© DATÇA HABER

Datça Yat Li­man­ının etüt pro­je­le­ri ta­mam­lan­dı

Muğla Va­li­si Orhan Tavlı baş­kan­lı­ğın­da dü­zen­le­nen 2022 Yılı 2. İl Eko­no­mi Top­lan­tı­sı'nda, il genelinin eko­no­mik du­ru­mu ve po­tan­si­ye­li ile üre­tim ve is­tih­dam ko­nu­la­rı de­ğer­len­di­ri­le­rek, Muğla eko­no­mi­si­nin daha da ge­liş­me­si için ger­çek­leş­ti­ri­lecek ça­lış­ma­lar gö­rü­şül­dü. Vali Tavlı toplantıda Datça Yat Li­man­ı etüt pro­je­le­ri ta­mam­lan­dı dedi.

Muğla Va­li­li­ği İl Plan­la­ma ve Ko­or­di­nas­yon Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan Muğla Sa­na­yi ve Ti­ca­ret Oda­sın­da dü­zen­le­nen top­lan­tı­ya; Muğla Va­li­si Orhan Tavlı, Bod­rum Kay­ma­ka­mı Bil­ge­han Bayar, Da­la­man Kay­ma­ka­mı Mesut Ya­ku­ta, Fet­hi­ye Kay­ma­ka­mı Yusuf İzzet Ka­ra­han, Ka­vak­lı­de­re Kay­ma­ka­mı Oray Güven, Köy­ce­ğiz Kay­ma­ka­mı Mus­ta­fa Mas­lak, Men­te­şe Kay­ma­ka­mı Meh­met Eriş, Ula Kay­ma­ka­mı Baha Baş­çe­lik, Ya­ta­ğan Kay­ma­ka­mı Mus­ta­fa Emre Kılıç, kurum amir­le­ri, şeh­rin eko­no­mik ak­tör­le­ri, es­naf­lar, iş in­san­la­rı, mes­lek oda­la­rı ve sivil top­lum ku­ru­luş­la­rı­nın tem­sil­ci­le­ri ka­tıl­dı.

Top­lan­tı ön­ce­sin­de Muğla'yı ül­ke­miz­de ve yurt­dı­şın­da ba­şa­rıy­la tem­sil eden bi­sik­let­çi­le­ri­miz iş dün­ya­sı­na ta­nı­tıl­dı spor­cu­lar ve iş dün­ya­sı bir araya geldi.

Top­lan­tı­nın açı­lı­şın­da ko­nu­şan Vali Orhan Tavlı, ilin genel du­ru­mu hak­kın­da ka­tı­lım­cı­la­ra bilgi verdi.

İl ge­ne­lin­de kamu ya­tı­rım­la­rı­nın artan bir hızla devam et­ti­ği­ni be­lir­ten Vali Orhan Tavlı, “Millî Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­mız ta­ra­fın­dan 105 ders­lik, 400 ki­şi­lik pan­si­yon, 1 ye­mek­ha­ne­nin ya­pı­mı sür­mek­te­dir. 68 ders­lik, 2 adet pan­si­yon ve 12 ders­lik­li bod­rum halk eği­tim mer­ke­zi iş­le­ri ihale aşa­ma­sın­da­dır.

Genç­lik ve Spor Ba­kan­lı­ğı­mız ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­len Milas spor sa­lo­nu­nun ya­pı­mı devam et­mek­te­dir. Yük­se­köğ­re­tim yurt in­şa­at­la­rı­mız­da Men­te­şe'de 5108 ka­pa­si­te­li bi­rin­ci ve ikin­ci etap ile Fet­hi­ye'de 1697 ka­pa­si­te­li Mef­ha­ret Koç­man Öğ­ren­ci Yurdu ta­mam­lan­mış, Men­te­şe 1000 ka­pa­si­te­li üçün­cü etap in­şa­at­la­rı­mız­da ça­lış­ma­lar sür­mek­te­dir.

Ulaş­tır­ma Ba­kan­lı­ğı­mı­zın ça­lış­ma­la­rı ile top­lam bö­lün­müş yol uzun­lu­ğu­muz 557 km'ye ulaş­mış, 102 km'lik ke­sim­de ça­lış­ma­lar devam et­mek­te­dir. Bö­lün­müş yol­la­rı­mız top­lam yol uzun­lu­ğu­mu­zun %60'ını oluş­tur­mak­ta­dır. Yine ulaş­tır­ma ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan Tur­gut­re­is ve Milas Ören Yat Li­man­la­rı ile Bod­rum ve Gül­lük İske­le­le­ri hiz­me­te açıl­mış, Datça ve Da­la­man yat li­man­la­rı­nın etüt pro­je­le­ri ta­mam­lan­mış­tır.

Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı­mız ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­len 150 ya­tak­lı Bod­rum Dev­let Has­ta­ne­si in­şa­atı ta­mam­la­na­rak hiz­me­te açıl­mış­tır. 150 ya­tak­lı Sey­di­ke­mer ve 125 ya­tak­lı Mar­ma­ris, dev­let has­ta­ne­le­ri in­şa­at­la­rı devam eden ya­tı­rım­la­rı­mız ara­sın­da­dır. Men­te­şe, Milas ve Köy­ce­ğiz ilçe sağ­lık mü­dür­lü­ğü/top­lum sağ­lı­ğı/112 acil sağ­lık hiz­met­le­ri mer­kez­le­ri ile Muğla Eği­tim Ve Araş­tır­ma Has­ta­ne­si rad­yas­yon on­ko­lo­ji­si (linac) ek bina yapım işi ya­tı­rım­la­rı ihale aşa­ma­sın­da­dır” dedi.

Muğla Va­li­li­ği Ya­tı­rım İzleme ve Ko­or­di­nas­yon Baş­kan­lı­ğı fi­nans­ma­nı ile Tarım ve Orman İl Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­len pro­je­ler­den bah­se­den Vali Orhan Tavlı, “Bit­ki­sel Ko­ru­ma Ürün­le­ri ve Gübre Am­ba­laj­la­rı Ber­ta­ra­fı Pro­je­si, çilek üre­ti­mi­nin yay­gın­laş­tı­rıl­ma­sı pro­je­si, Sey­di­ke­mer TDİOSM fi­zi­bi­li­te ve ku­ru­luş pro­je­si, Muğla ili­nin has­ta­lık­tan ari­lik pro­je­si, bu­za­ğı kal­ka­nı pro­je­si öne çıkan pro­je­ler­den olup top­lam büt­çe­si 10.3 mil­yon TL olan 12 pro­je­nin yak­la­şık 8 mil­yon TL si Muğla Va­li­li­ği Ya­tı­rım İzleme ve Ko­or­di­nas­yon Baş­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan fi­nan­se edil­mek­te­dir” diye ko­nuş­tu.

Vali Orhan Tavlı ko­nuş­ma­sı­na şöyle devam etti: “Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı DSİ 21. Bölge Mü­dür­lü­ğü ta­ra­fın­dan top­lam 6.2 mil­yar tu­ta­rın­da­ki 92 proje kap­sa­mın­da, Da­la­man, Girme ve Seki Ova­la­rı su­la­ma ve ikmal ça­lış­ma­la­rı ile muh­te­lif il­çe­ler­de­ki dere ıslah ve taş­kın ko­ru­ma ça­lış­ma­la­rı­na devam edil­mek­te­dir. Milâs içme suyu pro­je­si ta­mam­lan­mış olup ge­çi­ci kabul aşa­ma­sın­da­dır. Bod­rum ve Muğla içme suyu pro­je­le­ri­nin ön ha­zır­lık ça­lış­ma­la­rı sür­mek­te­dir.

Tarım ve Orman Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­len kır­sal kal­kın­ma ya­tı­rım­la­rı­nın des­tek­len­me­si pro­je­si kap­sa­mın­da üre­ti­ci­le­re 11 mil­yon TL hibe ve­ril­mek­te­dir. Güney Ege Kal­kın­ma Ajan­sı ta­ra­fın­dan Muğla'da uy­gu­la­ma aşa­ma­sın­da olan al­ter­na­tif tu­rizm ve ko­ope­ra­tif­le­re yö­ne­lik mali des­tek prog­ram­la­rı ile 31 pro­je­ye, sos­yal ge­liş­me­yi des­tek­le­me prog­ra­mı kap­sa­mın­da 3 pro­je­ye ve Api­te­ra­pik arı­cı­lık ürün­le­ri iş­le­me mer­ke­zi gü­düm­lü pro­je­si­ne top­lam­da 26 mil­yon TL des­tek sağ­lan­mak­ta­dır.

Sey­di­ke­mer'e ve Muğla'mıza üre­tim ve is­tih­dam an­la­mın­da büyük katkı yap­ma­sı bek­le­nen, Sey­di­ke­mer Süt Sı­ğır­cı­lı­ğı İhti­sas Or­ga­ni­ze Sa­na­yi Böl­ge­si ile il­gi­li ça­lış­ma­lar devam et­mek­te olup, pro­je­nin kısa sü­re­de ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si plan­lan­mak­ta­dır. Gıda, in­şa­at, teks­til, ma­ki­na ve en­teg­re te­sis­ler­den olu­şa­cak ve yak­la­şık 2000 ki­şi­ye is­tih­dam sağ­la­ya­cak olan, top­lam 1070 dö­nüm­lük alan­da ku­ru­lan Milas Or­ga­ni­ze Sa­na­yi Böl­ge­si'nin alt­ya­pı ve elekt­rik iş­le­ri için Sa­na­yi ve Tek­no­lo­ji Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan sağ­la­nan 15 mil­yon kredi des­te­ği ile 2015 yı­lın­da baş­la­nan alt­ya­pı ça­lış­ma­la­rı ta­mam­la­na­rak ge­çi­ci ka­bul­le­ri ya­pıl­mış olup, Milas OSB'de ya­pı­lan imar pla­nı­na göre 550 dö­nüm­lük 57 sa­na­yi par­sel­li­nin sa­na­yi­ci­le­re tah­si­si ya­pıl­mış­tır. Tah­sis ya­pı­lan ya­tı­rım­cı­la­rın 1 yıl içe­ri­sin­de plan ve pro­je­le­ri­ni ha­zır­la­ma­la­rı bek­len­mek­te­dir.”

Top­lan­tı­da Güney Ege Kal­kın­ma Ajan­sı Genel Sek­re­te­ri Özgür Ak­do­ğan ta­ra­fın­dan proje tek­lif çağ­rı­la­rı, ajans des­tek tür­le­ri (Fi­zi­bi­li­te des­te­ği, tek­nik des­tek, gü­düm­lü proje des­te­ği, SOGEP, fi­nans­man des­te­ği) ajans ta­ra­fın­dan des­tek­le­nen kamu ve özel sek­tör pro­je­le­ri hak­kın­da ka­tı­lım­cı­lar bil­gi­len­di­ril­di.

Daha sonra Muğla Mer­mer­ci­ler Der­ne­ği Genel Sek­re­te­ri Hü­se­yin Işık ta­ra­fın­dan Muğla'da mer­mer­ci­lik sek­tö­rü ve der­ne­ğin fa­ali­yet­le­ri hak­kın­da sunum ya­pıl­dı.

İli­miz­de­ki üre­tim ve is­tih­dam ko­nu­la­rı­nın ya­nın­da ya­tı­rım­la­rın ta­ki­bi ve ku­rum­lar arası ko­or­di­nas­yo­nun ele alın­dı­ğı top­lan­tı­da, Muğla eko­no­mi­si­nin daha da ge­liş­ti­ril­me­si için ya­pıl­ma­sı ge­re­ken hu­sus­lar da gö­rü­şül­dü.

Kar­şı­lık­lı görüş alış­ve­ri­şi ve de­ğer­len­dir­me­ler­de bu­lu­nul­ma­sı­nın ar­dın­dan top­lan­tı sona erdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER