DATÇA'DA 33 DÖNÜM ARAZİYE ‘’VEFA KÖYÜ’’ KURULDU
GÜNDEMSebiha ARSLAN: Datça Hızırşah mahallesinde yaklaşık 6 ay önce Murat C. Aksın ve arkadaşları tarafından kurulan Vefa Hızır Şah Yardımlaşma Köyü Derneği, şahıstan kiraladıkları 33 dönümlük arazide ihtiyaç sahibi 6 aileye yuva imkanı sağladı. İhtiyaç sahibi ailelere ulaşmayı hedefleyen dernek, Datça Halkını, 10 Şubat Cumartesi günü 15:00 ile 18:00 saatleri arasında, Cumhuriyet Meydanında, Datça Dans Kulübünün Tango ve Vals gösterisi ile Folklor ekibinin Zeybek gösterisi eşliğinde ''VEFA HIZIR ŞAH KÖY PROJESİ'' nin tanıtım etkinliğine davet etti. Kirasını ödeyemeyen, evine gıda götüremeyen aileler için kurulmuş olan tarım köyü projesine, Datça Halkının desteklerini beklediğini ifade eden Aksın, önceliklerinin '' Dünya ve Ülkemize doğru gelen, ağır ekonomik yıkım sürecinde, Türk Milletinin elinden tutmak, tarım ve hayvancılık ile yükselmesine katkıda bulunmak, açlık ve kira artışlarından korumak için, kira ödemeyecekleri bir yaşam köyü sunmak. İleride ise, bu örnek projeyi Datça da büyütmek ve tüm Yurtta, Atamızın hayali olan Cumhuriyet Köyleriyle bir bütün yapmak'' dedi.
Vefa Hızır Şah Yardımlaşma Köyü Derneği kurucu Başkanı Murat C. Aksın ile yaptığımız röportaj' da şu ifadelere değindi.
Murat C. AKSIN : Datça da, Vefa Hızır Şah Yardımlaşma Köyü' nün kurucu başkanıyım.
Öncelikle, böyle bir iyilik projesinde, sesimizi ihtiyacı olan ailelere duyurduğunuz için teşekkür ederim. Duyarlı kaleminiz var olsun.
Ayrıca, 10 Şubat cumartesi günü Datça Cumhuriyet meydanında 15:00/18:00 saatleri arasında bir tanıtım etkinliğimiz olacak. Belediye Folklor ekibimiz Zeybek ile eşlik edecek bizlere. Eğlenceli bu etkinliğe, tüm Datça halkını bekleriz. Belediye başkanımız Gürsel bey, bu projeyi duyduğunda oldukça heyecanlandı ve hoşuna gitti. Tebrik ederek, tüm kapılarımızı açtı kendisi. Desteği ve yüreği için minnettarız kendisine.
Dans Spor Kulübü hocamız Zafer beyin, Atamızın sevdiği tango ve vals ile de bize desteğini unutmamalı. Hepsi çok değerli bizim.
Ekim ayında da İzmir’de, Datça Vefa Hızır Şah Köyü tanıtım etkinliği düzenledik. Bu defa Datça da, derneğimizin kendi toprağında kendi insanına duyuracağız, bu kardeşlik ve iyilik hareketini.
Biz onlar için, onların yanındayız ve hep olacağız. Atasından ödev alan Türk evlatları olarak görevimiz bu zaten. Yepyeni bir bakış ve yaşam şekli sunacağız insanımıza. Unuttukları değerleri hatırlatacağız, buradayız diyeceğiz.
Sebiha ARSLAN : Vefa Köyünün Amacı nedir ?
Murat C. AKSIN : Dünya ve Ülkemize doğru gelen, ağır ekonomik yıkım sürecinde, Türk Milletinin elinden tutmak, tarım ve hayvancılık ile yükselmesine katkıda bulunmak, açlık ve kira artışlarından korumak için, kira ödemeyecekleri bir yaşam köyü sunmak.
İleride ise, bu örnek projeyi Datça da büyütmek ve tüm yurtta, atamızın hayali olan cumhuriyet köyleriyle bir bütün yapmak.
Sebiha ARSLAN : Hangi İşle Meşgulsünüz?
Murat C. AKSIN : Aslında mesleğim ticaretti ancak, Dünya'nın ve Ülkemizin hızla içine çekildiği büyük bir ekonomik buhranın da farkındaydım. Bu global bir oyundu ve siyasetin yalnız başına mücadele edebileceğinden çok daha ağır bir sınavdı. Bunu; havayı ve şartları doğru analiz eden her Türk evladı kolaylıkla kavrar. Büyük bir ekonomik tuzak, tüm Dünya Milletlerine kuruluyordu.
Bizim gibi, vatan ve milletinin sevdalısı gençler, bir şeyler yapmalıydı.6 ay önce, Datça'da derneğimizi kurduk.
Sebiha ARSLAN : Bu Proje Nasıl Oluştu? Neden Siz ?
Murat C. AKSIN : Hep yapacak birilerini bekleyerek geride durmak, bizi millet olarak tembelleştirir. Biri yapmalıysa, o biri, neden biz olmayalım? diye düşündüm.
Biz koca bir aileyiz ve atalarımız bu gönülle yola koyulduğunda, hep başardık. Yine başarabiliriz. sadece birlik halinde, akıl dolu hamleler yapmalı ve Türkiye' yi üretimle tekrar barıştırmalıyız. Portakal karşılığında, Ruslara traktör fabrikası kurduran atamızı, bir an unutmamalıyız.
Sebiha ARSLAN : Peki Neden Datça?
Murat C. AKSIN : Datça; iklimi, doğası, toprağı ile tam bir tarım kasabası aslında. Turizm Datça'da tarımdan sonra gelmeli diye düşünüyorum. Bu naif Ege Kasabası ve halkı çok duyarlı bir bilince ve birlikteliğe sahip. Bu dayanışma, her vilayette bu denli yüksek değil ne yazık ki. Ayrıca, emekli nüfusun kafasını dinlemek için yerleştiği bu şirin kasabada, eminim ucuz tarım ürünlerine ulaşmak; özellikle gelen süreçte, insanları çok mutlu edecektir. Çok farklı bir sistem ile yetebilmeyi hedefliyoruz tüm Datça halkına.
Asıl hedefimiz ise, üretimin fazlasını halka ücretsiz dağıtabilecek tarım köyleri oluşturmak. Bu köylerde konaklayan insanlar, ekip biçebilecek ve doğal bir gönüllü ordusu ile. Herkesin mutlu olacağı bir sistem hayalimiz.
Vefa Köyünün sundukları neler?
Vefa Hızır Şah Köy Projesi
Memleketimiz, Türk milleti ve ataları için yolda olan bir vefa projesidir.
Konaklayan aileler var mı?
Evet. 4 aile şu an yaşıyor köyümüzde. Kira zorluğu yaşayan 2 aile ise yerleşmek üzere hazırlık yapıyor. Bizi mutlu eden, bu ailelerin mutluluğu ve huzuru tabii ki. Gün geçtikçe ailemiz büyüyor.
Sebiha ARSLAN :Kendinize Yüklediğiniz Görevleriniz Nelerdir ?
Murat C. AKSIN : Kirasını ödeyemeyen, evine gıda götüremeyen aileler için kurulmuş bir, tarım köyü projesi.
Yemyeşil, bereketli bir arazi içerisindedir köyümüz.
Doğal ortamını koruyan, kasaba merkezinin yanı başındaki bu cennet çiftlikte, durumu zorda olan ailelere bir yaşam sunmak ve tarım yapmalarını teşvik etmek amacımız.
Sürece ve gücümüze göre; ya bir oba çadırı, ya da bir Tiny House sunmak niyetindeyiz ailelere.
Kira ödemeden, kendi alanlarında ektikleri ürünlere piyasa sağlayarak, hem para kazanmalarını, hem de hayata tutunmalarını amaç edindik.
Bir ekmek ya da bir meyve bile alamamanın, işe gidecek yakıt parasını ya da dolmuşa verecek paranın olmaması gibi nedenlerden, şehirlerde hayatın tamamen durabileceğini düşünüyoruz.
Dolayısı ile böyle bir süreçte kendi toprağını ekmek ve kümesten yumurtanı alarak, çocuğunu doyurabilmek çok değerli olacak.
İşte biz insanımız için şimdiden bunun hazırlığını yapıyoruz. Düşmesin Türk Milleti diye sahadayız. Ses duyurarak bu projeleri acilen büyütmek ve tarım ile şifa olmak derdindeyiz halkımıza.
Tabii ki insanların desteği de çok değerli bu süreçte. Verilen her destek, bu hayalin inşasına bir tuğla koymak demek. Bugüne kadar, her şeyi ben şahsi gayretimle karşıladım ancak, bu yük ağır ve hızlanmak için, birlik olmak, omuz omuza yürümek gerekli.
En azından, tarım projeleri yükselene kadar bu şart.
Ege hattında çok sayıda köy projesi başlatabilmek ve kendi aralarında bir gıda takas sistemi kurabilmek için, hepimizin bir olması, çok değerli bizim için.
Gelen süreçte, Ülkemizin geleceği için acilen hızlı adımlarla yol almalıyız.
Vatanımız ve insanlarımız için el ele vermeliyiz.
Değerli Datça halkına ve aziz Türk milletine huzur, bereket, dayanışma içinde bir gelecek diler, hürmet ve selamlarımı sunarım.
Unutmamalı ki, bu memleket bize her şeyini bu uğurda feda etmiş atalarımızdan, kanlarından ve acılarından yadigar. Onlara bir vefa olabilmek için, özümüze dönmeliyiz.
Tüm Datça Halkına, kapımız 24 saat açık ve kollarına girmeye hazırız. Ulaşmak isteyenler
0 530 123 78 85 numarayı arayabilir.
İlginizi Çekebilir