© DATÇA HABER

10 BİN SIĞLA FİDANI TOPRAKLA BULUŞTURULDU

Dün­ya­da yal­nız­ca Gü­ney­ba­tı Ana­do­lu'da gö­rü­len sığla or­man­la­rın­da­ki yaban ha­ya­tı baş­la­tı­lan proje kap­sa­mın­da araş­tı­rı­lı­yor.

0

Muğla Orman Bölge Mü­dür­lü­ğü ile Muğla Sıtkı Koç­man Üni­ver­si­te­si iş­bir­li­ğin­de yü­rü­tü­len ve Ruf­ford Doğa Ko­ru­ma Vakfı ta­ra­fın­dan des­tek­le­nen, "Sığla Or­man­la­rı­nın Ko­run­ma­sı" pro­je­si kap­sa­mın­da sığla or­man­la­rın­da­ki yaban ha­ya­tı fo­to­ka­pan­lar­la gö­rün­tü­le­ni­yor.

Fo­to­ka­pan­lar ile elde edi­len bul­gu­lar ışı­ğın­da nemli bir su basar orman eko­sis­te­mi özel­li­ği gös­te­ren sığla or­man­la­rın­da, su sa­mu­ru, ka­ra­ku­lak, por­suk, kaya san­sa­rı, yaban do­mu­zu, su yı­lan­la­rı ve tatlı su kap­lum­ba­ğa­la­rı gibi yaban ha­ya­tı var­lı­ğı tes­pit edil­di.?

Muğla Sıtkı Koç­man Üni­ver­si­te­si öğ­re­tim gö­rev­li­si ve yaban ha­ya­tı uz­ma­nı Yasin İlemin, ga­ze­te­ci­le­re yap­tı­ğı açık­la­ma­da, bu tür­ler­den su sa­mu­ru ve por­su­ğun sığla or­man­la­rı için anah­tar tür­ler ol­du­ğu­nu söy­le­di.

Su sa­mu­ru­nun temiz su kay­nak­la­rı­na bağlı ya­şa­yan has­sas bir me­me­li türü ol­du­ğu­nu be­lir­ten İlemin, sığla or­man­la­rın­da bo­zul­ma­mış halde bu­lu­nan temiz su kay­nak­la­rı­nın su sa­mu­ru için önem­li ol­du­ğu­na de­ğin­di.

İlemin, por­suk tü­rü­nün de kim­ya­sal tarım ilaç­la­rın­dan do­la­yı teh­li­ke al­tın­da ol­du­ğu­nu, sığla or­man­la­rı­nın nis­pe­ten ko­ru­nan alan­lar ol­ma­sı ne­de­niy­le por­suk gibi has­sas bir yır­tı­cı me­me­li türü için kur­ta­rıl­mış bölge 

gö­re­vi gör­dü­ğü­nü ifade etti.?
Datça, Mar­ma­ris, Gö­ko­va, Köy­ce­ğiz, Da­la­man ve Fet­hi­ye böl­ge­le­rin­de­ki Sığla or­man­la­rın­da yap­tık­la­rı araş­tır­ma­lar­da insan eliy­le dikim ya­pıl­mış sa­ha­la­rın eko­lo­jik açı­dan yaban ha­ya­tı­nın de­vam­lı­lı­ğı­nı sağ­la­ma da önem­li rol oy­na­dı­ğı­nı kay­de­den İlemin, şöyle ko­nuş­tu:"Yeter ki bu dikim sa­ha­la­rı­nın bir şe­kil­de doğal sa­ha­lar­la eko­lo­jik ola­rak bağ­lan­tı­sı bu­lun­sun. 

Yer­le­şim­ler ara­sı­na sı­kı­şıp kal­mış ağaç par­ça­la­rın­dan zi­ya­de doğal alan­lar ile bağ­lan­tı­lı halde olan plan­tas­yon (insan eliy­le dikim) sa­ha­la­rın­da yaban ha­ya­tı­nın daha rahat ha­re­ket ede­bil­di­ği­ni gör­dük. 

Bu tarz alan­lar­da tür çe­şit­li­li­ği de doğ­ru­dan bir artış gös­te­ri­yor.”

“SIĞLA OR­MAN­LA­RI ARA­SIN­DA KORİDOR­LAR O-LUŞ­TU­RUL­MA­SI GE­REK-Lİ”
Sığla or­man­la­rı­nın gü­nü­müz­de Gü­ney­ba­tı Ana­do­lu Böl­ge­si'nde yak­la­şık 2 bin 500 hek­tar­lık bir alana sı­kı­şıp kal­dı­ğı­nı, bu ha­liy­le yok olu­şun eşi­ğin­de bir değer ol­du­ğu­na işa­ret eden İlemin, Gü­ney­ba­tı Ana­do­lu'da par­ça­lan­mış bir yapı ser­gi­le­yen sığla or­man­la­rı ara­sın­da ko­ri­dor­lar (eko­lo­jik bağ­lan­tı­lar) 

oluş­tu­rul­ma­sı­nın ge­rek­li ol­du­ğu­nu vur­gu­la­dı.

Orman eko­lo­ğu Dr. Okan Ürker ise proje ile ge­ri­ye kalan orman par­ça­la­rı­nın bü­tün­cül bir hale ge­ti­ril­me­si ve bu or­man­lar­dan eko­tu­rizm, sağ­lık tu­riz­mi gibi sür­dü­rü­le­bi­lir sek­tör­le­re yö­ne­lik ta­nı­tı­mı­na da kat­kı­da bu­lun­ma­yı he­def­le­dik­le­ri­ni açık­la­dı.

Ülke ge­ne­lin­de­ki yak­la­şık 20 mil­yon hek­tar­lık orman var­lı­ğı­nın dik­ka­te alın­dı­ğın­da, 2 bin 500 hek­tar­lık bir orman par­ça­sı­nın ok­ya­nus­ta­ki su dam­la­sı bile ola­ma­ya­ca­ğı­nı anım­sa­tan Ürker, "Tüm yıl bo­yun­ca de-vam edecek pro­je­de, sığla or­man­la­rı­nın mev­cut var­lı­ğı, iklim de­ği­şik­li­ği iliş­ki­si­nin araş­tı­rıl­ma­sı, yaban ha­ya­tı 

özel­lik­le­ri, or­ma­nın aroma te­ra­pi or­ma­nı ola­rak kul­la­nı­la­bil­me­si­nin araş­tı­rıl­ma­sı ve ağaç­lan­dır­ma ya­pı­la­bi­lecek ko­ri­dor alan­la­rın be­lir­len­me­si gibi ça­lış­ma­lar ger­çek­leş­ti­ri­lecek" dedi.

5 YILDA 10 BİN SIĞLA Fİ-DANI TOP­RAK­LA BU­LUŞ­TU­RUL­DU
Ürker, proje eki­bi­nin fark­lı kurum ve ku­ru­luş­la­rın iş­bir­li­ğin­de 2010 yı­lın­dan bu yana par­ça­lan­mış sığla or­man­la­rı­nın ye­ni­den bü­tün­cül bir hale ulaş­tı­rı­la­bil­me­si­ni sağ­la­mak ama­cıy­la Köy­ce­ğiz ve Fet­hi­ye başta olmak üzere yak­la­şık 10 bin sığla fi­da­nı­nın top­rak­la bu­luş­tu­rul­du­ğu­nu bil­dir­di.
?
Bu ra­ka­mın henüz bir baş­lan­gıç ol­du­ğu­na dik­ka­ti çeken Ürker, doğa ko­ru­ma­da öncü olan ku-rum, ku­ru­luş ve va­tan­daş­la­rın des­te­ğiy­le daha güçlü ağaç­lan­dır­ma ve or­man­laş­tır­ma ça­lış­ma­la­rı­na ih­ti­yaç duy­duk­la­rı­nı söz­le­ri­ne ek­le­di.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER