© DATÇA HABER

KADIN BALIKÇILARA İLAVE DESTEK DATÇA'DAKİ KADIN BALIKÇI İDİL SİRELİ MUTLU ETTİ.

Sebiha ARSLAN: Datça' da ev işlerinden arta kalan zamanlarında eşiyle birlikte balığa çıkıp ağları tamir eden 50 yaşındaki kadın balıkçı İdil Sirel, kadın balıkçılara yüzde 35 ilave destek için, yetkililere teşekkür ederek," Giderek yok olan mesleğe can suyu oldu. Datça'da tek kadın balıkçı benim . Teşviklerle kadın balıkçıların artması umudundayım " dedi. Deniz ve iç sularda küçük ölçekli balıkçılığın sürdürülebilirliğini sağlamak, av, avcılık ve sektöre dair verileri sağlıklı bir şekilde toplayabilmek amacıyla balıkçı gemisi sahiplerine 2025 ve 2026 yıllarında yapılacak desteklemelerle ilgili tebliğ yayımlandı.

Eşinin teşvikiyle balıkçılığa başladığını anlatan Sirel, "Ben de 'Bu işi yapabilirim' dedim. Bu işi eşimle sıraya koyduk. Bir gün ben gidiyorum, bir gün eşim gidiyor. Sıra bende olduğunda çok heyecanlı bir şekilde uyanıyorum. Erken saatlerde öncelikle gelip ağlarımı kontrol ediyorum. Ondan sonra Vira Bismillah deyip yola çıkıyorum.
Balıkçılık benim ekmek kapım. Balıkçılık zor iş. Hem yetenek ister, hem sabır ister. Gücümün yetmediği zamanlar da oluyor ama hiç bir zaman pes etmedim, etmeyeceğim de" ifadelerini kullandı.


Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "2024-2026 Yıllarında Yapılacak Hayvancılık Desteklemelerine İlişkin Karar" kapsamında deniz ve iç sularda küçük ölçekli balıkçılık yapan gemi sahiplerine verilecek destekleme ödemelerine ilişkin tebliğ 5 Eylül 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Su ürünleri avcılığı faaliyetinde bulunmak üzere; Su Ürünleri Bilgi Sistemi (SUBİS)’nde kayıtlı ve geçerli balıkçı gemileri için yayımlanan tebliğde; Su Ürünleri Ruhsat Tezkeresine sahip olan, iç sularda faaliyet gösteren balıkçı gemilerinin tamamı ile denizlerde 12 metreden küçük balıkçı gemilerine, 2025 ve 2026 yıllarında yapılacak destekleme ödemelerinin usul ve esasları yer aldı.

Tebliğ uyarınca 2025 yılında;

 0-4,99 metre deniz ve içsu balıkçı gemilerine 5.000 TL., 

5,0-7,99 metre deniz ve içsu balıkçı gemilerine 8.000TL.,

8,0-9,99 metre deniz ve içsu balıkçı gemilerine 10.000 TL.

10,0-11,99 metre deniz balıkçı gemileri ile 10 metre ve daha büyük boylardaki iç su gemilerine ise 12.000 TL destekleme ödemesi yapılacak. 

Tebliğ kapsamında, 8760 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının, Resmî Gazete’de yayımlandığı tarihte (26 Temmuz 2024 ve öncesinde) balıkçı gemisi sahibi veya ortağı olan kadın balıkçılara, desteklemeye başvurduğu tarihte sahiplik veya ortaklığın devam ediyor olması ve şahsı ya da ortakları adına desteklemeye bizzat başvuru yapmaları halinde, gemi başına ödenecek birim destekleme tutarının yüzde 35 daha fazlası ödeneceği açıklandı. 

Destekleme başvuru tarihlerinin Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından gönderilecek olan “Uygulama Talimatı” sonrasında duyurulacağını açıklayan Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, su ürünleri avcılığı ve yetiştiriciliğinin Muğla’nın başat sektörlerinden biri olduğunu vurguladığı açıklamasında “Yeni düzenlemeleri balıkçılarımızın sorunlarını, beklentilerini dinleyerek yapan Bakanlığımız, balıkçılık kuralları ile ilgili yoğun bir çalışma dönemini tamamladı. Bu süreçte, akademisyenlerden, sektör temsilcilerinden bilgi ve görüş alındı. Su ürünlerinde, Tarımsal Üretim Planlaması ile birlikte yeni bir döneme giriyoruz. Hedefimiz, balıkçılarımızın kazancını artırırken, su ürünleri sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak. Bu tebliğ, iki yıl süreyle geçerli olacak. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER