© DATÇA HABER

NEV­ZAT METİN DOĞUM GÜNÜNDE ANILDI

Ulus­la­ra­ra­sı Kni­dos Kül­tür Sanat Aka­de­mi­si (UKKSA) ku­ru­cu­su Nev­zat Metin, doğum gü­nün­de tüm se­ven­le­ri, dost­la­rı ve sanat dün­ya­sın­dan bir­ çok isim­le bir­lik­te, sevgi ve öz­lem­le anıl­dı.“Geç­miş­ten Gü­nü­mü­ze Sanat Yol­cu­lu­ğun­da Nev­zat Metin'i Anma töreni ”, Ulus­la­ra­ra­sı Kni­dos Kül­tür Sanat Aka­de­mi­si'nde gerçekleşti.

Açı­lış ko­nuş­ma­sı­nı Nev­zat Metin'in gönül dostu, Sa­nat­çı İbra­him Çift­çi­oğ­lu yaptı. Ar­dın­dan Datça Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ab­dul­lah Gür­sel Uçar kür­sü­de­ki ye­ri­ni aldı.
Datça Be­le­di­ye Baş­ka­nı Ab­dul­lah Gür­sel Uçar ko­nuş­ma­sın­da; “Ara­mız­dan ay­rı­lan çok sev­di­ği­miz Nev­zat Metin'in, ağa­be­yi­min bugün doğum gü­nü­nü kut­lu­yo­ruz. Böyle bir günde bu­luş­ma­nın ve onun yok­lu­ğu ile ko­nuş­ma­nın zor­lu­ğu­nu ya­şı­yo­rum. Bugün bile bu kadar güzel in­san­la­rı ve de­ğer­li sa­nat­çı­la­rı­mı­zı bir araya ge­ti­ren Nev­zat Metin, UKKSA' yı yok­tan var eden çok de­ğer­li bir isim­dir. Her­ke­sin bir ha­ya­li var­dır. Nev­zat Metin 2006 yı­lın­da bu­ra­yı sanat aka­de­mi­si yap­ma­yı dü­şün­dü­ğün­de, hayal kur­du­ğu­nu dü­şün­müş­tüm. O gün­ler, bu­ra­nın bu kadar sa­na­tı ku­cak­la­yan bir yer ola­ca­ğı­nı dü­şü­ne­me­miş­tim. Ama bugün gö­rü­yo­rum ki; tüm ha­yal­le­ri­ni ger­çek­leş­tir­miş ve bu­ra­yı sanat ve kül­tü­rü ku­cak­la­yan bir hale ge­tir­miş­tir. Bugün hu­zur­la­rı­nız­da, Be­le­di­ye Baş­ka­nı ola­rak ya­kın­la­rı­nın ve sa­nat­çı ar­ka­daş­la­rı­nın önün­de UKKSA ola­rak var­lı­ğı­nın hayat boyu sü­re­ce­ği­ni, Datça'da kül­tür ve sa­na­tı yay­gın­laş­tır­mak için en iyi hiz­me­ti su­na­ca­ğı­mı­zı bil­me­ni­zi is­te­riz. Bu alanı sos­yal ve kül­tür hiz­met­ler alanı ola­rak plan­la­dık ve bu şe­kil­de de devam et­me­si­ni sağ­la­ya­ca­ğız. Datça'nın kül­tür ve sa­na­tı­na katkı sağ­la­mak he­pi­mi­zin gö­re­vi, siz de­ğer­li sa­nat­çı­la­rı­mız ve Nev­zat Metin'in ya­kın­la­rıy­la be­ra­ber hep bir­lik­te UKKSA' yı ya­şa­ta­ca­ğız” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı.
Anma töreni Sanat Ha­ya­tı Prog­ram Ya­pım­cı­sı Zafer E. Bil­gin ko­nuş­ma­sı ile devam etti.

Bil­gin ko­nuş­ma­sın­da; Nev­zat Metin'le bir­lik­te, bu büyük ta­ri­hi coğ­raf­ya­da ve bu kül­tür coğ­raf­ya­sın­da ya­şa­mış, badem ağaç­la­rı al­tın­da bir­lik­te olmuş, güzel gün do­ğu­mu ve ba­tı­mı­nı ya­şa­mış in­san­la­rım, ka­dın­la­rım, er­kek­le­rim ve kar­deş­le­rim diye söz­le­ri­ne baş­la­dı. Bil­gin söz­le­ri­ne; Nev­zat Metin, say­gıy­la an­dı­ğım, ağa­be­yim de­di­ğim özel vaka, bir ka­rak­ter, bir duruş bana çok şey öğ­ret­ti. Nev­zat Metin'i her­kes an­la­mak­ta biraz ge­cik­ti. Bu­ra­sı Nev­zat Metin'in ener­ji­si, ru­hu­dur. Onun ta­ri­hi­ne sahip çıkan iki güzel evlat var. Bu­ra­yı onlar ge­le­ce­ğe gö­tü­re­cek­ler. UKKSA' nın kü­tüp­ha­ne­sin­den bir kitap aldım. Ahmet Oktay…Bir sanrı, iki gece mü­zi­ği… Sanrı ya­şa­nan­dan daha öte­si­ni, daha baş­ka­sı­nı gör­mek­tir. Tür­ki­ye'nin ge­le­ce­ği var. Tür­ki­ye büyük İmpa­ra­tor­luk­lar coğ­raf­ya­sı­nın, Mus­ta­fa Kemal ül­ke­si­dir. Türk dev­ri­mi­nin, altı okun ül­ke­si, bu­ra­nın ge­le­ce­ği var. Nev­zat Metin bu ge­le­ce­ğin to­hu­mu­nu öyle de­ri­ne ekti ki bu­ra­sı Nev­zat Metin'in anıt ese­ri­dir.” ifa­de­le­ri­ni kul­lan­dı. Bil­gin söz­le­ri­ne “Nev­zat Metin, Türk dev­ri­mi­nin, kül­tür ta­ri­hi­nin, üni­ver­si­te­le­ri­nin araş­tır­ma­sı ge­re­ken önem­li bir vaka ha­li­ne gel­miş ken­di­ni ya­rat­mış, ar­ka­da­şım ol­ma­sın­dan gurur duy­du­ğum ağa­bey de­di­ğim bir ki­şi­lik­tir. dedi.

Anma töreni; Adil Ocak, Meh­met Şahin, Mus­ta­fa Al­tın­taş, Ömer Faruk Ci­ra­voğ­lu, Mus­ta­fa Lütfi Kı­yı­cı, İhsan Yeşil, UKKSA Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan Yar­dım­cı­sı Dev­rim Metin, UKKSA Yö­ne­tim Ku­ru­lu Üyesi Doğan Yal­çın­ka­ya ve sa­nat­se­ver İhsan Yeşil ko­nuş­ma­sı ile devam etti.

Anma töreni ka­pa­nış ko­nuş­ma­sı­nı ise “Tüm Ger­çe­ği ile Nev­zat Metin Kim­dir?” ko­nu­lu içe­ri­ği ile İbra­him Çift­çi­oğ­lu ger­çek­leş­tir­di.

Çift­çi­oğ­lu; Nev­zat Metin ile ta­nış­tı­ğı ilk gün­den iti­ba­ren ya­şa­dı­ğı anı­la­rı­nı ve et­ki­si al­tın­da kal­dı­ğı­mız ko­nuş­ma­sın­da; Nev­zat Metin ve Zafer Bil­gin'in 80'li yıl­lar­da Aziz Nesin, Arif Damar, Bekir Yıl­dız ve daha bir­çok isim ile imza gün­le­ri­ni dü­zen­le­di­ği­ni, yine aynı dö­nem­ler­de Nuri Yem, Nedim Gül­sür, Şair Cemal Sü­rey­ya ile anı­la­rı­na de­ğin­di. Çift­çi­oğ­lu “Pek çok şey yarım ka­la­cak. Bir bü­tü­nü kav­ra­ya­bil­mek ger­çek­ten zor­dur. Bir ek­sik­li­ği ta­mam­la­mak için bu­ra­da­yım. Nev­zat Metin ve UKKSA bir Tür­ki­ye viz­yo­nu­dur. UKKSA sa­de­ce Datça'nın değil, Tür­ki­ye'nin ve yer­yü­zü in­san­lı­ğı­nın bir viz­yo­nu­dur. Tür­ki­ye'nin bir­çok şehri var ama o şe­hir­ler­de bir UKKSA yok, bir Nev­zat Metin yok. Nev­zat Metin'in ar­ka­sın­da ben varım, dost­la­rı var bir­çok sa­nat­çı ve sev­dik­le­ri var. Nev­zat Metin bir file ben­zer. Nev­zat Metin'e iki göz­lük­le ba­ka­bi­lir­si­niz. Nev­zat Metin bir yüz akı­dır. Tür­ki­ye'nin ha­yır­lı bir ev­la­dı­dır.” ifa­de­le­ri­ni kul­la­na­rak söz­le­ri­ni ta­mam­la­dı.

Geç­miş­ten Gü­nü­mü­ze Nev­zat Metin Karma Ser­gi­si'nde ise; de­ğer­li sa­nat­çı­lar Ay­de­mir Ata­lay, Er­tuğ­rul Ateş, Ad­vi­ye Bal, Sema Bo­yan­cı, İbra­him Çift­çi­oğ­lu, Meh­met Ali Çift­çi­oğ­lu, Serap De­mi­rağ, Memiş Aslan, Şerif Gün­yar, Mert Ergün, Tamer Er­tu­na, Ya­se­min Özen Gök, Ümit Can Gören, Maz­lum Göze, Nur­gül Gün Güney, Atil­la İlkyaz, Tuba Ka­ra­kaş, Adil Ocak, Adil Salih, Yavuz Tan­ye­li ve Gülay Yük­sel özgün eser­le­ri ile yer ala­rak, bu an­lam­lı güne önem ka­zan­dır­dı.

Prog­ram; UKKSA Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­ka­nı Evrim Başak Ercan su­nu­mu ile Nev­zat Metin'in ha­ya­tın­dan ke­sit­le­rin yer al­dı­ğı bel­ge­se­lin yan­sı­ma­la­rı ile devam etti. Son ola­rak Mert Ergün'ün yo­ru­mu ile mey­da­na ge­ti­ril­miş UKKSA Ku­ru­cu­muz De­ğer­li Nev­zat Metin büstü zi­ya­re­ti ve Nev­zat Metin'i Anma Ser­gi­si tüm se­ven­le­ri­ne ve sa­nat­se­ver­le­re ka­pı­la­rı­nı açtı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER