© DATÇA HABER

DATÇALI KADIN GİRİŞİMCİ EVİ­NİN BAH­ÇE­SİN­DE İPEK BÖ­CE­Ğİ YE­TİŞ­Tİ­Rİ­YOR

Sebiha ARSLAN : Dat­ça­lı kadın gi­ri­şim­ci, evi­nin bah­çe­sin­de ipek bö­ce­ği ye­tiş­ti­rip atöl­ye­sin­de yap­tı­ğı ipek do­ku­may­la, unu­tul­ma­ya yüz tutan ge­le­ne­ği sür­dü­rü­yor.

Hı­zır­şah Ma­hal­le­si'nde ya­şa­yan Özlem Gör­gü­lü (43), 13 yıl önce Tür­ki­ye İş Ku­ru­mu'nun (İŞKUR) aç­tı­ğı kurs­la ipek bö­ce­ği ye­tiş­tir­mek için kol­la­rı sı­va­dı.
Kur­sun ar­dın­dan evi­nin bah­çe­sin­de ipek bö­ce­ği ye­tiş­tir­me­ye baş­la­yan Gör­gü­lü, aynı za­man­da kur­du­ğu atöl­ye­sin­de ipek ku­maş­la­rı do­ku­yor.
İlçede ipek üre­ti­mi­ne devam eden tek kadın olan Gör­gü­lü, unu­tul­ma­ya yüz tutan ipek üre­ti­mi­ne devam edi­yor.
Gör­gü­lü, kur­sun ar­dın­dan bir­çok ar­ka­da­şı­nın ipek üret­ti­ği­ni şimdi ise il­çe­de sa­de­ce ken­di­si­nin üre­tim yap­tı­ğı­nı söy­le­di.
İpek bö­ce­ği­nin ko­za­dan çıkış sü­re­ci ve bes­len­me­si­ni an­la­tan Gör­gü­lü, “Bu işe 2010 yı­lın­da İŞKUR' un baş­lat­tı­ğı do­ku­ma kur­suy­la baş­la­dık. O zaman çok ar­ka­da­şım vardı. Şimdi sa­de­ce ben ya­pı­yo­rum bu işi. Çünkü ger­çek­ten zor ve me­şak­kat­li bir iş. İpek bö­cek­le­ri­mi ken­dim ye­tiş­ti­ri­yo­rum. Ko­za­bir­lik' te sa­ğol­sun­ yu­mur­ta des­te­ği ve­ri­yor. Yu­mur­ta­dan çık­tık­tan sonra 30 gün bir bes­le­me sü­re­ci olu­yor. Sa­de­ce dut yap­ra­ğı yi­yor­lar. Tozlu, kirli yap­rak ver­mem. Çok ti­tiz­lik is­te­yen bir süreç. Ne kadar güzel bakar ve bes­ler­sem o kadar çok ipek elde edi­yo­ruz. Şuan ko­za­la­rı­mız oldu. Sarma ve bükü iş­le­min­den sora gü­neş­te ku­rut­tu­ğu­muz ipek­le­ri­miz el tez­gâ­hın­da do­ku­ma­ya hazır hale ge­lecek. Tez­gah­tan çıkan kumaş sert ol­du­ğu için 6 saat beyaz sa­bun­la kay­na­tı­yo­rum ki yu­mu­şa­sın. Daha sonra kendi elde et­ti­ğim kök bo­ya­la­rıy­la bo­yu­yo­rum. Ceviz, Ka­ra­dut, Nar ka­bu­ğu gibi do­ğa­dan elde et­ti­ğim bo­ya­lar. İpek ku­maş­la­rım bu aşa­ma­lar­dan sonra sa­tı­şa su­nu­yo­rum. Datça'da bu işi yapan tek ben varım. Sağ­lı­ğım el­ver­di­ği sü­re­ce de, bu ge­le­ne­ği sür­dür­mek is­ti­yo­rum. Atöl­yem ta­ri­hi Hı­zır­şah Kül­tür Evi'nin (Hı­zır­şah Ki­li­se­si) ya­nın­da mi­sa­fir­le­ri­mi bek­li­yo­rum'' dedi.
Gör­gü­lü, el emeği do­ku­du­ğu ürün­ler­den ya­pı­lan şal, el­bi­se, takı ve süs eş­ya­la­rın ser­gi­si­ni ve sa­tı­şı­nı da yine atöl­ye­sin­de yap­tı­ğı­nı be­lirt­ti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER