Blue Panda Yelkenlisi, Akdeniz Çalışmaları İçin Datça’da
GÜNDEMSimge AYBEY: Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından kullanılan Blue Panda yelkenlisi, Akdeniz’in doğal zenginliklerini WWF-Fransa ekibi ile, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde denizlerin ormanları ya da mavi ormanlar olarak bilinen deniz çayırları ve kayalık deniz alanlarında biyolojik çeşitliliği incelemek üzere Datça’ya geldi.
2019’dan bu yana Akdeniz’in ekosistemlerine dikkat çekmek amacıyla kullanılan bu araştırma yelkenlisi, nisan ayında 2024 yolculuğu kapsamında Fransa’dan yola çıkarak Yunanistan’ın ardından Datça’ya ulaştı. Blue Panda, 18 Ağustos’a kadar Datça’da kalacak ve bu süre zarfında önemli çalışmalar gerçekleştirecek. WWF-Türkiye’nin organizasyonuyla Blue Panda, Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde deniz çayırları ve kayalık alanlardaki biyolojik çeşitliliği değerlendirecek. WWF Fransa ekibiyle birlikte yürütülecek gözlem çalışmaları, bölgenin doğal zenginliklerinin korunması için alınacak önlemleri belirlemeye yönelik önemli veriler sağlayacak. Ayrıca, WWF-Türkiye, kamu, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarıyla deniz koruma alanlarının önemi hakkında bilgilendirme toplantıları düzenleyecek ve elde edilen gözlem sonuçlarını karar vericilerle paylaşacak.
ÖZEL ETKİNLİKTE ÇEVRE YETKİLİLERİYLE BİR ARAYA GELİNDİ
Blue Panda’nın Türkiye’deki dördüncü ziyaretinde, Datça’da özel bir seyir düzenlendi. Etkinliğe, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Oktar, Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, Kaymakamlık adına Yazı İşleri Müdürü Yaşar Dursun, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Bülent Şatır ve diğer yetkililer katıldı. Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısı Beyhan Oktar, açıklamasında, “Bugün Datça-Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde çok özel bir projenin açılışını gerçekleştiriyoruz. Bu bölge, endemik türler ve tehdit altında olan türlerle deniz ekosistemindeki barınan canlılarıyla önemli bir korunan alan. Özellikle deniz çayırları, Akdeniz’in önemli karbon yutakları olarak, iklim değişikliğiyle mücadelede önemli bir rol oynuyor. Deniz çayırlarının korunması ve yayılması, temiz bir dünya bırakmak ve iklim değişikliğiyle mücadelede büyük önem taşıyor” dedi.
WWF-Türkiye Genel Müdürü Ömür Kula ise Blue Panda’nın Türkiye ile WWF arasındaki iş birliğinin sembolü olduğunu ve bu yılki misyonlarının Akdeniz’e özgü ‘Posidonia Oceanica’ deniz çayırlarının durumunu gözlemlemek olduğunu ifade etti. Kula, Blue Panda’nın Fransa’dan başladığı yolculukta, Yunanistan’dan geçerken İspermeçet balinalarını da gözlemlediğini sözlerine ekledi.
Blue Panda Teknesi Kaptanı Ernesto Izzo, “Üç yıldır Blue Panda ile çalışıyorum ve deniz bilimi ile ilgili derinlemesine bilgi sahibi oldum. En değerli deneyimlerimden biri, buraya gelirken balinaları görmek oldu. Farklı kültürlerden insanlarla tanışmak benim için önemli” dedi.
Datça Belediye Başkanı Aytaç Kurt, “Doğal yaşam alanlarımızı kaybettikten sonra anlamak gibi bir sorun yaşıyoruz. Bu tür kuruluşların desteklerinin devamını umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Sergi ve Etkinlikler
Datça’da, Blue Panda’nın ziyaretine paralel olarak su altı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan’ın “Akdeniz Doğal Zenginlikleri” adlı sergisi açıldı. Sergi, 18 Ağustos’a kadar Datça Liman Meydanı’nda ziyaret edilebilecek. Tahsin Ceylan, su altı fotoğrafçılığı kariyerinde denizatı, Akdeniz foku ve köpek balıkları gibi önemli deniz canlılarının görüntülerini elde etmiş ve birçok ödül kazanmıştır. Sergi, Akdeniz’in su altı yaşamını ve çevresel sorunlarını gözler önüne seriyor.
Blue Panda, 18 Ağustos’ta Türkiye’den ayrılarak Ekim ayına kadar İtalya, Hırvatistan ve Arnavutluk’u ziyaret edecek.
İlginizi Çekebilir