© DATÇA HABER

DATÇA TOP­LUM SAĞ­LI­ĞI MER­KEZİ DÜNYA ARTRİT GÜNÜ HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Sebiha ARSLAN : Datça Top­lum Sağ­lı­ğı Mer­ke­zi Baş­kan­lı­ğı, 12 Ekim Dünya Art­rit günü hak­kın­da bil­gi­len­dir­me­de bu­lu­na­rak,''1996'dan iti­ba­ren tüm dün­ya­da ro­ma­tiz­ma ve kas-is­ke­let sis­te­mi has­ta­lık­la­rı hak­kın­da­ki far­kın­da­lı­ğı art­tır­mak ama­cıy­la kut­lan­mak­ta­dır'' dedi.

Top­lum Sağ­lı­ğı Mer­ke­zi Baş­kan­lı­ğın­dan ya­pı­lan açık­la­ma­da şu bil­gi­ler yer aldı''
12 Ekim 2022 Dünya Art­rit Günü Bel ağ­rı­sı, ol­duk­ça sık gö­rü­len, yaşam ka­li­te­si üze­rin­de­ki olum­suz et­ki­le­ri­nin yanı sıra doğ­ru­dan (tanı ve te­da­vi gi­der­le­ri) ve do­lay­lı (iş gücü kaybı) eko­no­mik ka­yıp­lar ne­de­ni ile top­lu­ma ma­li­ye­ti yük­sek önem­li bir sağ­lık so­ru­nu­dur. Ağ­rı­nın kro­nik­leş­me­si ile or­ta­ya çıkan sa­kat­lık özel­lik­le ge­liş­miş ül­ke­ler­de iş gücü kaybı ve üre­tim azal­ma­sı­nı et­ki­le­yen en önem­li fak­tör­ler­den biri ha­li­ne gel­miş­tir. Bel ağ­rı­sı bir ak­ti­vi­te (ağır kal­dır­ma) ya da trav­ma (düşme, çarp­ma) son­ra­sı baş­la­ya­bi­le­ce­ği gibi be­lir­gin bir neden ol­ma­dan da or­ta­ya çı­ka­bi­lir. Dün­ya­da ya­pı­lan araş­tır­ma­lar in­san­la­rın %80' inin ha­yat­la­rı bo­yun­ca en az bir kez bel ağ­rı­sı ya­şa­dık­la­rı­nı or­ta­ya koy­muş­tur. En sık gö­rü­len ağrı tipi me­ka­nik bel ağ­rı­sı­dır.
An­ki­lo­zan spon­di­lit (AS), özel­lik­le omur­ga­yı et­ki­le­yen, ağ­rı­lı, kro­nik, iler­le­yi­ci, se­be­bi bi­lin­me­yen ro­ma­tiz­mal bir has­ta­lık­tır. AS' nin 8-45 yaş arası baş­la­ya­bi­le­ce­ği bi­lin­se de ge­nel­lik­le 15-30 yaş arası daha sık or­ta­ya çık­mak­ta­dır. AS has­ta­lı­ğı­nın or­ta­ya çık­ma­sın­da en önem­li fak­tör ge­ne­tik yat­kın­lık­tır. AS erken ta­nı­sı için sor­gu­lan­ma­sı ge­re­ken hedef kitle 20' yaş­lar­da bel ağ­rı­sı baş­la­mış, üç aydan uzun sü­re­li bel ağ­rı­sı olan hasta gru­bu­dur. AS omur­ga­nın yanı sıra sık­lık­la sak­ro­ili­ak ek­le­mi(omur­ga­nın leğen ke­mi­ğiy­le yap­tı­ğı eklem), daha az sık­lık­la kalça ve omuz gibi büyük ek­lem­le­ri tutar.
Me­ka­nik ne­den­le­re bağlı bel ağ­rı­la­rın­dan ko­run­mak için;
 Her gün dü­zen­li ola­rak bel ve karın kas­la­rı­nı güç­len­di­ri­ci eg­zer­siz­ler yapın
 Ge­rek­li du­rum­lar­da ağır nes­ne­le­ri; beli dik po­zis­yon­da tutup, diz­le­ri bü­ke­rek çö­me­lip, ağır­lı­ğı kol­la­ra ve ba­cak­la­ra ve­re­rek kal­dı­rı­nız
 Ayak­ta uzun süre dur­mak­tan ka­çı­nı­nız
 Çay ve kahve tü­ke­ti­mi­ni azal­tı­nız
 St­res­le başa çıkma yön­tem­le­ri ge­liş­ti­ri­niz
 İşiniz ge­re­ği otu­ru­yor­sa­nız, yarım sa­at­te bir ayağa kal­kıp vü­cu­du­nu­zu es­ne­ti­niz
 Yü­rü­yüş ve yüzme bel ağ­rı­sı­nı ön­le­me­de uygun spor­lar­dır. Fark­lı spor­lar­la uğ­ra­şan­la­rın spora baş­la­ma­dan önce ısın­ma ve son­ra­sın­da da es­ne­me (st­retc­hing) eg­zer­siz­le­ri­ni yap­ma­la­rı sa­kat­lık­la­rın ön­len­me­sin­de önem­li­dir.
 Kilo ver­mek bel ağ­rı­sı ris­ki­ni azal­tır.
12 Ekim 2022 ta­ri­hi Dünya Art­rit Günü olup “Bel Sağ­lı­ğı Demek Ka­li­te­li Yaşam Demek”, “An­ki­lo­zan Spon­di­lit Ka­lı­cı Kam­bur­lu­ğa Neden Ola­bi­lir” te­ma­la­rıy­la top­lum far­kın­da­lı­ğı­nın art­tı­rıl­ma­sı ve bil­gi­len­di­ril­me­si ama­cıy­la fa­ali­yet­ler ger­çek­leş­ti­ril­me­si plan­lan­mış­tır.
T.C. Sağ­lık Ba­kan­lı­ğı ola­rak, tüm he­kim­le­ri, kamu yet­ki­li­le­ri­ni, ulu­sal ör­güt­le­ri ve ulu­sal ve yerel med­ya­yı bir­lik­te ça­lış­ma­ya davet edi­yo­ruz.
Kat­kı­la­rı­nız ve des­te­ği­niz için te­şek­kür ede­riz.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER