DATÇA KAYMAKAMLIĞI'NDAN KALİTELİ TURİZM ATAĞI
YAŞAMKaymakamlık tarafından işletmelere turizm hijyen kursları verileceği bildirildi.
İlçemiz Kaymakam'ı Hamdi Üncü yaklaşan turizm döneminde ilçemize gelecek yerli ve yabancı turistlerin tatillerinin kaliteli, sağlıklı ve güvenli bir şekilde geçirmelerini sağlamak için yetkililer konaklama, yeme içme,eğlence tesisleri gibi gıda üretimi ve tüketiminin yapıldığı bir çok sektördeki işletmeye büyük sorumluluk düştüğünü açıkladı.
İlçemiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı kuru
luşların bundan sonraki dönemlerde tüketici memnuniyetinin ve gıda güvenliğinin sağlanması amacı ile dikkat edilmesi gereken hususları işletme sahipleriyle paylaşma gereği doğduğuna dikkat çekti.
Yerli ve yabancı turizminin ilçemiz için önemli olduğun belirten Kaymakam Üncü Açıklamalarına şöyle devam etti:”İş-letme sahiplerinin ve çalışanlarının “Hijyen Eğitimi Yönetme
liği” hükümleri gereğince Hijyen Eğitim Belgesinin aslını yada fotokopisini işletmelerinde bulundurmalıdır.
Hijyen eğitim belgelerini almayan işletme sahipleri ve çalışanları kayıtlı oldukları Datça Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı'na yada Datça Ticaret ve Sanayi Odası Temsilciliğine ön kayıtlarını yaptırmalıdır” dedi.
“İşletme sahiplerinin ve çalışanlarının “Gıda Hijyeni Yönetmeliği” hükümleri gereğince Sağlık Bakanlığı'ndan izinli uygulayıcı işletmelere ve yine Sağlık Bakanlığı'ndan eğitim almış kişiler tarafından ayda en az bir kere olmak üzere açık olduğu süre boyunca düzenli olarak ilaçlamanın yapılması gerektiğini” ifade etti.
“İşletme sahiplerinin ve çalışanlarının “Gıda Hijyeni Yönetmeliği” hükümleri gereğince gıdanın muameleye tabi tutulduğu anlarda çalışan bütün personelin, kişisel temizliğini sürdürmeye azami itina göstermesi, temiz ve gerekli durumlarda uygun koruyucu kıyafet giymesi gerekir.
Gıda ile taşınabilen bir hastalığı olan veya ishal gibi şikayetleri olan kişilerin herhangi bir şekilde doğrudan bulaştırma ihtimali varsa gıda ile temasına, gıdaları muamele etmesine veya gıdaların muameleye tabi tutulduğu alanlara girmesine izin verilemez. Bu nedenle işletme sahiplerinin personelini çalıştırmaya başlamadan önce sağlık kuruluşlarından gıda işletmelerinde çalışmasına herhangi bir engel teşkil etmediğine dair raporu bulundurmaları gerekmektedir.” Şeklinde açıklamalarda bulundu.
Kaymakam Üncü üretim faaliyetlerini gerçekleştiren üreticilerin de turistlere sağlıklı ve güvenli ürün temin etmekle yü
kümlü olduklarını belirtti.
Açıklamalarına şu şekilde de-vam eden Kaymakam Üncü şunları belirtti:”İlçemizde Üretim faaliyetlerini gerçekleştiren bal,polen,arı sütü ve temel petek üretimi ve ambalajlama, zeytin yağı,alkollü içki üretiminde bulunan işletmelerin üretimini gerçekleştirmiş oldukları ürünlerin etiket bilgile
rini (Tavsiye edilen Tüketim Tarihi, Parti Numarası, Sağlık Uyarıları gibi) eksiksiz olarak hazırlamaları; Ürünlerin tavsiye edilen tüketim tarihinin zamanın düzenli olarak Kontrolünün sağlanması ve raf ömrü geçen ürünler için iade bölümünün oluşturulması” gerektiğini bildirdi.
İlçemize gelecek olan yerli ve yabancı turistlerin daha kaliteli, sağlıklı ve güvenli ürün temini sağlanacaktır.Ayrıca işletme sahiplerinin ürettikleri ürünleri ilgilendiren mevzuat konuları hakkında gerekli önlemleri alarak ürünlerinin analizlerini gerçekleştirmeleri gıda güvenliği açısından önem arz etmektedir.
İşletme sahiplerinin ve çalışanlarının mevzuat hükümleri uyarınca günlük olarak ürettikleri ürünlerden en az 250 gr. Numuneyi buzdolabı sıcaklığında (0-4 derece) 72 saat (3 gün) süreyle muhafaza etmeleri gerek
mektedir.Ayrıca kızartma yöntemiyle pişirimi gerçekleştirilen işletmelerin kızartma yağlarını en fazla 2 kez kullanmaları polar madde ve asit sayısı açısından oldukça önemlidir.
Derin dondurucuda muhafaza edilecek ürünler için yeterli kontrolün sağlanması amacı ile ürün bilgileri,ambalaj açılış tarihleri, parti numaraları ve son kullanma tarihleri hakkında yeterli bilgiyi verecek bir etiketleme sisteminin oluşturulması sağlanmalıdır” şeklinde açıklamalarda bulundu.
İlginizi Çekebilir