DATÇA'DA YAŞLILAR MECLİSİ KURULUYOR
GÜNDEMSebiha ARSLAN : Datça'da Yaşlılar Meclisi kurmak üzere toplanan Datçalılar, ilk adımlarını atmak için dokuz kişilik bir koordinasyon grubu oluşturdu. Yönerge taslağının tartışıldığı ve herkese açık olan toplantısı sonrasında, koordinasyon üyelerinden Abidin Akbulut, Şenay Mutluay ve Kadriye Bakşi konu ile alakalı gazetemize açıklamalarda bulunarak, Nereden gelmişti bu Yaşlılar Meclisi fikri ve ne yapmak istediklerini anlattı.
Akbulut, Mutluay ve Bakşi yaptıkları açıklamada “Her şey 7 Eylül 2022 tarihinde, Datça Yaşam İnisiyatifinin Özbel Kafe'de düzenlediği, 'Yaşlılığın Sosyolojisi,' söyleşisiyle başladı. Akdeniz Üniversitesinden konuşmacı olarak davet edilen Doçent Özgür Arun, o gün yaşlılar konusunda toplumda var olan bütün ezberleri bozdu. İlkin, toplumun gelişme potansiyelinin genç nüfusla bir bağlantısı olmadığını Japonya, İsveç, Almanya gibi zengin ve dünyanın en yaşlı toplumuna sahip ülkeleri örnekleyerek hatırlatmış, ardından kurucusu olduğu SENEX derneğinin araştırma sonuçlarını temel alarak Türkiye'de yaşlıların durumunu anlatmıştı. Hızla yaşlanan toplumumuzda konu sadece bakım ve hizmetle sınırlı olamazdı. Neticede 60 yaş üstü insanların çoğunluğu bakıma muhtaç olmadığı gibi, bakıma muhtaç insanlar sadece yaşlılar değildi.”
Akbulut, eşit vatandaş muamelesi görmek, kenti sosyal ve fiziksel her alanda kullanabilmek, üretime ve bilgiye erişimin yollarını yaşlılara da açmak, kısaca hak arama mücadelesini başlatmak gerektiğinden bahsetti. Bunun yolu ise yaşlıların örgütlenmesinden geçecekti.
Koordinasyon grubundan Şenay Mutluay ise, hiyerarşisiz, şeffaf bir taban örgütlenmesi amaçladıklarını söyledi.''Amacımız değişik çalışma alanları için gönüllü çalışma grupları oluşturmak. Datça ve çevresinde daha fazla insana ulaşmak ve sorunlarımızı çözebilmek için çevre köylerin muhtarlıkları ve Datça Belediyesi ile ortak çalışmaları önemsiyoruz,” diye ekledi.
Datça Yaşlılar Meclisinin tartışarak karara bağladığı yönerge aşağıda:
DATÇA YAŞLI MECLİSİ AMAÇLARI VE İŞLEYİŞ İLKELERİ
Amaçlar:
1. Yaş ayrımcılığına yönelik farkındalık çalışmaları yürütmek, zihniyet değişikliği için mücadele etmek ve yaşlılara yönelik her türlü yasal ve sosyal ayrımcılığı, haksızlık ve istismarı görünür hale getirmek.
2. Datça ve çevresine dair bütün karar verme düzeylerinde yaşlıların ihtiyaçları ve sorunlarının göz önünde bulundurulmasını sağlamak. Aynı zamanda yaşlı bireylerin tüm yaşama alanlarına dair sorunların çözümüne katılması için kanallar açmak ve onların deneyimlerinden faydalanarak ihtiyaçlarına cevap veren politikalar ve eylem planları oluşturmak.
3. Yaşlı insanların sağlık ihtiyaçlarına cevap veren politikalar ve kapsamlı eylem planları oluşturmak. Bu çalışmalarda katılımcılık, güçlendirme, bağımsız yaşam, destekleyici ve güvenli fiziksel ve sosyal çevreler, erişilebilir destek ve hizmetler konularına vurgu yapmak.
4. Datça'da kent nüfusunun yüzde otuza yakınını oluşturan yaşlıların, birbirleri ile ve genç kuşaklarla dayanışması için ortamlar hazırlamak. Bu anlamda ilçemizde özel buluşma ve danışma mekânı oluşturmayı sağlamak.
5. Yaşlıların kendi potansiyellerini anlamalarını sağlayan kültürel, ekonomik, politik ve sosyal yaşam ve yaşam boyu öğrenme konularında çalışmalar yapmak. Bu amaçlar için olanak ve destek sağlamak, programlar hazırlamak.
İşleyiş:
-Meclis işleyişinin en önemli fonksiyonlarından birisi, yaşlıların temsil kabiliyetlerini arttırmaktır. Demokratik katılımcılığı esas alan meclis, kent yaşamının oluşmasında önemli çalışmalardan biridir ve işleyişinde bireysel hukuk geçerlidir. Kararlar meclise katılan bireylerle alınır, kurumsal temsil mümkün değildir.
-Meclisin yönetimi (koordinasyon grubu) veya geçici koordinasyon grubu üyelerin onayı ile ve gönüllülük esasına göre seçilir. Yönetimin ( koordinasyon grubunun) en az yarısı kadın üyelerden oluşur.
-Koordinasyon grubu üyelerin istemiyle her zaman yenilenebilmeye açıktır.
-Yönetimin görev ve yetkileri meclis toplantısında, üyeler tarafından belirlenir.
-İş bölümü ve çalışma grupları kurulması meclis toplantısında gerçekleşir.
-Yaşlılar Meclisi, koordinasyon aracılığı ile başta Datça Belediyesi olmak üzere ilçemizdeki kurum ve kuruluşlarla ilişkiye geçer. Yaşlı insanların hakları ve talepleriyle ilgili bilgi sunma ve destek alma çalışmalarını yürütür.
-Datça Yaşlılar Meclisi bağımsızdır. Yaşlılarla ilgili karar ve çalışmalarını parti, dernek, resmi ve resmi olmayan kuruluşlardan bağımsız olarak alır. Yaşlı insanların hakları ile ilgili çalışmalarda kimlerle, nasıl, hangi boyutta birlikte hareket edileceğine Meclis toplantısında karar verilir.
-Yaşlı Meclisine ve organlarına inanç, etnik köken ve cinsiyet ayrımı gözetilmeden, Datça'da yaşayan ve yüz kızartıcı bir suça karışmamış olan herkes katılabilir. Bu anlamda, yukarıdaki amaçlar doğrultusunda çalışmak isteyen her Datçalı, Yaşlılar Meclisinin doğal üyesidir.
-Meclis ayda bir defa toplanır, koordinasyon grubu ihtiyaca göre toplanır. Koordinasyon grubu toplantılarının yeri ve zamanını Meclis üyelerine duyurur. Bu toplantılar şeffaf ve izlemek isteyen herkese açık olarak gerçekleştirilir.
İlginizi Çekebilir