© DATÇA HABER

750 BİN EPİLEPSİ HASTASINA MÜJDE !

Tıp ve cerrahi teknolojilerin her geçen gün ilerlemesi meyve vermeye devam ediyor. Epilepsi hastaları cerrahi müdahale ile tedavi edilebilecek. Türk doktorlar 15 yıldır uyguladıkları epilepsi cerrahisi ile çok başarılı sonuçlar almaya devam ediyor. İşte epilepsi hastalarına umut olacak haber !

0

      Türkiye’de yaklaşık 750 bin epilepsi hastası var ve bunların yarıya yakını kullandıkları ilaçlardan herhangi bir tedavi etkisi göremiyorlar. Bu hastalara doktorlar cerrahi müdahale ile etkili bir tedavi imkanına sahip olacak.

      Amerika Birleşik Devletleri’nde 3 milyon, Türkiye’de 750 bin epilepsi hastası var. Bu hastaların en az  üç’te biri gereken ilaçları kullandıkları halde epilepsi krizlerine ve bayılmalarına çare bulamıyorlar.

      Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Profesör Doktor Ersin Erdoğan, başarılı ile geçen bir cerrahi müdahalenin ilaçlardan fayda göremeyen epilepsi hastalarına tedavi sağladığını açıkladı ve şöyle konuştu;’’ Cerrahi tedavi ve özellikle temporallobektomi hem güvenli hem de uzun dönemde epilepsinin neden olduğu komplikasyonları engellemede etkili oluyor. Özellikle erken cerrahi, epilepsi nöbetlerinin yapabileceği kötü sonuçları engellemesi açısından önemli. Devam eden nöbetlerde şu kötü sonuçlar olabiliyor; artmış ölüm oranı (yaralanmaya bağlı veya ani uykuda ölüm gibi), fiziksel yaralanmalar, kognitif disfonksiyon ve hayat kalitesinin düşmesi gibi. Hastanın nöbetleri kontrol altına alınmadıkça hayat kalitesinden hem kendisi hem de ailesi için bahsetmek imkansızdır’’ dedi.

      Türkiye’deki 750 bin epilepsi hastasından yaklaşık 300 bin tanesi cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyuyor. Bu rakam her sene yaklaşık 30 bin kadar yükseliyor. Bu duruma dikkatleri Çeken Prof.Dr. Erdoğan, bu tedavide en önemli noktanın doktorların ve nörologların hastalarını zamanında cerrahi müdahaleye yönlendirmeleri olduğunu açıkladı.

      Cerrahi yöntemle tedavinin tarihi aslında yüz yıl öncesine kadar bulunmaktadır, fakat epilepsi cerrahisinin sıkça kullanılması 1980’lerden sonra artış göstererek yaygınlaşmıştır. İlaca karşı direnç gösteren hastaların yarısında bu tedavi uygulanabiliyor.Cerrahi yöntem ile yapılan tedavi sonucunda epilepsi nöbetleri tamamen yok oluyor ya da çok zayıf ve nadir nöbetler geçiriliyor. Hastalar bu durumda ilaç tedavisinden çok daha rahat ve kaliteli bir yaşam sürdürebiliyorlar.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER