© DATÇA HABER

KNİDOS'UN TARİHİ YAPILARI ESKİ İHTİŞAMINA KAVUŞACAK

İlçemizdeki 2 bin 600 yıl­lık Kni­dos Antik Kenti'nin gör­kem­li ya­pı­la­rın­dan ti­yat­ro ve ki­li­se­nin res­to­ras­yon ça­lış­ma­la­rı ile ayağa kal­dı­rıl­ma­sı ama­cıy­la yü­rü­tü­len ka­zı­la­rın bu yılki bö­lü­mü baş­la­dı.

0

Ast­ro­no­mi ve ma­te­ma­tik bi­lim­ci Eudok­sus, dok­tor Euryp­hon, res­sam Polyg­no­tos ve dün­ya­nın yedi ha­ri­ka­sın­dan biri ola­rak gös­te­ri­len İsken­de­ri­ye Fe­ne­ri'nin mi­ma­rı Sost­ra­tos'un ya­şa­mı­na ta­nık­lık et­ti­ği ri­va­yet edi­len Kni­dos Antik Kenti, Ege ile Ak­de­niz'in bir­leş­ti­ği yerde özel bir ko­nu­ma sahip.?
Araştır­ma­lar­da, dok­tor Euryp­hon ve öğ­ren­ci­le­ri­nin za­ma­nın ikin­ci büyük tıp oku­lu­nu Kni­dos'ta kur­duk­la­rı be­lir­ti­li­yor. Eudok­sus'un ge­liş­tir­di­ği ve dö­ne­min büyük bu­lu­şu olan güneş saati ise antik kent­te­ki ye­ri­ni halen ko­ru­yor.?Kni­dos Antik Kenti Kazı Baş­ka­nı ve Sel­çuk Üni­ver­si­te­si Ede­bi­yat Fa­kül­te­si Ar­ke­olo­ji Bö­lü­mü Öğ­re­tim Üyesi Doç. Dr. Er­te­kin Dok­sa­nal­tı, yap­tı­ğı açık­la­ma, kent­te uzun süre ara ve­ri­len ka­zı­la­ra 2013 yı­lın­da ye­ni­den baş­la­dık­la­rı­nı söy­le­di.Güney Ege Kal­kın­ma Ajan­sı­nın (GEKA) 2013 yılı Tu­rizm Alt­ya­pı­sı Mali Des­tek Prog­ra­mın­da "Kni­dos Ti­yat­ro­su Rö­le­ve, Res­ti­tüs­yon, Res­to­ras­yon, Çevre Dü­zen­le­me Pro­je­si­nin" 705 bin lira des­tek al­ma­ya hak ka­zan­dı­ğı­nı bil­di­ren Dok­sa­nal­tı, pro­je­nin top­lam büt­çe­si­nin ise 941 bin lira ol­du­ğu­nu kay­det­ti.?
Kni­dos Antik Kenti'nin ayağa kal­dı­rı­la­rak çevre dü­zen­le­me­si­nin ya­pıl­ma­sı için 2 yıl­dır önem­li ça­lış­ma­lar yap­tık­la­rı­nı dile ge­ti­ren Dok­sa­nal­tı, antik ken­tin gün yü­zü­ne çı­ka­rıl­ma­sı­nı İlçemizin  ge­le­ce­ği açı­sın­dan önem­li bul­duk­la­rı­nı, bu yıl D ki

­li­se­si ve ti­yat­ro ka­zı­la­rı­nı ta­mam­la­yıp ona­rım­la­rı­nı ya­pa­cak­la­rı­nı an­lat­tı.

“Hava ve su altı çe­kim­le­ri ya­pıl­dı”
Dok­sa­nal­tı, ken­tin ge­le­cek­te ya­pı­la­cak rö­le­ve, res­to­ras­yon ve çevre dü­zen­le­me ça­lış­ma­la­rı­na yö­ne­lik kent al­gı­sı­nın an­la­şı­la­bil­me­si ve ve­ri­le­rin kul­la­nı­la­bil­me­si için ha­va­dan 90 ve 120 de­re­ce­lik açı­lar­la ken­tin ay­rın­tı­lı fo­toğ­raf­la­rı­nın çe­kil­di­ği­ni kay­det­ti.?
Kni­dos Antik Kenti'nin aynı za­man­da bir liman kenti ol­du­ğu­nu ifade eden Dok­sa­nal­tı, liman çev­re­sin­de ve kent ya­kın­la­rın­da su al­tın­da­ki kül­tür var­lık­la­rı­nın de­tay­lı araş­tır­ma­sı ile başka kül­tür var­lı­ğı­nın bu­lu­nup bu­lun­ma­dı­ğı­na yö­ne­lik ça­lış­ma yap­tık­la­rı­nı söy­le­di.Antik ken­tin iki li­ma­nın­dan biri olan, cad­de­sin ba­tı­sın­da 

yer alan D Ki­li­se­si'nin dü­zen­len­me­si ve ka­zıl­ma­sı için ça­lış­ma­lar yap­tık­la­rı­na işa­ret eden Dok­sa­nal­tı, "Kazı so­nu­cun­da açığa çı­kar­tı­lan ya­pı­nın bu sezon kısmi res­to­ras­yo­nu­nu ya­pa­ca­ğız. Bu amaç­la ya­pı­nın rö­lö­ve, res­ti­tüs­yon ve res­to­ras­yon 

“pro­je­le­ri ha­zır­lan­dı”
 dedi.?Doksanal­tı, bu yılki kazı se­zo­nun­da ken­tin güney ya­ma­cın­da yer alan ve ilk kez 1970'li yıl­lar­da ka­zı­lan küçük ti­yat­ro­nun rö­lö­ve, res­ti­tüs­yon ve res­to­ras­yon pro­je­le­ri­nin ta­mam­la­na­ca­ğı­nı be­lirt­ti.
"İhti­şa­mı­nı hala ko­ru­yor"
Ara­dan geçen yüz­yıl­la­ra rağ­men doğal ko­nu­mu ve ya­pı­la­rıy­la Kni­dos'un halen gös­te­ri­şi ve ih­ti­şa­mı­nı ko­ru­du­ğu­na dik­ka­ti çeken Dok­sa­nal­tı, şöyle ko­nuş­tu:"Gi­ri­şi­ni ko­ru­yan ve iyi du­rum­da gü­nü­mü­ze ula­şan yu­var­lak ve dört­gen ku­le­le­riy­le Kni­dos'un ünlü li­man­la­rı halen iş­lev­le­ri­ni sür­dü­rü­yor. Kar­şı­lık­lı iki ya­ma­ca yer­leş­ti­ri­len şehir, ka­ya­lık bir ara­zi­de büyük bir us­ta­lık­la dü­zen­len­miş te­ras­lar üze­rin­de de­niz­den zir­ve­ye ba­sa­mak­lar ha­lin­de yük­se­li­yor. Te­ras­lar ara­sın­da­ki bağ­lan­tı, mer­di­ven­li cad­de­ler ara­cı­lı­ğıy­la sağ­la­nı­yor."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER