© DATÇA HABER

EGE DENİZİ'NDE TSUNAMİ RİSKİ ARTIYOR RİSKLİ YERLERİ METRE METRE AÇIKLADI

Sebiha ARSLAN: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nden Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Ege Denizi'nde artan sismik aktiviteler ve tsunami riski hakkında açıklamalarda bulundu. Özçelik, Santorini Adası çevresindeki deprem fırtınasının, Türkiye ve Yunanistan kıyılarındaki tsunami risklerini artırdığını belirterek, riskli bölgelerin haritasını çıkardıklarını duyurdu. Özçelik, "En yüksek risk Bodrum'un güney kesimlerinde ve Datça Yarımadası'nın uç noktalarında görülüyor" Ayrıca, Girit, Rodos ve Mora Yarımadası gibi Yunan adalarının da tsunamik etkilerden etkilenebileceğini belirtti.

Ege kıyılarındaki taşkın risk alanları geniş bir yelpazeye yayılmış durumda. 

Edinilen bilgiye göre Özçelik;  İzmir, Kuşadası, Güllük Körfezi gibi bölgelerin taşkın alanlarını net bir şekilde belirlediklerini ifade etti. İzmir’in iç körfezde yer alması ve adaların kıyı şeridini koruması nedeniyle tsunami riskinin düşük olduğunu vurgulayan Özçelik, "En yüksek risk Bodrum'un güney kesimlerinde ve Datça Yarımadası'nın uç noktalarında görülüyor" Ayrıca, Girit, Rodos ve Mora Yarımadası gibi Yunan adalarının da tsunamik etkilerden etkilenebileceğini belirtti.
Santorini çevresinde 28 Ocak’ta başlayan sismik hareketliliğin, Yunanistan ve Türkiye kıyılarında tsunami riskine yol açabileceği uyarısı yapıldı. Özçelik ve ekibi, bu bölgelerdeki deniz taşkınlarına karşı riskli alanları metre metre belirledikleri bir harita hazırladıklarını açıkladı. 6 Şubat’ta gerçekleşen depremin ardından, İskenderun ve  Köyceğiz kıyılarında deniz taşkınları gözlemlendi’’ dedi.
Afet yönetiminde erken müdahalenin önemine dikkat çeken Özçelik, Japonya’daki 2011 Tohoku depremi sonrasında yapılan tsunami araştırmalarına değindi. "Afet yönetiminin en önemli unsuru, afet öncesinde gerekli tedbirlerin alınmasıdır" diyen Özçelik, Ege bölgesindeki deniz taşkınları ve tsunami riski konusunda da erken müdahalelerin önemine vurgu yaptı.
İzmir'den Fethiye'ye kadar uzanan Ege kıyılarında 5, 10 ve 20 metre taşkın risk zonlarının geniş bir alanı kapsadığı belirtildi. Özellikle Foça, Bayraklı, İzmir, Urla Yarımadası, Kuşadası, Didim, Güllük Körfezi, Bodrum, Marmaris ve Köyceğiz gibi bölgelerde, deniz taşkınlarının etkili olabileceği alanlar mevcut. Ancak İzmir Körfezi’nin, Urla Yarımadası ile kapalı olması nedeniyle tsunami riski düşük.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER