© DATÇA HABER

KADINLAR BALIKÇILIĞI BIRAKIYOR

Aile ba­lık­çı­lı­ğı­nın te­me­li­ni oluş­tu­ran kadın ba­lık­çı­la­rın sa­yı­sı her geçen gün aza­lı­yor.

0

Kadın ba­lık­çı­la­rın so­run­la­rı­na çözüm üret­mek üzere uy­gu­la­ma­ya konan Ege'nin Kadın Ba­lık­çı­la­rı Pro­je­si ile uz­man­lar ve aka­de­mis­yen­ler kadın ba­lık­çı­la­rın çö­zü­me aktif ka­tı­lı­mı, ör­güt­len­me, li­der­lik ko­nu­la­rın­da güç­len­di­ril­me­le­ri­ne yö­ne­lik ça­lış­tı.

Kadın ba­lık­çı­lar, ba­lık­çı­lık mes­le­ği­ni gün geç­tik­çe zor­la­na­rak yap­tık­la­rı­nı, buna da en büyük et­ke­nin aşırı av­cı­lık, yasa dışı av­cı­lık ve bun­la­rın doğal so­nu­cu ola­rak bi­yo­lo­jik çe­şit­li­lik­te azal­ma do­lay­sıy­la düşük av mik­ta­rı ve ye­ter­siz gelir ol­du­ğu­nu be­lir­ti­yor.

Çevre ve Şe­hir­ci­lik Ba­kan­lı­ğı Ta­bi­at Var­lık­la­rı­nı Ko­ru­ma Da­ire­si ya­yın­la­rın­dan olan Dat­ça-Boz­bu­run Ya­rı­ma­da­sı Ba­lık­çı­lı­ğı­nın Sos­yo­eko­no­mik Du­ru­mu Ra­po­ru'nun or­ta­ya koy­du­ğu üzere; Ya­rı­ma­da­da­ki ba­lık­çı­lar ge­çim­le­ri­ni sağ­la­ya­bil­mek için ya ba­lık­çı­lık mes­le­ği­ni bı­ra­kı­yor ya da artı gelir kay­nak­la­rı­nı ter­cih edi­yor.?

Ege'nin Kadın Ba­lık­çı­la­rı Pro­je­si, 2015-2016 ara­sın­da bu so­run­la­rın çö­zü­mü için kadın ba­lık­çı­la­rın aktif ka­tı­lı­mı­nın des­tek­len­me­si, kamu ku­rum­la­rı ve il­gi­li ku­rum­lar­la iş­bir­lik­le­ri­nin ge­liş­ti­ril­me­si ko­nu­la­rın­da ça­lış­ma­lar yü­rüt­tü. 
Böy­le­ce ka­dın­la­rın de­niz­de­ki eme­ği­nin ta­nın­ma­sı, de­niz­den kop­ma­ma­la­rı için artı gelir kay­nak­la­rı üre­til­me­si, genç nes­lin ba­lık­çı­lı­ğa il­gi­si­nin art­tı­rıl­ma­sı ko­nu­la­rın­ca ça­lı­şıl­dı. 

Tüm bun­lar, de­ni­zel bi­yo­çe­şit­li­lik ve ba­lık­çı­lık eko­no­mi­si ko­nu­la­rın­da uzman aka­de­mis­yen­ler, Ya­rı­ma­da­da­ki Su Ürün­le­ri Ko

­ope­ra­tif­le­ri başta olmak üzere geniş bir ekip ta­ra­fın­da ger­çek­leş­ti­ril­di.

Ak­de­niz Ko­ru­ma Der­ne­ği ta­ra­fın­dan yü­rü­tü­len Ege'nin Kadın Ba­lık­çı­la­rı Pro­je­si'nin ko­or­di­na­tö­rü ve Ege Üni­ver­si­te­si Su Ürün­le­ri Fa­kül­te­si Öğ­re­tim Gö­rev­li­si Dr. Hu­ri­ye Gön­cü­oğ­lu: "Dat­ça-Boz­bu­run Ya­rı­ma­da­sı, kadın ve er­ke­ğin eşit bilgi ve tec­rü­be do­na­nı­mıy­la ge­le­nek­sel kıyı ba­lık­çı­ğı­nı ya­şat­tı­ğı özel bir bölge. De­ni­zel bi­yo­çe­şit­li­li­ğin ve de­niz­de­ki kadın ba­lık­çı sa­yı­sı­nın azal­ma­sı ül­ke­miz­de­ki ge­le­nek­sel kıyı ba­lık­çı­lı­ğı­nın ve bunun ge­tir­di­ği kül­tür için kaygı ve­ri­ci. 

De­niz­le­rin ve kadın ba­lık­çı­la­rın dahil ol­du­ğu ge­le­nek­sel kıyı ba­lık­çı­lı­ğı­nı ya­şat­mak için sür­dü­rü­le­bi­lir ba­lık­çı­lık yö­ne­ti­mi­nin ha­ya­ta ge­çi­ril­me­si ge­li­yor.

"Ege'nin Kadın Ba­lık­çı­la­rı Pro­je­si, GEF Küçük Des­tek Prog­ra­mı (SGP) - COM­DEKS fonu ve Vehbi Koç Vakfı ta­ra­fın­dan des­te­ği ve Boz­bu­run, Datça, Pa­la­mut­bü­kü, Me­su­di­ye ve Ka­ra­köy Su Ürün­le­ri Ko­ope­ra­tif­le­ri ve KEDV'in iş­bir­li­ği, Mar­ma­ris ve Datça Be­le­di­ye­le­ri­nin kat­kı­la­rı ile yü­rü­tü­lü­yor.(DATÇA HABER)

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER