ARTIK TELEFONLARINIZA İSTEMEDİĞİNİZ MESAJLAR GELEMEYECEK
YAŞAMİlçemiz Tüketici hakları Derneği Başkanı Orhan Keskinsoy Telefonlarımıza gelen istenmeyen iletilerle ilgili Bir basın toplantısı Düzenleyerek bu iletilerden kurtulmanın yollarını anlattı.
Keskinsoy yaptığı açıklamalarda İstenmeyen iletilerin bir çoğunluğu yasal olmayan yollardan gelmektedir. Bu iletilerin iptal edilmesi için Düzenlenen kanunlarda iptal edilmelerin yüzde doksan oranında aksatıldığı belirtilmiştir.
Keskinsoy konuşmasının devamında şunları belirtti:” Basın yayın organlarında,TV lerde artık istenmeyen iletiyi almayacağınız duyuruldu.?Ama sadece o kadarını biliyorsunuz. Bu konuyla ilgili 15 Temmuz 2015 tarih ve 29417 sayılı Res-mi Gazetede”Ticari İletişim ve Ticari elektronik İletiler hakkında Yönetmelik”yayınlandı. Çok uzun ayrıntılarla dolu olan yönetmeliğin ilgili bölümlerini sizler için hazırladık.
- Alıcıların elektronik iletişim adreslerine gönderdiği ticari elektronik iletiler içinkendisinden onay alınır. Onay reddetme hakkı kullanılıncaya kadar geçerlidir…”
- Devam eden abonelik,üyelik veya ortaklık durumu ile tahsilat,borç hatırlatma,bilgi güncelleme,satın alma ve teslimat veya benzeri durumlara ilişkin…..önceden onay alma zorunluluğu yoktur…Ancak bu tür bildirimlerde herhangi bir mal veya hizmet özendirilemez veya bunların tanıtımı yapılamaz”
- Onay,yazılı olarak veya her türlü elektronik iletişim aracıyla alınabilir.Onayla,alıcının ticari elektronik ileti gönderilmesini kabul ettiğine dair olumlu irade beyanı,adı ve soyadı ile elektronik iletişim adresi yer alır.
- Onayın elektronik ortamda alınması durumunda,onayın alındığı bilgisi,reddetme imkanı da tanınmak suretiyle,alıcının elektronik iletişim adresine aynı gün içinde iletilir.
- Alıcının elektronik iletişim adresine ticari elektronik ileti gönderilerek onay talebinde bulu
nulamaz.
- Ticari elektronik ileti içeriğinin alıcıdan onaya uygun olması gerekir.
- Alıcı istediğinde hiçbir gerekçe göstermeksizin ticari elektronik ileti almayı reddedebilir.?Alıcının ret bildiriminde bulunması bildirimin yapıldığı iletişim kanalına ilişkin,onayı geçersiz kılar.
- Hizmet sağlayıcı,alıcının ticari elektronik iletiyi almayı reddettiğine ilişkin talebin kendisine ulaşmasını müteakip ÜÇ GÜN içinde alıcıya ticari elektronik ileti göndermeyi durdurur.
- Şikayet başvuruları,elektronik ortamda e-Devlet kapısı veya Bakanlığın(Gümrük ve Ticaret Bakanlığı) internet sitesi üzerinden veyahut yazılı olarak şikayetçinin ikametgahının bulunduğu yerdeki İL MÜDÜRLÜĞÜNE(Ticaret İl müd. Ya da temsilciliği)yapılır.
- Ticari elektronik iletilere ilişkin şikayet başvurularında aşağıdaki hususlar aranır.
KISA MESAJ YOLUYLA GÖNDERİLMİŞ İSE
Şikayetçinin;T:C:Kimlik numarası,elektronik posta adresi,şikayetçiye elektronik posta hizmeti sağlayan işletmenin adı,iletiyi gönderenin numarası,bu numaranın bulunmaması halinde marka ve işletme adı gibi alfa nümerik bilgisi,iletinin gönderilme tarihi,saati ve içeriğinin tamamı ile şikayetçinin tacir olması halinde MERSİS numarası,esnaf olması halinde bu durumu belirten ibare yer alır. Varsa iletinin görsel bir örneği başvuruya eklenir.
ELEKTRONİK POSTA YOLUYLA GÖNDERİLMİŞ İ-SE
Şikayetçinin T:C kimlik numarası,Elektronik posta adresi,şikayetçiye elektronik posta hizmeti sağlayan işletmenin adı,iletiyi gönderenin elektronik posta adresi,iletinin gönderilme tarihi,saati ve içeriği ile şi
kayetçinin tacir olması halinde MERSİS numarası,esnaf olması halinde bu durumu belirten ibare yer alır.İletinin bir örneği başvuruya eklenir.
SESLİ ARAMA YOLUYLA YAPILMIŞSA
Şikayetçinin T.C. kimlik Numarası,telefon numarası,abonesi olduğu GSM veya sabit hat operatörü adı,iletiyi gönderenin numarası,bu numaranın alınamaması halinde marka ve işletme adı,iletinin gönderilme tarihi,saati ve içeriği ile şikayetçinin tacir olması halinde MER-SİS numarası,esnaf olması halinde bu durumu belirten ibare yer alır.
ŞİKAYETİN SONUÇLANDIRILMASI
- Başvurunun yapıldığı il müdürlüğünce,şikayet edilenin sicile kayıtlı merkezinin başka bir ilde bulunduğunun tespiti halinde,başvuru belgeleri ile ilgili il müdürlüğüne gönderilir ve başvuru sahibine bilgi verilir.
- İl müdürlüğü tarafından konuya ilişkin bilgi ve belgeler ilgilisinden temin edilerek şikayet sonuçlandırılır. Ancak gerekli hallerde il müdürlüğünce denetim için görevlendirilen personel tarafından yerinde denetim yapılır.
İDARİ YAPTIRIMLARI UYGULAMA
-Bu yönetmeliğe aykırı hareket edenlere Kanunun 12.?nci maddesi uyarınca uygulanacak idari para cezalarını vermeye,hizmet sağlayıcı ve aracı hiz
met sağlayıcının sicile kayıtlı merkezinin bulunduğu yerdeki il müdürü yetkilidir.
HANGİ İLETİLER GÖNDERİLEBİLİR
- Elektronik Haberleşme kapsamındaki işletmecilerin abone ve kullanıcılarına,münhasıran(yalnız,sadece) kendi mal ve hizmetlerini tanıtmak,pazarlamak ya da işletmesini tanıtmak amacıyla gönderdiği ticari elektronik iletiler.
- Vakıf üniversitelerinin öğrencilerine ve bunların velilerine gönderdiği iletiler;
- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile kamuya yararlı dernekler ve vergi muafiyeti(bağışıklığı)sağlanan vakıfların,kendilerine ait ticari işletmelerin faaliyetleriyle ilgili olarak üyelerine gönderdiği iletiler;
- Devlet,mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişilerinin kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla gönderdikleri iletiler.
Değerli Tüketiciler:
Öyle bir yönetmelik ki,neresi düzelteyim dedim bu kadar anlaşılır oldu. En son maddeye bakar mısınız? Kanunun 12. Maddesi.
Bu kanun hangi kanun.? Tüketici kanunu değil…Bize göre 6563 Sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi hakkında kanun olmalı.Böyle dolambaçlı işlere hiç gerek yoktu.
Şöyle bir ibare yeterli olacaktı:“..Tüketicinin istemediği bir ileti gönderilmesi halinde,iletiyi gönderen kurum,kuruluş vb. tüketiciye her bir ileti için TL öder(Bize göre bu 5-10 TL arasında olmalı ki,caydırıcı ol-sun!”
İlginizi Çekebilir