlandırabilecek
Keskinsoy ayrıca “Taahhütlü sözleşmelerden tüketici istediği zaman dönebilir. Ancak,o zamana kadar yapılan indirimleri ödemek zorundadır” maddesinin de açılımını yaparak, “Diyelim ki 24 aylık bir sözleşme yaptınız.
Her ay 30 TL ödeyeceksiniz. Ancak,24 ay devam ederseniz sizden 3 ay için 10 TL alınması taahhüt edildi.
Ama siz hizmeti beğenmediniz, 6.?ayda vazgeçtiniz. Sizden üç ay için 30 TL az almışlardı, bunu ödeyip istediğiniz zaman ayrılabilirsiniz. Eskiden bu yapılamıyordu” dedi.
Tüketici adres değişikliğinde bulunmuşsa ve yeni adresinde hizmet alamıyorsa hizmet için ücret talep edilemez.Tüketicinin internet üzerinden anlaşmayı bitirebilme hakkının olduğunu bildirdi.?Anlaşmanın iptali halinde satıcının tüketiciden aldığı depozito ve güvence adı altında aldığı ücretleri ödemeyle hükümlü olduğunu belirtti.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.