© DATÇA HABER

MUĞLA ARICISI GEZGİNCİ ARICILIĞA KARŞI

Ak­de­niz Ye­şil­ler Der­ne­ği ta­ra­fın­dan baş­la­tı­lan 'çam ba­lı­mız yok ol­ma­sın' pro­je­si­nin bil­gi­len­dir­me top­lan­tı­sın­da ko­nu­şan proje so­rum­lu­su Şamil Tun­cay Beş­toy, yöre arı­cı­sı­nın ta­şı­ma­lı arı­cı­lı­ğa karşı ol­du­ğu­nu açık­la­dı.

0

Ak­de­niz Ye­şil­le­ri Der­ne­ği, COM­DEKS Pro­je­si UNDP-GEF/SGP prog­ra­mı kap­sa­mın­da bir yıl önce baş­la­tı­lan “Çam Ba­lı­mız Yok Ol­ma­sın” pro­je­si­nin de­ğer­len­dir­me top­lan­tı­sı Muğla'da ya­pıl­dı.
 
Men­te­şe Be­le­di­ye­si Ko­na­kal­tı Kül­tür Mer­ke­zi'nde ger­çek­leş­ti­ri­len de­ğer­len­dir­me top­lan­tı­sın­da ko­nu­şan proje so­rum­lu­su Şamil Tun­cay Beş­toy, pro­je­nin Datça, Boz­bu­run ve Gö­ko­va Böl­ge­si'nde uy­gu­lan­dı­ğı­nı söy­le­di. 

Beş­toy, “Pro­je­miz, sür­dü­rü­le­bi­lir, yerel, doğal ve diğer geçim kay­nak­la­rıy­la en­teg­re bir arı­cı­lık tar­zı­nı ye­ni­den ta­nım­la­yıp, var olan en­düst­ri­yel arı­cı­lık ye­ri­ne ikame etmek, çam balı koş­ni­li çer­çe­ve­sin­de olu­şan sos­yo­kül­tü­rel ya­pı­nın ve var olan eko­sis­te­min ko­run­ma­sı için bir model öner­me­yi amaç­la­mak­ta­dır.

Do­ğay­la il­gi­li her ko­nu­da ol­du­ğu gibi arı­cı­lık­ta da uyum bo­zul­du. Bugün arı­cı­lık, kovan ba­şı­na azami ve­ri­mi elde etmek ama­cıy­la, arıyı uyum sağ­la­dı­ğı doğal çev­re­den ko­pa­rıp, flora ta­ki­bi pe­şin­de yö­re­den yö­re­ye, çi­çek­ten çi­çe­ğe sü­rük­le­di­ği­miz, gez­gin­ci, en­düst­ri­yel arı­cı­lık ya­pı­lı­yor” dedi.

Beş­toy, pro­je­nin so­nuç­la­rı­nı de­ğer­len­dir­di­ği açık­la­ma­sın­da, “Yöre hal­kı­nın ta­şı­ma­lı arı­cı­lı­ğa karşı ol­du­ğu, ancak şu anki du­rum­dan nasıl çı­ka­cak­la­rı­nı ve başka ne ya­pa­cak­la­rı­nı bil­me­dik­le­ri için var olan du­ru­mu bi­linç­siz­ce ve ça­re­siz­ce sür­dür­dük­le­ri or­ta­ya çık­mış­tır. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER