© DATÇA HABER

BÜ­YÜK­ŞE­HİR BELEDİYESİNDEN DATÇA BA­DE­Mİ­ VE ZEY­TİN­Cİ­Lİ­Ğİ YAY­GIN­LAŞ­TI­RA­CAK HAMLE

Sebiha ARSLAN : Muğla Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si 'Datça Ba­de­mi ve Zey­tin­ci­li­ği Des­tek­le­me' Pro­je­si­ni ha­ya­ta ge­çi­re­rek, S.S. Datça Yazı Köyü Ta­rım­sal Kal­kın­ma Ko­ope­ra­ti­fi ile iş­bir­li­ği baş­lat­tı. Bu kap­sa­m­da Muğla Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan ko­ope­ra­ti­fe ka­zan­dı­rı­lan badem iş­le­me ma­ki­ne­le­ri­nin ta­nı­tı­mı ve ko­ope­ra­tif satış ma­ğa­za­sı­nın açı­lış tö­re­ni Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Dr. Osman Gürün'ün ka­tı­lı­mıy­la ya­pıl­dı.

Edinilen bilgilere göre  özetle ;Muğla Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si il ge­ne­lin­de ko­ope­ra­tif­le­rin ve üre­ti­ci­le­rin des­tek­len­me­si, bölge hal­kı­nın ko­ope­ra­tif­leş­me­si­nin sağ­lan­ma­sı ama­cıy­la ça­lış­ma­la­rı­na devam edi­yor. Bu kap­sam­da Muğla Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si ile S.S. Datça Yazı Köyü Ta­rım­sal Kal­kın­ma Ko­ope­ra­ti­fi ile iş bir­li­ği ya­pı­yor. İşbir­li­ği kap­sa­mın­da Muğla Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan ko­ope­ra­ti­fe ka­zan­dı­rı­lan badem iş­le­me ma­ki­ne­le­ri­nin ta­nı­tı­mı ve ko­ope­ra­tif satış ma­ğa­za­sı­nın açı­lış tö­re­ni ya­pıl­dı.

Açı­lış tö­re­ni­ne Muğla Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Dr. Osman Gürün, Datça Be­le­di­ye Baş­ka­nı, CHP Datça İlçe Baş­ka­nı Aytaç Kurt, Be­le­di­ye Mec­lis Üye­le­ri, Ko­ope­ra­tif Baş­ka­nı Şafak Işıl­dak, Sivil Top­lum Ku­ru­lu­şu Tem­sil­ci­le­ri, Muh­tar­lar ve va­tan­daş­lar ka­tıl­dı.
Datça Ba­de­mi ve Zey­tin­ci­lik des­tek­le­necek
İş bir­li­ği ile Muğla Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si ta­ra­fın­dan ko­ope­ra­ti­fin kul­la­nı­mı­na 1 Adet Badem Yeşil Kabuk Soyma Ma­ki­ne­si, 1 Adet Badem Kırma Ayık­la­ma Ma­ki­ne­si ile 17 bin m2 zey­tin­lik ve­ril­di. Datça ba­de­mi­nin üre­tim, iş­le­me, pa­ket­le­me ve pa­zar­la­ma sü­reç­le­ri­nin iyi­leş­ti­ril­me­si ve yay­gın­laş­tı­rıl­ma­sı sağ­la­na­cak olan pro­je­de ay­rı­ca Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye­si'nin böl­ge­de yer alan zey­tin­lik­le­ri­nin ko­ope­ra­tif bün­ye­sin­de de­ğer­len­di­ri­le­rek zey­tin ve zey­tin­ya­ğı­nın üre­ti­min ar­tı­rıl­ma­sı, ko­ope­ra­tif­çi­li­ğin ge­liş­ti­ril­me­si amaç­la­nı­yor.

Ko­ope­ra­tif Baş­ka­nı Şafak Işıl­dak; “Bü­yük­şe­hir ön­cü­lü­ğün­de, Güç Bir­li­ği ça­tı­sı al­tın­da bir­lik­te üre­te­ce­ğiz”
Ya­zı­köy Ko­ope­ra­ti­fi Baş­ka­nı Şafak Işıl­dak açı­lış­ta yap­tı­ğı ko­nuş­ma­da Ege'nin en eski ko­ope­ra­tif­le­rin­den biri ol­duk­la­rı­nı vur­gu­la­ya­rak, “1973'de 300 - 400 üye ile ku­ru­lan Ya­zı­köy ko­ope­ra­ti­fi­miz Ege'nin en eski ko­ope­ra­tif­le­rin­den bi­ri­dir. Ek­sik­lik­le­ri­mi­zi be­lir­le­dik ve Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye'mize des­tek için baş­vur­duk. Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı­mız ve ekibi kısa sü­re­de ta­lep­le­ri­mi­zi in­ce­le­ye­rek ye­ri­ne ge­tir­di. Başta Baş­ka­nı'mız Dr.​Osman Gürün olmak üzere tüm eki­bi­ne te­şek­kür edi­yo­rum. Daha iyi işler yap­mak için Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye'miz ön­cü­lü­ğün­de Güç Bir­li­ği ça­tı­sı al­tın­da köy­lü­le­ri­mi­zin üret­ti­ği ürün­le­ri pa­zar­la­ma­ya, üre­ti­ci­mi­ze ka­zan­dır­ma­ya devam ede­ce­ğiz. Bir­lik­te çok güzel işler ya­pa­ca­ğız ”dedi.Baş­kan Gürün, “Ko­ope­ra­tif­le­rin de bir­le­şe­rek ko­ope­ra­tif­ler bir­li­ği ol­ma­sı ge­re­ki­yor”
Açı­lış tö­re­nin­de ko­nu­şan Muğla Bü­yük­şe­hir Be­le­di­ye Baş­ka­nı Dr. Osman Gürün, gö­re­ve gel­dik­le­ri gün­den iti­ba­ren ko­ope­ra­tif­çi­li­ğin, ta­rı­mın ve hay­van­cı­lı­ğın ge­liş­me­si için çok çaba sarf et­tik­le­ri­ni ifade etti. Baş­kan Gürün, ”Ko­ope­ra­tif­ler bir­lik be­ra­ber­li­ğin, bir­lik­te karar al­ma­nın, üret­me­nin ve adil pay­laş­ma­nın en önem­li ör­nek­le­rin­den bi­ri­si­dir. O ne­den­le ko­ope­ra­tif­le­rin üye­le­ri­ni müm­kün ol­du­ğu kadar art­tır­ma­sı ve ko­ope­ra­tif­le­rin de bir­le­şe­rek ko­ope­ra­tif­ler bir­li­ği ol­ma­sı ge­re­ki­yor. Bizde bu kap­sam­da önem­li adım­lar attık. Artık şeh­ri­miz­de üre­ti­len ka­li­te­li tarım ürün­le­ri­nin fark­lı ko­ope­ra­tif­ler ta­ra­fın­dan bir iş bir­li­ği için­de bir­bir­le­rin­den temin et­me­le­ri­ni ve bu şe­kil­de yerli üre­ti­ci­nin ka­zan­cı­nın art­ma­sı­nı sağ­la­mak is­ti­yo­ruz. Kır­sal­da üret­ti­ği­miz ürün­le­rin kı­yı­da tü­ke­ti­mi­ni sağ­la­mak için bu bir­lik­te­li­ği sağ­la­ma­lı­yız” dedi.“Her ko­nu­da ko­ope­ra­tif­çi­li­ği, ta­rım­sal ve hay­van­sal üre­ti­mi des­tek­li­yo­ruz”
Ko­ope­ra­tif­ler­de kadın üye­le­rin fazla ol­ma­sı ve ka­dın­la­rın üre­ti­me ka­tıl­ma­sı­na büyük önem ver­dik­le­ri­ni vur­gu­la­yan Baş­kan Gürün, kadın eli­nin değ­di­ği yerde o işin mu­hak­kak iyi gi­de­ce­ği­ni söy­le­di. Her ko­nu­da ko­ope­ra­tif­çi­li­ği, ta­rım­sal ve hay­van­sal üre­ti­mi des­tek­le­dik­le­ri­ni ifade eden Baş­kan Gürün şun­la­rı be­lirt­ti; “Ön­ce­den Muğla'nın ana sek­tö­rü de­nil­di­ği zaman tu­rizm akla ge­lir­di. Ancak bizim nü­fu­su­mu­zun yüzde 55'i ta­rım­sal alan­da ya­şı­yor. Bu ne­den­le git gide düşen ta­rım­sal üre­ti­mi art­tır­mak için va­tan­daş­la­rı­mı­zın tek­rar top­ra­ğa dön­me­si­ni sağ­la­ma­lı­yız. Bunun için de ora­dan ka­zanç sağ­la­ma­sı­nı temin et­me­miz lazım. Önü­müz­de­ki yıl­lar­da kente göç­müş olan­lar tek­rar kent­ten köye dö­necek hale ge­lecek ve top­ra­ğı­na sahip çık­tı­ğın­da daha çok ka­za­na­cak, daha çok mutlu ola­cak. Biz çağ­daş yön­tem­ler­le üre­te­ce­ğiz. Ça­lış­ma­la­rı­mız ile dönüm ba­şı­na veya hay­van ba­şı­na elde et­ti­ği­miz ge­li­ri yük­sek se­vi­ye­ye çı­ka­ra­ca­ğız. Hem ta­rım­la il­gi­li yeni alan­la­rı iş­le­me­ye hem de hay­van­cı­lık­la il­gi­li hay­van sa­yı­mı­zı yük­selt­me­ye ça­lı­şa­ca­ğız.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER