© DATÇA HABER

UNESCO DATÇA'YI TANITTI

İlçe­miz dünya plaj­la­rı ara­sın­da­ki ye­ri­ni aldı.Ta­nı­tım amaç­lı ya­pı­lan bro­şür­ler­de Datça ta­nı­tıl­dı.

0

İlçe­miz Dünya Miras ko­mi­te­si UNES­CO ta­ra­fın­dan be­lir­le­nen ta­ri­hi ve tu­rizm böl­ge­le­ri ara­sın­da­ki ye­ri­ni aldı.
UNES­CO ve tatil ko­mi­te­si baş­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan ya­pı­lan ta­nı­tım­lar­da Datça ta­nı­tıl­dı.Ya­pı­lan su­num­lar­da İlçe­miz Şöyle ta­nı­tıl­dı.
Ege ile Ak­de­niz'in bu­luş­tu­ğu nok­ta­da­dır Datça.Mar­ma­ris-ten ba­tı­ya uza­nan 70 Km. uzun­lu­ğun­da­ki Datça Ya­rı­ma­da­sı'nın bir yüzü Ak­de­niz'e, bir yüzü Ege'ye bakar. 

Kni­dos antik ken­ti­nin bu­lun­du­ğu ya­rı­ma­da­nın uç nok­ta­sı­na gi­den­ler, iç li­ma­nın Ak­de­niz, dış li­ma­nın Ege su­la­rı ol­du­ğu­nu bilip, he­ye­ca­nı­nı du­ya­bi­lir­ler bu ke­yif­li coğ­raf­ya­nın.
Datça bir büyük ya­rı­ma­da, Ben­cik li­ma­nın­dan, ya­rı­ma­da­nın en dar ye­rin­den baş­lı­yor ve Kni­dos'a kadar uza­nı­yor.

Ha­ri­ta­da koptu ko­pa­cak gibi gö­zü­ken bu en dar yerin Hi­sa­rö­nü kör­fe­zi­ne bakan ta­ra­fı Ben­cik li­ma­nı, Gö­ko­va kör­fe­zi­ne bakan ta­ra­fı Bör­dü­bet. Ara­sın­da­ki me­sa­fe 800 met­re­ye kadar ini­yor. Bir ara bu dar yeri açıp da Datça'yı ada ha­li­ne ge­tir­mek is­te­yen­ler bile olmuş. Ta­ri­hin ba

­ba­sı He­re­dot'a göre Pers­le­rin İonia'ya gir­me­si üze­ri­ne Kni­dos'lular Ba­lı­ka­şı­ran Mev­ki­in­de­ki bu dar kıs­ta­ğı ka­za­rak yurt­la­rı­nı ada ha­li­ne ge­tir­mek is­te­miş­ler. Çok çaba har­ca­mış­lar ama ya­rı­ma­da ana­ka­ra­dan kop­ma­mak için di­ren­miş. Taş­la­rı kı­ran­la­rın başta göz­le­ri olmak üzere her yer­le­rin­de onul­maz ya­ra­lar açıl­ma­ya baş­la­mış. Bunun üze­ri­ne vaz­geç­miş­ler.
Bu inat­çı top­rak­lar belki de daha da di­renç­li­dir­ler artık.
Coğ­raf­ya bil­gi­ni St­ra­bon “Tanrı çok sev­di­ği ku­lu­nu uzun ömür­lü ol­ma­sı için Datça Ya­rı­ma­da­sı'na gön­de­rir,” demiş. 
Bu öyle bo­şu­na söy­len­miş bir söz de­ğil­dir. Yö­re­de an­la­tı­lan bir öykü St­ra­bon'u doğ­ru­lu­yor: Gü­nü­müz­den 4-5 yüz yıl kadar önce İspan­yol kor­san­lar Dat-ça'nın açık­la­rın­dan ge­çer­ken ge­mi­de­ki cüz­zam­lı has­ta­la­rı at­ma­ya karar ver­miş­ler ve ya­na­şıp Sa­rı­li­man Koyu'na bı­rak­mış­lar.

Ölüme terk edi­len cü­zam­lı­lar Datça'nın bol ok­si­jen­li ha­va­sıy­la iyi­leş­miş­ler, ya­ra­la­rı ka­pan­mış. Eme­cik Dağı'nın etek­le­ri­ne bir köy kurup bu­ra­da ya­şa­ma­ya baş­la­mış­lar. Bu top­rak­la­rın, bu yur­dun in­sa­nı ol­muş­lar. Eme­cik'te kimse bu hi­ka­ye­yi ha­tır­la­mı­yor, da­ha­sı böyle bir öy­kü­den hoş­lan­mı­yor­lar. Öykü doğru mudur, ya­kış­tı­rıl­mış mıdır bi­lin­mez ama Datça'nın ha­va­sı­nın in­sa­nı sağ­lık­lı kıl­dı­ğı ger­çek­tir.

Belki bu ne­den­le­dir ki Dor­lar bu böl­ge­de 50'nin üze­rin­de yer­le­şim kur­muş­lar. 2700 yıl önce 

ya­rı­ma­da­nın nü­fu­su 70.000'in üze­ri­ne çık­mış. Şim­di­ler­de nü­fu­sun 15.000'i bile bul­ma­dı­ğı dü­şü­nü­lür­se ne ola­ğa­nüs­tü bir uy­gar­lık­tan söz edil­di­ği an­la­şı­lır.

Datça ya­rı­ma­da­sın­da­ki bu­lun­tu­la­rın MÖ 2000'lere kadar uza­nı­yor. Bi­li­nen ilk yerli halk Kar­lar. En par­lak dönem Dor­lar dö­ne­min­de ya­şan­mış. MÖ 1000 yıl­la­rın­da Trak­ya üze­rin­den gü­ne­ye ine­rek Yu­na­nis­tan üze­rin­den böl­ge­ye gel­miş­ler. Bu­gün­kü Datça ilçe mer­ke­zi­nin 1.5 km ku­zey­do­ğu­sun­da­ki Bur­gaz mev­ki­in­de Kni­dos'u kur­muş­lar. Kni­dos, Dor uy­gar­lı­ğı­nın mer­ke­zi olmuş. MÖ 546'da Lydia dev­le­ti­nin Pers­ler'in eline geç­me­si­nin ar­dın­dan Kni­dos ta Pers ege­men­li­ği­ne gir­miş.

Kni­dos, ti­ca­ri ne­den­ler­le, MÖ 4. yüz­yıl­da ya­rı­ma­da­nın uç nok­ta­sı­na, bu­gün­kü gör­kem­li ka­lın­tı­la­rın iz­len­di­ği yere ta­şın­mış.Dor­lar ve Ro­ma­lı­lar yeni Kni­dos'a çok sa­yı­da ta­pı­nak yap­mış­lar. Şehir Af­ro­dit hey­ke­liy­le ün­len­miş. Geç Roma ve erken Bi­zans dö­ne­min­de ta­pı­nak­lar yer­le­ri­ni ki­li­se­le­re bı­rak­mış. Şeh­rin nü­fu­su 70-bin'lere ulaş­mış.

Bi­zans'ın son dö­nem­le­rin­de ise bir yanda dep­rem­ler, diğer yanda kor­san sal­dı­rı­la­rı güç­süz kıl­dı­ğı kent tü­müy­le terk edil­miş. Ya­rı­ma­da nü­fu­su ise bin­le­re inmiş.Sörf me­rak­lı­la­rı için de ideal yer­dir Datça koy­la­rı. Dalma spo­ru­na me­rak­lı olan­lar için de de­ni­zin dip zen­gin­li­ği gö­rül­me­ye değer.
Datça'lı bir reh­be­ri­niz varsa va

­di­le­ri, ya­maç­la­rı aşa­rak ya­pı­la­cak zorlu bir yol­cu­luk so­nun­da Datça Hur­ma­sı'nı gö­re­bi­lir­si­niz. Bu ağaç tam 65 mil­yon yıl geç­miş­ten gelen bir tür. Ya­rı­ma­da­nın en ücra kö­şe­le­rin­den bi­rin­de kar­şı­nı­za çı­kı­ve­rir. 
Ama kendi ba­şı­nı­za ara­ma­ya kalk­ma­yın, hem bulma şan­sı­nız az, hem de çev­re­de ayı, domuz gibi teh­li­ke­li ola­bi­lecek ya­ba­ni hay­van­la­ra rast­la­ma riski var.

KIZ­LAN KÖYÜ
Ya­rı­ma­da­nın tipik yel­de­ğir­men­le­ri­ni gör­mek is­ti­yor­sa­nız Datça'ya 8 km. uzak­lık­ta­ki Kız­lan Köyü'ne git­me­li­si­niz. Ya­rı­ma­da­nın en çok rüz­gar alan böl­ge­si de bu­ra­sı­dır.

GE­BE­KUM
Datça'ya 4 km. kala, (Yel­de­ğir­men­le­ri­ne gel­me­den önce) Pe­ri­li Köşk ta­be­la­sı­nı gör­dü­ğü­nüz­de sola, 1 km'lik top­rak yola sa­pı­yor­su­nuz. Yol sizi kum­sa­la ulaş­tı­rı­yor.
Uzun­lu­ğu 7 km'yi bulan kum­sa­lı olan Ge­be­kum de­ni­ze gir­mek için çok uygun. Kum­sal, rüz­ga­rın da et­ki­siy­le ken­di­si­ni ço­ğal­tı­yor ve ya­yı­lı­yor. Kar­şı­sın­da­ki adaya de­niz­den yü­rü­ye­rek ulaş­ma­yı sağ­la­yan bir de sığ­lık oluş­muş, kumul ha­re­ket­le­riy­le.

TEKNE TUR­LA­RI
Datça li­ma­nın­dan sabah kal­kan tek­ne­ler yarım ya da tam gün­lük ge­zi­ler dü­zen­li­yor çev

­re­de­ki koy ve bük­le­re. Yarım gün­lük tur­lar­da mer­kez­den Me­su­di­ye köyü koy­la­rı­na kadar gi­di­lip dö­nü­lü­yor. 
Tam gün­lük tur­la­rın hedef nok­ta­sı ise Kni­dos. Gidiş ve dö­nüş­te koy­lar­da yüzme ve yemek mo­la­sı ve­ri­li­yor. Uğ­ra­nı­lan önem­li koy ve bük­ler ara­sın­da Kargı koyu, Hayıt ve Kı­zıl­bük, Pa­la­mut bükü yer alı­yor.

BÜK ve KOY­LAR
Ya­rı­ma­da üze­rin­de 52 koy ve bük yer alı­yor. Ku­zey­de, Ege de­ni­zi bö­lü­mün­de Gök­çe­ler Bükü, Küçük Çatı, Çatı, Kı­zı­la­ğaç, Ala­va­ra, Çakal, Dam­la­cık, Mer­sin­cik, Mur­da­la, İskan­dil koy­la­rı sa­yı­la­bi­lir. Hemen hepsi Gö­ko­va'da mavi yol­cu­lu­ğa çı­kan­la­rın önem­li uğrak yer­le­ri ara­sın­da­dır.
Ak­de­niz ta­ra­fın­da ise Kni­dos iç li­ma­nı­nın yanı sıra, sı­ra­sıy­la Pa­la­mut Bükü, Ak­var­yum, Hayıt Bükü, Kızıl Bükü, Domuz bükü, Kargı, Datça li­ma­nı, Ka­ra­in­cir, Sarı liman, Kara bük, Çift­lik, Ku­ru­ca bük, Gün­lü­cek ve Lin­dos koy­la­rı sa­yı­la­bi­lir. Hi­sa­rö­nü kör­fe­zi­nin önem­li li­ma­nı Ben­cik'in bir yanı Datça'ya öte yanı Mar­ma­ris'e ait­tir.
Ak­de­niz ta­ra­fı­na bakan ve gü­nü­bir­lik tekne tur­la­rı­nın uğrak yeri olan­la­rı üze­ri­ne kısa bil­gi

­ler ve­re­lim:

Kargı koyu 
Şehir mer­ke­zi­ne 3 km uzak­lık­ta. Ula­şım be­le­di­ye oto­büs­le­riy­le de sağ­la­nı­yor. Şehir mer­ke­zi­ne çok yakın ol­ma­sı­na rağ­men ne aşırı bir ka­la­ba­lık ne de yoğun bir ya­pı­laş­ma var. Koyda lo­kan­ta­lar ve bir kaç küçük pan­si­yon bu­la­cak­sı­nız. De­ni­zin duru, yüz­me­ye çok uygun, pla­jın da iyi ol­du­ğu­nu söy­le­ye­lim. 
DO­MUZ­BÜ­KÜ
Do­muz­bü­kü ses­siz, sakin bir ortam ara­yıp, ken­tin te­le­viz­yon dahil kimi “ni­met­le­ri­ni” unut­mak is­te­yen­ler için se­çi­lecek bir tatil yeri. Ka­ra­yo­lu ula­şı­mı yok.
Datça'dan bir sa­at­ten biraz fazla süren bir tekne yol­cu­lu­ğu ile ula­şı­la­bi­li­yor. 

Ko­nak­la­mak is­ter­se­niz bun­ga­lov­lar­dan oluş­tu­rul­muş, do­ğay­la uyum­lu bir tek tesis var. Domuz bükü'nde de­ni­ze gir­mek, din­len­mek dı­şın­da küçük çevre tur­la­rı da ya­pı­la­bi­lir. Çev­re­de yü­rü­ye­rek ula­şı­la­bi­len bir ma­ğa­ra ve il­ginç kaya şe­kil­le­ri var. Ge­ce­le­ri hiç bir yerde gö­re­me­ye­ce­ği­niz kadar bol yıl­dız­lı gök­yü­zü ve uzak­ta Söm­be­ki ada­sı­nın ışık­la­rı sizi oya­la­ya­cak tek şey. Tabii kum­sal­da ateş yakıp şarkı söy­le­me­yi say­maz­sak eğer.

KIZIL VE HAYIT BÜK­LE­Rİ

Me­su­di­ye kö­yü­nün koy­la­rı­dır. Dat­ça-Kni­dos yo­lun­dan sola sa­pın­ca çam­lar ara­sın­da iler­le­yen üç km'lik top­rak yolla ula­şı­lan Me­su­di­ye Köyü ve ora­dan da iki Km. sonra Kı­zıl­bük Koyu (Datça'dan 20 km.) Kış se­zo­nun­da git­me­yin, hem yol kötü, hem de lo­kan­ta­lar ka­pa­lı­dır. Yaz ay­la­rın­da ba­lık­çı lo­kan­ta­la­rı ile güzel bir kum­sal, temiz bir deniz bu­la­cak­sı­nız.

PA­LA­MUT BÜKÜ
Tekne tu­ru­na ka­tı­lan­lar ya da yat­la­rıy­la ge­len­le­rin dur­ma­dan 

ve balık lo­kan­ta­la­rı­na uğ­ra­ma­dan ge­çe­me­di­ği güzel koy­dur. Çıp­lak te­pe­le­rin yu­mu­şak bir eğim­le de­ni­ze ka­vuş­tu­ğu, upu­zun bir kum­sal oluş­tur­du­ğu, kum­sal bo­yun­ca ağaç­lık­lar için­de köy ev­le­ri­nin, küçük pan­si­yon ve yaz­lık ev­le­rin sı­ra­lan­dı­ğı, li­ma­nın­da ba­lık­çı tek­ne­le­riy­le bir­lik­te yat­la­rın de­mir­le­di­ği bir güzel bük­tür Pa­la­mut.
Datça mer­ke­ze 25 km. uzak­lık­ta­dır. 2 km uzun­lu­ğun­da­ki kum ve çakıl ka­rı­şı­mı kum­sa­lın­da de­ni­ze gi­re­bi­lir­si­niz. Deniz çok temiz 25 m net­li­ğe sahip suda zıp­kın­la balık av­cı­lı­ğı­na çok uygun. Koyun açı­ğın­da bir de küçük ada ve küçük bir tekne ba­rı­na­ğı bu­lu­nu­yor.

PLAJ­LAR
Dedik ya, Datça sa­hil­le­rin­de 13 km uzun­luk­ta­ki plaj ve kum­sal bu­la­cak­sı­nız.
Mer­ke­ze en yakın olan­la­rı Has­ta­ne­al­tı, Kum­luk, Taş­lık ve Az­gan­lı plaj­la­rı­dır. Mer­kez­den uzak­la­şıl­dı­ğın­da, Mar­ma­ris yö­nü­ne doğru Pe­ri­li Köşk pla­jı­na kadar 13 km uzun­luk­ta­ki ala­nın her bö­lü­mün­den de­ni­ze ra­hat­lık­la gi­ri­le­bi­lir. Pe­ri­li Köşk ote­li­nin bu­lun­du­ğu yerde di­le­yen­ler su sporu ak­ti­vi­te­le­rin­den de ya­rar­la­na­bi­lir.

Plaj­la­rın bir bö­lü­mü Mavi Bay­rak­lı. Aktur Tatil Si­te­si Plajı, Aktur Kam­ping Plajı, Ka­ra­in­cir Plajı ve Has­ta­ne­al­tı Plajı te­miz­lik­le­ri ve te­sis­le­riy­le Mavi Bay­rak bel­ge­si sa­hi­bi­dir.

KNİDOS ÜN­LÜ­LER KEN-Tİ
Kni­dos bilim, mi­mar­lık ve sa­nat­ta da ileri bir kent­ti. Ta­ri­hin büyük ast­ro­no­mi ve ma­te­ma­tik bi­lim­ci­si Eudok­sus, dok­tor Euryp­hon, ünlü res­sam Polyg­no­tos ve dün­ya­nın yedi ha­ri­ka­sın­dan biri sa­yı­lan İsken­de­ri­ye Fe­ne­ri'nin mi­ma­rı Sost­ra­tos bu­ra­da ya­şa­dı.
Dok­tor Euryp­hon ve öğ­ren­ci­le­ri za­ma­nı­nın ikin­ci büyük tıp oku­lu­nu Kni­dos'ta kur­du­lar.
Eudok­sus'un ge­liş­tir­di­ği ve dö­ne­min büyük bu­lu­şu olan güneş saati, ören ye­rin­de bugün de gö­rü­le­bi­li­yor.

Kni­dos, böl­ge­nin en et­ki­le­yi­ci ören ye­ri­dir. Mut­la­ka bir fır­sa­tı­nı bulup gör­me­li­si­niz.
Kni­dos önce bu­gün­kü Datça ilçe mer­ke­zi­nin 1.5 km ku­zey­do­ğu­sun­da Da­la­cak burnu üze­rin­de­ki Bur­gaz mev­ki­in­de ku­rul­muş­tu. Sonra Ya­rı­ma­da­nın batı ucun­da­ki Tekir Burnu üze­ri­ne ta­şın­dı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER