SON 1 HAFTADA 400'ÜN ÜZERİNDE DEPREM! EGE DENİZİ'NDE NELER OLUYOR..
GÜNDEMSebiha ARSLAN : Ege Denizi'nde 28 Ocak'ta başlayan sismik hareketlilik devam ediyor. Son bir haftadır, 1,3 ila 4,8 büyüklüğünde, 400'den fazla deprem meydana geldi. Yunanistan'ın Turistik Santorini Adası çevresinde yaşanan depremler nedeniyle adada etkinlikler iptal edildi, eğitime ara verildi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) gelişmelerin yakından takip edildiğini bildirdi. Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ve diğer uzmanlar da bölgedeki sismik aktiviteleri dikkatle takip etmeyi ve vatandaşların tedbir almasını öneriyor.
“Santorini Adası çevresinde yaşanan depremler Türkiye'yi ne derece etkiler?” sorusunun yanıtı merak edilirken, yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür' den bir uyarı geldi. Prof. Dr. Görür, “Ege kıyılarımızda söz konusu yere yakın, vatandaşlarımızın dikkatli olmasını öneriyorum” dedi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Ege Denizi'ndeki deprem fırtınası olarak ifade edilen sarsıntılarla ilgili bir açıklama yaparak depremlerin sayısının 400'ü aştığını bildirdi.
EN BÜYÜK DEPREM 4,8 BÜYÜKLÜĞÜNDE
Edinilen bilgiye göre; AFAD' ın sosyal medya hesabından yapılan açıklama, Ege Denizi'nde 28 Ocak'tan sonra yoğunlaşan depremlerin sayısının 400'ün üzerine çıktığı ve bu aktivite sonucunda şu ana kadar kaydedilen en büyük depremin 4,8 büyüklüğünde olduğu belirtildi.
Oluşan sarsıntıların Santorini Adası'nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda artış gösterdiği ve derinliklerinin 5 ila 25 kilometre arasında değiştiği aktarılarak, Türkiye kıyılarına en yakın depremin 140 kilometre mesafede meydana geldiği belirtildi.
2011-2012 yıllarında da aynı bölgede benzer yoğun sismik aktivite yaşandığı ve 14 ay süren depremlerin herhangi bir volkanik hareketliliğe yol açmadığı hatırlatıldı.
Gelişmelerin dikkatle takip edildiği ve bilim insanları ile araştırmacıların, AFAD ile koordineli şekilde sismik hareketliliği, olası volkanik aktiviteleri ve tsunamiyi değerlendirdirdiği belirtilerek, vatandaşların sosyal medyada yer alan yanlış bilgilere itibar etmemeleri istendi.
2012'DE NE OLMUŞTU?
Santorini Adası'nda 2012 yılında sismik aktivite artmıştı. Hareketlilik 14 ay boyunca sürmüştü. Söz konusu zaman zarfı boyunca herhangi bir volkanik patlama yaşanmamıştı.
Volkanik bir ada olan Santorini'de en son MÖ 1600 yıllarında patlama oldu. Bu patlamanın ardından, adanın 73 kilometrekarelik bölümü sular altında kaldı.
Santorini'den teknelerle ulaşılan, bir kısmının su altında kalmasıyla adadan ayrışan Santorini Kalderası, turistlerin ziyaret ettiği alanlardan biri oldu.
İlginizi Çekebilir