MİLYONLARCA TÜKETİCİ İCRA TAKİBİ KISKACINDA
YAŞAMTüketici hakları İlçemiz Şube başkanı Keskinsoy'dan Tüketicilkere uyarı:”Özel firmaların aboneliklerle ilgili 6,5-7 milyon dolayındaki İcra Takip Dosyası 2015 yılına devredildi.”
Sözlerine GSM şirketleri tarafından yapılan ve 2015 yılına devredilen İcra takibindeki dosya sayısı 4,5-5 milyon dolayındadır, şeklinde başlayan Keskinsoy açıklamalarına şu şekilde devam etti:”Tüketicilere Önemli Duyuru!
İcra Takip Dosyalarının 5,5-6 Milyon Dolayındaki Kısmı 3300 Tl Nın Altındaki Abonelik Borçlarıyla İlgili.?GSM şirketleri tarafından yapılan ve 2015 yılına devredilen İcra takibindeki dosya sayısı 4,5-5 milyon dolayındadır.
Aboneliklerle ilgili 3300 TL'nın altındaki borçlara ilişkin icra takip işlemleri için tüketiciler 1-2 milyar TL dolayında icra takip gideri ödemektedir.
GSM şirketleri Yargıtay kararına ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna uymamak
tadır.Yargıtay kararına göre 3300 tl'nın altındaki uyuşmazlıklarda icra takibi yapılmadan veya dava açılmadan önce tüketici hakem heyetine müracaat edilmesi zorunluluğu getirilmiştir şeklinde ifadelerde bulundu.
“GSM ŞİRKETLERİ İCRA DAİRELERİNİ RANT KAPISI HALİNE GETİR-MİŞTİR.”
Tüketicilere 3300 TL'nın altındaki borçları için yapılan ilamsız icra takip işlemine 7 gün içinde itiraz ederek,İCRA TAKİP İŞLEMİNİ DURDURMALARI çağrısında bulunuyoruz, Şeklinde bir duyuruda bulundu.
Sonrasında açıklamalarına şu
şekilde devam eden Keskinsoy Şunları belirtti:”Milyonlarca tüketici icra takibinde Derneğimizce yapılan araştırmalara göre,2014 yılından 2015 yılına devredilen ve özel firmalar tarafından icra takibi yapılan çeşitli aboneliklerle ilgili 6-5-7 milyon dolayında tüketici dosyası bulunmaktadır.
Bu dosyaların %90 dolayındaki kısmını oluşturan 5,5-6 milyon dolayındaki ilamsız icra takibi dosyası ise 3300 TL'nın altındaki aboneliklerle ilgili borçları olan tüketicileri ilgilendirmektedir.?
Aboneliklerle ilgili olarak 3300 TL'nın altında borçları olanlara ilişkin yapılan icra takip işleminin %80 dolayındaki kesimi yalnızca GSM şirketleri tarafından yürütülmektedir.
Yani,GSM şirketleri tarafından yapılan ve 2015 yılına devredilen söz konusu icra takibindeki dosya sayısı ise 4,5-5 milyon dolayındadır.
Aboneliklerle ilgili icra takip işlemindeki dosyaların ağırlıklı kesimi 500 TL ile 1500 TL arasındaki abonelik borçlarına aittir. Aboneliklerle ilgili 250 TL ve üzerindeki borçlara ilişkin yapılan icra takip işlemi nedeniyle alınan avukatlık başvuru harcı,dosya masrafı ve tebligat gideri en az 300 TL dolayındadır.
250 TL ve altındaki abonelik borçlarına ilişkin yapılan icra takip işlemi nedeniyle alınan avukatlık gideri,başvuru harcı,dosya masrafı ve tebligat
gideri ise 150 TL-200 TL arasındadır.Aboneliklerle ilgili 3300 TL'nın altındaki borçlara ilişkin 5,5-6 milyon dolayındaki icra takibi yapılan dosyaların icra takip gideri 1-2 milyar TL arasındadır.
Özellikle de,GSM şirketleri tarafından icra takibi yapılan tüketicilere,Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasaya gö-re,icra takip işlemi başlatmadan önce borcun ödenmesi için ön uyarıda(muacceliyet uyarısı) bulunulması gerektiği halde,bu uyarı yapılmamaktadır. Yargıtay 13.?Hukuk Dairesinin 18.03.2015 tarih ve 2015/8738 nolu kararına göre 3300 TL'nın altındaki uyuşmazlıklar için icra takibi yapılmadan veya dava açılmadan önce Tüketici Hakem Heyetine müracaat edilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
Ancak,GSM şirketleri başta olmak üzere,şirketler tarafından Yargıtay kararına ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna uyulmamaktadır.
Tüketicilere önerilerimiz: Yargıtay kararına aykırı olarak
3300 TL'nın altındaki bir borcunuzdan dolayı hakkınızda şirketler tarafından yapılan icra takibi işlemine ilgili icra dairesinde 7 gün içinde itiraz ederek,ilamsız icra takip işlemini durdurunuz.?
Firmalara Şu Uyarıda Bulunuyoruz: Yargıtay kararı ile birlikte,Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun gereklerini yerine getiriniz. Tüketici haklarına saygılı olunuz.Hükümet şu öneride bulunuyoruz:Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin kararına uygun bir yasal düzenleme yaparak,firmaların tüketicileri mağdur etmelerinin önüne geçilmesini sağlayınız, şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.
Tüketici ve tüketici hakları kanunları gereğince duyurularında bulunmaya devam edileceğini belirtti.
İlginizi Çekebilir