© DATÇA HABER

PERŞEMBE BULUŞMALARINDA KUL AHMET ANILDI

Sebiha ARSLAN: Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) tarafından, her perşembe akşamı düzenlenen buluşmalarda, bu hafta Kul Ahmet anıldı.

Açılış konuşmasını şube başkanı Murat Yıldırım yaptı. Program öncesinde, Aktur esnaflarından Doğan Bey’in adak kurbanı Cemevinde hazırlanarak, Hüseyin Taşdelen’in lokma duasının ardından misafirlere ikram edildi. Başkan  Yıldırım’ ın açılış konuşması sonrası  başkan yardımcısı Özgür Rüzgar, Kul Ahmet’in hayatını  anlattı. Vedat Gülkanat ise bağlamasıyla Kul Ahmet’in eserlerini seslendirdi ve Kul Ahmet'in hayatıyla ilgili kapsamlı bir sunum yaptı.
Etkinlikte, hem hatıraları yaşatmak hem de kültürel değerlerimizi unutturmamak adına önemli bir buluşma oldu. Katılan herkese teşekkür ederiz denildi.
Âşık Kul Ahmet Hakkında: Asıl adı Ahmet Kartalkanat olan Âşık Kul Ahmet, 1932 yılında Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesine bağlı Bozlar köyünde doğdu. Babası, Pazarcık’ın Kantarma köyüne yerleşmiş olan şair Mehmet Bey'dir. Dedesi, Pazarcık’ın Köroğlu köyünden ve oradaki aşiret reislerinden Bilal Ağa'dır. Annesi, o civarın eşrafından Mustafa Bey’in kızı Satiha Hatun’dur. Babasını henüz bir yaşındayken kaybeden Kul Ahmet, iki kız kardeşiyle birlikte öksüz kaldı. Annesi genç yaşta Memiş isimli biriyle evlendi ve Kul Ahmet, üvey babasının himayesinde zor şartlarda büyüdü.
On beş yaşında saz çalmaya ve şiirler söylemeye başlayan Kul Ahmet, başta Malatya, Sivas, Şarkışla, Zara ve Banaz olmak üzere âşıklık geleneğinin yaygın olduğu birçok yöreyi gezdi ve nihayetinde Ankara’da ikamet etmeye karar verdi. Ankara’da çeşitli radyo ve televizyon programlarına katıldı ve devlet memuru olarak çalıştı. 1963 yılında Ali Tatlıbel’in kızı Fatma ile evlendi ve iki çocuğu oldu. 1971 yılında eşi Fatma Hanım’ı kaybettikten sonra iki çocuğunu Ankara Atatürk Çocuk Yuvası’na verdi. Sazını sırtına alarak yeniden yöreleri dolaşmaya başladı ve yurtiçinde ve yurtdışında konserler verdi.
Âşık Veysel ile de arkadaşlık yapan ve karşılıklı çalıp söyleyen Kul Ahmet, 16 Temmuz 1996 tarihinde vefat etti ve Ankara’da toprağa verildi. Şiirlerinde hece ölçüsünü kullanan Kul Ahmet, doğaya ve yeryüzündeki güzelliklere âşıktı. Şiirlerinde Karacaoğlan, Pir Sultan Abdal, Şah Hatayi, Fuzuli ve Âşık Veysel’den etkilendi. Alevi-Bektaşi inancına mensup olan Kul Ahmet, adalet, kardeşlik, özgürlük ve bağımsızlık düşüncelerini savundu. 1973 yılında “Güzel Anadolu’m Halk Ozanı Âşık Kul Ahmet ile Âşık Veysel” adını verdiği bir şiir kitabı yayımladı. Şiirlerinde eğitsel ve ahlaki yönleri ön plana çıkardı.
“Seher yeli nazlı yâre/ Bildir beni bildir beni/ Düşmüşüm elden ayaktan/ Kaldır beni kaldır beni” dizeleriyle başlayan eseri, Arif Sağ, Erdal Erzincan, Özlem Özdil ve Erkan Oğur gibi ünlü sanatçılar tarafından seslendirildi. Oğlu Mehmet Kartalkanat, 2013 yılında “Âşık Kul Ahmet Bir Şah Olsam, Hayatı ve Şiirleri” isimli bir kitap yayımladı. Bu etkinlikte, Âşık Kul Ahmet'in eserleri ve hayatıyla ilgili değerli bilgiler paylaşıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER