© DATÇA HABER

DATÇA BELEDİYESİ 4 MİLYONA SATTI, ALICI 13 MİLYONA SATILIĞA ÇIKARDI! Datça Belediyesinin Bitmek Bilmeyen Entrikalarına, Bir Yenisi Daha Mı? EKLENDİ!

Sebiha ARSLAN: Datça Belediyesi, 27 Kasım 2024 tarihinde gerçekleştirdiği arsa ve tarla satışlarının yankıları tam dindi derken, şimdide gündeme, ihale usulü yapılan arazi satışlarında, ucuza satışlar yaptığı iddia edildi. Özellikle Cumalı Mahallesi'nde yer alan 317 ada 3 parseldeki, 1.880,69 m² alanlı “Arsa” niteliğindeki taşınmazın, tahmin edilen bedelinin değerinin çok altında olduğu belirtildi.

27 Kasım tarihinde Datça belediyesinden  4 milyon 760 bine satın alan bu arsanın alıcısı, iki hafta sonra, sahibinden.com sitesi üzerinden ilan vererek arsayı 13.500.000 TL’ye satışa çıkardığı iddia edildi. Tahmin Edilen Bedel Tespitinde Hata mı var ?
 Konu ile ilgili yaptığımız araştırma ve  iddialara göre; ‘’Cumalı Mahallesi 317 ada 3 parsel, TTA (tercihli kullanım alanı) olarak belirlenmiş ve emsal oranı %20 olarak imar ruhsatına sahip. Bu durum, arsanın üzerine yaklaşık 376 m²'lik bir otel (15 odalı) inşaatına olanak tanımaktadır. Ancak, Datça Belediyesi bu parsel için yalnızca 4.700.000 TL'lik bir tahmin edilen bedel belirlemiş ve satış gerçekleştirilen fiyat ise 4.760.000 TL olmuştur. Bu, metrekare fiyatının 2.531 TL/m² olduğu anlamına gelmektedir. Öte yandan, bu arsanın alıcısı, iki hafta sonra, www.sahibinden.com üzerinde ilan vererek arsayı 13.500.000 TL'ye satışa çıkarmıştır ve bu durumda metrekare fiyatı 7.177 TL/m² olmuştur. Bu hızlı fiyat artışı, başlangıçtaki tahmin edilen bedelin aşağıda kaldığını doğrular niteliktedir. Aynı mahallede bulunan başka bir taşınmazda, 262 ada 5 parsel numaralı ve 569,60 m² alanlı “Kuyu Arsası” niteliğindeki tarla, 1.700.000 TL tahmin edilen bedelle satışa çıkarılmış ve 2.650.000 TL bedelle satılmıştır. Bu da bölgede tarla fiyatlarının 4.657 TL/m² seviyesinde olduğunu gösteriyor. Bölgedeki tarla vasfındaki arazilerin fiyatları, yol olan ve yapı ruhsatı alması imkansız olan alanlarda, 3.000 TL/m² - 5.000 TL/m² arasında değişmekte. Bu bağlamda, 317 ada 3 parsel için belirlenen tahmini bedelin, mevcut piyasa koşulları ve benzer taşınmazların fiyatlarıyla karşılaştırıldığında, oldukça düşük olduğu açıktır. Datça Belediyesi, bu taşınmaz için piyasa araştırması yaparken hangi kriterlerin kullanıldığını belirtmemiştir. Bu durum, kamuoyunda şüphe uyandırmakta ve satış süreçlerine dair sorgulamalar yaratmaktadır’’
Yasal Çerçeve ve Satış Süreci
2886 sayılı İhale Kanunu’nun 9. maddesi uyarınca, tahmin edilen bedel tespitinde gerekli olduğunda fiyatların yerel ticaret odası, sanayi odası gibi kurumlar ile bilirkişilerden alınması gerektiği belirtilmektedir. Ancak, Datça Belediyesi’nin bu süreçte gerekli bilgi alımlarını yapıp yapmadığı belirsizdir. Bu noktada, neden Datça Belediyesi, parsellerin satışlarının şeffaf olduğuna dair sosyal medya açıklaması yapma gereği hissetmiştir?
Ayrıca, 317 ada 3 parselin değeri ile ilgili yapılmış olan eleştiriler, ihale sürecine yalnızca bir kişinin katılması ve arsanın alıcısı tarafından üç katı fiyatına yeniden satışa koyulması gibi durumlarla birleştiğinde, dolaylı olarak şaibeleri de beraberinde getiriyor.
Datça Belediyesi tarafından gerçekleştirilen emlak satışlarının düşük bedel tespitine dayalı olduğu ve bölgedeki emlak değerlerinin göz ardı edildiği görülmektedir. Piyasa koşullarının durgun olmasının, kamuya ait taşınmazların ucuza satılmasını gerektirmediği değerlendirmesi yapılmaktadır. Datça halkının mülklerinin düşük fiyatlarla satılması, sadece borç ödemek amacı güden bir yaklaşım olmaktan öte, uzun vadede yerel ekonominin de zarar görmesine neden olabilir. Bu konuda önerilen adımlar, daha şeffaf ve adil bir değerlendirme ve satış süreci yürütülmesi, ilgili kurumlarla iş birliği yapılması ve aynı zamanda Datça halkının bu süreçte bilgilendirilmesi yönündedir ‘’ ifadeleri kullanıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER