''CUMHURİYET'İN 2. YÜZYILINDA, ARTIK KADININ SİYASETTE' DE ADINI YAZMALIYIZ...'’
GÜNDEMSebiha ARSLAN: Datça Kadın İş Gücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği (KİGDER), 5 Aralık 1934'te, Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 89. Yılını basın açıklamasıyla kutladı.
“Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürüklenmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.”Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, tüm dünyaya örnek olacak adımlarla kadınlara yeni bir bakış açısı kazandırdı. Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren kadınların siyasal yaşama katılmaları yönünde bir dizi değişiklik yapıldı.
Türkiye, Avrupa'ya örnek oldu
1930 yılından itibaren önce belediye seçimlerine katılma, daha sonra köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerine seçilme hakkı tanınan kadınların, milletvekili seçme ve seçilme hakkı, 5 Aralık 1934'te Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.
Anadolu kadını, seçme ve seçilme hakkını İsviçreli kadınlardan 36, Belçikalı kadınlardan 14, Fransız kadınlarından 11, yıl önce elde etti.
Datça Kadın İş Gücünü Geliştirme ve Yaygınlaştırma Derneği Başkanı Menşure Yavuz yaptığı açıklamada ''Cumhuriyet'in 2. Yüzyılında, artık kadının siyasette' de adını yazmalıyız sözleri ile başladı. Yavuz''
Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilmesi, Mustafa Kemal Atatürk'ün öncülüğünde gerçekleşti. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk birçok Avrupa ülkesinden önce kadınlara 'seçme ve seçilme hakkı' verilmesini sağladı. Bugün ise bu kararın 89. Yıl dönümü.
1926 yılında Medeni Kanununda kadın-erkek eşitliği vurgulanmış, 1930 yılında kadına seçme hakkı, 1935 yılında da seçilme hakkı kazandırılmıştır. Bu duruma göre 1930 yılından 2023 yılına kadar geçen 93 yıllık uzun bir süreçte, ülkemizde 32 bin erkek belediye başkanı olurken, ancak 150 kadın belediye başkanı olarak görev alabilmiştir. Ve halan 600 milletvekili olan T.B.M.M. 479 erkek, 121 kadın milletvekili bulunmaktadır. Seçme Seçilme hakkının verildiği yıldan itibaren Türkiye Parlamento da kadın temsilinde % 17.1 oranı ile Dünya da 188 ülke arasında 129. Sırada en arkalardadır. Büyük Atatürk' ün Kadın Hakları Konusundaki şu veciz tespiti olan "Dünya yüzünde gördüğümüz her şey, Kadının Eseridir" ilkesine ne kadar ihanet ettiğimiz ortada değil mi? Biz kadınlar, ülkenin yarısıyız. Ama gelin görün ki; kamu yönetiminde, mecliste, yerel yönetim belediyelerde temsil hakkımız bize verilmemekte ve hep elimizden alınarak, doğal hakkımız gasp edilmektedir. O nedenle biz kadınlar, en tabii hakkımız olan siyasette, unutulan adımız, yeniden hatırlatmalı ve geçen 93 yılın hesabını sorarak, anlamlı ve kadın dayanışmacı mücadelemizle, geçen 93 yılın açığını kapatmalıyız'' dedi.
Emir Bakery Cafe' de gerçekleşen kutlama etkinliğine dernek üyeleri katıldı.
İlginizi Çekebilir