© DATÇA HABER

YERLİ TOHUMLAR TAKAS EDİLDİ

Tür­ki­ye'nin dört bir ya­nın­dan gelen yüz­ler­ce kişi, Se­fe­ri­hi­sar Be­le­di­ye­si'nin yerel to­hum­la­rı ya­şat­ma mü­ca­de­le­si­ni ka­tıl­dı.

0

Tür­ki­ye'nin dört bir ya­nın­dan gelen yüz­ler­ce kişi, Se­fe­ri­hi­sar Be­le­di­ye­si'nin yerel to­hum­la­rı ya­şat­ma mü­ca­de­le­si­ni ka­tıl­dı.
 
Para geç­me­yen pa­zar­da ka­tı­lım­cı­lar 4 saat bo­yun­ca artık üre­ti­mi yasak olan yerel to­hum­la­rı bir­bir­le­riy­le takas etti.

28 Şubat Cu­mar­te­si günü 'Tür­ki­ye'nin Sakin Şehir Baş­ken­ti' ün­van­lı il­çe­si Se­fe­ri­hi­sar'da, Tohum Takas Bay­ra­mı ve Tohum Ça­lış­ta­yı dü­zen­len­di.
 
Et­kin­li­ğe İstan­bul, An­ka­ra, Aydın, Muğla ve çe­şit­li il­ler­den ka­tı­lım­cı­lar ge­lir­ken, Muğla Tohum Takas Der­ne­ği, İzmir Yerel Tohum Der­ne­ği, Bod­rum Tohum Der­ne­ği İlçe­miz Tohum Der­ne­ği, Çan­ka­ya Be­le­di­ye­si Tohum Mü­dür­lü­ğü de et­kin­li­ğe ka­tı­lan der­nek ve be­le­di­ye­ler oldu.
Se­fe­ri­hi­sar Be­le­di­ye­si'nin dör­dün­cü kez dü­zen­le­di­ği Tohum Takas Bay­ra­mı'nda, Se­fe­ri­hi­sar Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan da­ğı­tı­mı ya­pı­lan 3 bin paket tohum adeta ka­pı­şıl­dı. 
Tohum ta­ka­sı için sı­ra­ya giren yüz­ler­ce ki­şi­nin takas et­kin­li­ği yak­la­şık 4 saat sürdü.

3  BİN  TOHUM
Tür­ki­ye'de 2006 yı­lın­da çıkan yerli to­hu­mun sa­tı­şı­nın ya­sak­lan­ma­sı­nı ön­gö­ren ya­sa­ya karşı 2011 yı­lın­dan iti­ba­ren Tohum Takas Şen­lik­le­ri ya­pa­rak yerli to­hu­mun yok ol­ma­ma­sı için mü­ca­de­le eden Se­fe­ri­hi­sar Be

­le­di­ye­si, Can Yücel Tohum Mer­ke­zi'nde ço­ğal­tı­lan fın­dık do­ma­tes, kiraz do­ma­tes, uzun pat­lı­can, köy bi­be­ri, tatlı ye­şil­bi­ber, pembe do­ma­tes, isot biber, ayaş do­ma­tes ve susuz deşti Adana do­ma­tes to­hum­la­rın­dan olu­şan 3 bin to­hu­mun da­ğı­tı­mı­nı ger­çek­leş­tir­di.

TOHUM ÇA­LIŞ­TA­YI
Se­fe­ri­hi­sar Be­le­di­ye­si Tohum Takas Şen­li­ği'nde, Yeni Kuşak Köy Ens­ti­tü­ler Der­ne­ği (YK-KED) ve Se­fe­ri­hi­sar Kent Kon­se­yi or­tak­lı­ğıy­la Köy Ens­ti­tü­le­ri­nin 75. ku­ru­luş yıl dö­nü­mü ve Hasan Ali Yücel'in ölü­mü­nün 53. yı­lı­nın anı­sı­na Tohum Ça­lış­ta­yı dü­zen­le­di. 

Ça­lış­tay­da, Tür­ki­ye'nin önem­li aka­de­mis­yen, ga­ze­te­ci ve si­ya­set­çi­le­ri yer aldı.YKKED Man­do­lin top­lu­lu­ğu­nun mini kon­se­riy­le baş­la­yan ça­lış­ta­yın açı­lış ko­nuş­ma­la­rı Se­fe­ri­hi­sar Be­le­di­ye Baş­ka­nı Tunç Soyer, YKKED Genel Baş­ka­nı Prof.?Dr. Kemal Ko­ca­baş, Hasan Ali Yücel'in to­ru­nu ve Can Yücel'in kızı DEÜ Öğ­re­tim Üyesi Doç.Dr. Güzel Yücel ta­ra­fın­dan ya­pıl­dı.

TÜRKİYE'NİN GE­LE­CEĞİ KO­NU­ŞUL­DU
Üç otu­rum­dan olu­şan ça­lış­ta­yın ilk otu­ru­mun­da 2015 se­çim­le­ri ve Tür­ki­ye'nin ge­le­ce­ği ko­nu­şul­du. Otu­ru­mun mo­de­ra­tör­lü­ğü CHP De­niz­li Mil­let­ve­ki­li İlhan Ci­ha­ner ta­ra­fın­dan ya­pıl­dı.
 
Otu­rum­da ko­nuş­ma­cı ola­rak ga­ze­te­ci-ya­zar Hıfzı Topuz, fel­se­fe­ci eğit­men Prof. Dr Ahmet İnam, ga­ze­te­ci-ya­zar Orhan Bur­sa­lı, Bo­ğa­zi­çi Üni­ver­si­te­si Si­ya­set Bi­li­mi Do­çen­ti-Ra­di­kal Ga­ze­te­si köşe ya­za­rı Doç. Dr.?Koray Ça­lış­kan yer aldı.

Günün ikin­ci otu­ru­mun­da 'Kır­sal Bölge Kal­kın­ma­sın­da Köy Ens­ti­tü­le­ri', 'Ta­rım­sal Üre­tim, Ko­ope­ra­tif­çi­lik ve Halk Kül­tü­rü' ko­nu­şul­du. 
Mo­de­ra­tör­lü­ğü­nü İzmir Zi­ra­at Mü­hen­dis­le­ri Odası Baş­ka­nı Fer­dan Çift­çi'nin yap­tı­ğı otu­rum­da, Ege Üni­ver­si­te­si Tarım Po­li­ti­ka­sı ve Yayım Bilim Dalı Öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Tay­fun Öz­ka­ya, aka­de­mis­yen si­ya­set­çi Prof. Dr. Yakup Ke­pe­nek, Hı­dır­lık Ta­rım­sal Kal­kın­ma Ko­ope­ra­ti­fi Baş­ka­nı Nep­tün Soyer ve Dokuz Eylül Üni­ver­si­te­si Sos­yo­lo­ji Bö­lü­mü Öğ­re­tim Üyesi Prof. Dr. Özkan Yıl­dız ko­nuş­ma­cı ola­rak yer aldı. 

Üçün­cü ve son otu­rum­da ise 'Köy Ens­ti­tü­le­ri­nin gün­cel kar­şı­lı­ğı neydi?' ve '2015 Tür­ki­ye'sinde Eği­tim, Kül­tür ve Sa­nat­ta Neler Olu­yor?' so­ru­la­rı­na cevap aran­dı.Cum­hu­ri­yet Ga­ze­te­si Ege Bölge Tem­sil­ci­si Ser­dar Kızık'ın yö­net­ti­ği otu­rum­da, yük­sek mi­mar ya­zar Cen­giz 

Bek­taş, Sos­yo­log ya­zar Prof. Dr. Fir­devs Gü­mü­şoğ­lu, ga­ze­te­ci ya­zar Alper Akçam, An­ka­ra Üni­ver­si­te­si Eği­tim Bi­lim­le­ri Fa­kül­te­si Öğ­re­tim Üye­si ya­zar Prof. Dr. Bin­nur Ye­şil­yap­rak ko­nuş­ma­cı ola­rak yer aldı.

Et­kin­li­ğin ev sa­hip­li­ği yapan Se­fe­ri­hi­sar Be­le­di­ye Baş­ka­nı Tunç Soyer yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da şun­la­rı söy­le­di: "12 bin yıl bo­yun­ca dün­ya­nın tahıl am­ba­rı olmuş bu top­rak­lar­da, ta­rı­mı bi­tir­me­ye ça­lı­şı­yor­lar. 

İki temel ter­cih­le­ri var.; ta­rı­mı dışa ba­ğım­lı hale ge­tir­mek ve sa­de­ce en­düst­ri­yel bo­yut­ta ya­pıl­ma­sı­nı müm­kün kıl­mak. 'Biz dışa ba­ğım­lı olmak zo­run­da­yız ta­rım­da' di­yor­lar.

"MÜ­CA­DE­LEMİZİ SÜR­DÜ­RE­CEĞİZ”
Et­kin­li­ğin ev sa­hip­li­ği yapan Se­fe­ri­hi­sar Be­le­di­ye Baş­ka­nı Tunç Soyer yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da şun­la­rı söy­le­di: "12 bin yıl bo­yun­ca dün­ya­nın tahıl am­ba­rı olmuş bu top­rak­lar­da, ta­rı­mı bi­tir­me­ye ça­lı­şı­yor­lar. İki temel ter­cih­le­ri var.; ta­rı­mı dışa ba­ğım­lı hale ge­tir­mek ve sa­de­ce en­düst­ri­yel bo­yut­ta ya­pıl­ma­sı­nı müm­kün kıl­mak. 'Biz dışa ba­ğım­lı olmak zo­run­da­yız ta­rım­da' di­yor­lar. 

Onun için güb­re­yi, sa­ma­nı ithal eder hale gel­dik. İkin­ci­si 'bu tarım de­ni­len şey en­düst­ri­yel bo­yut­ta ya­pıl­ma­lı öyle köy­lü­nün çift­çi­nin ya­pa­ca­ğı iş değil' di­yor­lar. Bu ne­den­le bir ge­ce­de 16 bin köyü ka­pa­tı­ver­di­ler. 16 bin köyün ka­pa­tıl­ma­sı demek bu in­san­la­rın kent­te işsiz or­du­su­na ka­tıl­ma­sı, po­tan­si­yel ge­ce­kon­du nü­fu­su­na dahil ol­ma­sı, köy­lü­nün top­ra­ğıy­la kent­li­nin sof­ra­sı­nın kop­ma­sı demek. İsti­yor­lar ki sa­de­ce büyük şir­ket­ler tarım yap­sın. 12 bin yıl bo­yun­ca ta­rı­mın in­san­lı­ğın gün­de­mi­ne otur­du­ğu bu top­rak­lar­da to­hu­mun da dışa ba­ğım­lı ol­ma­sı­nın yol­la­rı­nı arı­yor­lar. 
5553 sa­yı­lı ya­sa­da to­hu­mun dışa ba­ğım­lı­ğı­nın önünü açı­yor. Biz köy­lü­nün ve yerel to­hu­mun ya­şa­ma­sı için mü­ca­de­le­mi­zi sür­dü­re­ce­ğiz."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER