© DATÇA HABER

''SAĞ­LIK İÇİN SAĞ­LI­ĞA YÜ­RÜ­YO­RUZ'’ Öğ­renciler­den Dünya Yü­rü­yüş Gü­nün­de Far­kın­da­lık

Sebiha ARSLAN : Datça Top­lum Sağ­lı­ğı Mer­ke­zi ile Şehit Ersoy Yo­rul­maz Ana­do­lu Li­se­si Öğ­ren­ci­le­ri 3-4 Ekim Dünya Yü­rü­yüş gü­nün­de, far­kın­da­lık yü­rü­yü­şü ger­çek­leş­tir­di.

Saat 10:00 da 'da Şen­ka­ya Kav­şa­ğın­dan Cum­hu­ri­yet Mey­da­nı­na yü­rü­yüş ger­çek­leş­ti­ren 70 lise öğ­ren­ci­si­ne, Datça Top­lum Sağ­lı­ğı Mer­ke­zi Hem­şi­re­le­rin­den Se­fa­nur Aktaş, Güllü Kuş, Elif Al­tın­soy, Sağ­lık ça­lı­şa­nı Sezer Adalı, Ser­kan Bey­han, İlçe Milli Eği­tim Mü­dü­rü Er­do­ğan Başar , İlçe Genç­lik ve Spor Mü­dü­rü Mutlu Uzun, Öğ­ret­men ve va­tan­daş­lar eşlik etti.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Datça Top­lum sağ­lı­ğı mer­ke­zi hemşireleri gerçekleştirdi. Cum­hu­ri­yet mey­da­nın­da yap­ılan  açık­la­ma­da ''Her geçen gün otu­ra­rak her za­man­kin­den daha fazla zaman ge­çi­ri­yo­ruz. Ça­lış­ma­lar “otur­ma­nın yeni si­ga­ra içmek ol­du­ğu­nu” hatta yaşam sü­re­si­ni daha olum­suz şe­kil­de et­ki­le­di­ği­ni gös­te­ri­yor.
Ulus­la­ra­ra­sı Her­kes İçin Spor Fe­de­ras­yo­nu (TA­FI­SA) ta­ra­fın­dan 1991 yı­lın­da baş­la­tı­lan Dünya Yü­rü­yüş Günü, Ül­ke­miz­de 3-4 Ekim gün­le­rin­de kut­lan­mak­ta­dır.
Gü­nü­müz­de ha­re­ket­siz bir yaşam tar­zı­nın be­nim­sen­me­si ile top­lum­da obe­zi­te, kalp-da­mar has­ta­lık­la­rı, hi­per­tan­si­yon, di­ya­bet, os­te­opo­roz gibi kro­nik has­ta­lık­la­rın gö­rül­me sık­lı­ğı art­mış­tır. Yü­rü­yüş yap­mak tüm yaş­ta­ki bi­rey­ler için en yay­gın ve kolay uy­gu­la­na­bi­len da­ya­nık­lı­lık (aero­bik) ak­ti­vi­te­si­dir.
Fi­zik­sel ak­ti­vi­te­nin sağ­lı­ğın ko­ru­yu­cu ve ge­liş­ti­ri­ci et­ki­si­nin gö­rü­le­bil­me­si için gün­lük ak­ti­vi­te­le­rin yanı sıra ye­tiş­kin yaş gru­bun­da haf­ta­nın 5 (beş) günü en az 30 da­ki­ka; 5-17 yaş grubu için ise günde en az 60 da­ki­ka orta şid­det­te fi­zik­sel ak­ti­vi­te ya­pıl­ma­lı­dır. Fi­zik­sel ak­ti­vi­te­yi yaşam bi­çi­mi ha­li­ne ge­tir­me­miz­de yü­rü­yüş önem­li­dir. Çünkü:
 Yü­rü­yü­şü gün­lük ak­ti­vi­te­le­ri­niz içe­ri­si­ne ko­lay­ca yer­leş­ti­re­bi­lir­si­niz.
 Yü­rü­yüş yap­mak için ay­rı­ca bir alet veya özel ha­zır­lık ge­rek­mez.
 Gün içe­ri­sin­de toplu taşım aracı kul­la­nı­yor­sa­nız ine­ce­ği­niz yer­den bir–iki durak önce inip yü­rü­ye­bi­lir veya ara­ba­nı­zı gi­de­ce­ği­niz yerin önüne değil bir­kaç sokak uzağa park ede­rek gi­de­ce­ği­niz yere yü­rü­ye­bi­lir­si­niz.
 Size en yakın be­le­di­ye­le­re ait yü­rü­yüş yol­la­rın­dan veya Genç­lik ve Spor İl Mü­dür­lü­ğü'ne ait spor te­sis­le­rin­den fay­da­la­na­bi­lir­si­niz.
Daha fazla yü­rü­mek için öne­ri­ler;
1. Yü­rü­yü­şe baş­la­ma­dan önce uygun ayak­ka­bı ve rahat giy­si­le­rin gi­yil­me­si öne­ri­lir.
2. Daima mer­di­ven­le­ri ter­cih edin.
3. Varsa kö­pe­ği­ni­zi gez­di­rin.
4. Bu­luş­ma ayar­lar­ken kafe veya res­to­ran­da otur­mak ye­ri­ne, ar­ka­daş­la­rı­nız­la parka gidin.
5. Öğle ye­me­ğin­de yü­rü­yün.
6. Bir soru sor­mak için veya iş ar­ka­da­şı­nı­zı ara­mak veya ona e-pos­ta gön­der­mek ye­ri­ne kal­kın ve ma­sa­sı­na doğru yü­rü­yün. Ar­ka­da­şın başka bir katta ça­lı­şı­yor­sa ve mer­di­ven­le­ri kul­la­nır­sa­nız bu sizin için bonus!
7. Aktif aile za­ma­nı ya­ra­tın. Akşam ye­me­ğin­den sonra TV kar­şı­sın­da otur­mak ye­ri­ne her­ke­si yü­rü­yü­şe çı­ka­rın.
8. İşle­ri­ni­zi yü­rü­ye­rek yapın. Bazı yerel ma­ğa­za­la­ra git­me­niz veya akşam ye­me­ği al­ma­nız mı ge­re­ki­yor? Ara­ba­yı evde bı­ra­kın ve onun ye­ri­ne yü­rü­yün.
9. Ken­di­ni­zi bir adım sa­yar­la şı­mar­tın. Sağ­lı­ğı­nı­za ya­tı­rım yapın ve günde kaç adım at­tı­ğı­nı­zı takip ede­rek ken­di­ni­zi so­rum­lu tutun.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER