Geri dönüşümlü mama makinası kurulduğu ilk günlerde, mahalle sakinleri, çevre esnaf ve duyarlı vatandaşlar evlerinde, işyerlerinde geri dönüşüm malzemesi biriktirerek (plastik ve cam şişe vb.) ve kulaktan kulağa yayarak hem geri dönüşüm yaparak çevreyi korumanın hem en az bir sokak hayvanının karnını doyurmanın mutluluğunu yaşıyorlardı. Ama bu mutlulukları bir haftadan kısa sürdü. Çünkü yaklaşık 6-8 aydır mama makinası bozuk. Çevre sakinleri üzerine düşen görevi yerine getirerek defalarca Datça Belediyesi ve yetkili memurları arayıp durum bildirdiği halde müdahale edilmiyor.
Çevre esnaflarından Polat Polat her gün gönüllü olarak mama makinasının temizliğini yapıp yan tarafına sevimli dostlar için su bırakıyor durumu el verdiğince' de yiyecek.
Yine Datça Belediyesi Çevre ve Koruma Sorumlusu aranarak mama makinasının çalışmadığı ve aşırı betonlaşmadan dolayı yiyecek bulamadıkları için aç kaldığı bilgisi verilerek ve 5199 kanun gereğince Sokak hayvanları için kısırlaştırma ,aşılama ,sağlık hizmeti ve mağdurların korunma¬sı ve yiyecek verme görevi ve vb.( Kanunun tamamı https://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5199.html bu linktedir.) görevler belediyelere verildiğini' de hatırlatarak ,belediye tarafından yiyecek bırakılması gerektiğini bizzat şahsım söyledim. Nurcan Serin den aldığım cevap ''şuan mama yok,eleman eksik, iş yoğun, araç yok, vb. bahaneler söylendi. “ Eğer iş yükünüz fazla ise yiyeceği hiçbir ücret talep etmeden sizin adınıza besleme yaparız teklifinde bulunduk. Ama ne mümkün hala bir gelişme yok. Yiyecek bırakılmıyor.Mama makinası tamir edilmiyor.
Kasım ayı içerisinde HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) ve HAYKONFED (Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu) Datça gönüllü üyesi olan şahsım, tekrar çevre sorumlusu Nurcan Serin ile görüşüp tekrar mama ve yiyecek talebinde bulundum. Yaptığım görüşmede yiyeceğin olmadığını mama stokunun bittiğini söyledi.'' Peki dedim sokak hayvanlarına 2017'nin mama stoku bitmiş, 2018'in ilk aylarına kadar ( Şubat 14 olmuş hala yiyecek yok.) yaşamayı başarırsanız size yiyecek veririz mi? diyelim dedim. (Nasreddin Hocanın ''Ölme Eşeğim Ölme, Yaz Gelsin De Yonca Yersin'' hesabı gibi) Demez olsaydım! İtici ve yüksek bir ses tonuyla '' Bıktım artık sizin yiyecek ve mama talebinizden sizde bakmayın zaten siz bakıyorsunuz diye diğer insanlar bakmıyor '', sözleriyle ''nooluyoruzz ya ''oldum. Kısa süreli şokun ardından telefonu peki diyerek kapattım. Çünkü kendimce ''aklı başında bir insanın hele ki koskoca belediyenin tahsis ettiği , memur böyle konuşmaz dedim. Belki sabah evinden mutsuz çıktı, belki güne mutsuz başladı , belki sokakta yürürken kötü bir durum, görüntü, olay onu rahatsız etti, belki yıllar onu yordu , ablamızdır, büyüğümüzdür (Hiçbir mazeret bu tarz konuşmasını gerektirmiyor ) diyerek kendi kendime teselli verdim. Tabi ki belediyenin çevre sorumlusu böyle dedi diye yapmadığı mama ve yiyeceği bütçemizi çok zorlasa da yine her gün istisnasız , birkaç gönüllü ile beslemeye devam ettik ve devam ediyoruz.
Mahalle sakinlerinden hayvan sever bir esnaf Ocak ayı ortalarında , Çevre sorumlusu Nurcan Serin ile yolda karşılaşıyor. Çevresinde çok fazla sokak hayvanı olduğunu mama makinasının çalışmadığını tatilcilerin tatil dönüşü hayvanlarını sokağa terk ettiğini ,besleme yapabilmek için işyeri kirasının parasını sokak hayvanları için yiyecek almak için harcadığını ve artık maddi gücünün olmadığını ,söyleyerek yiyecek bırakınız diyor. O esnafa da itici ve yüksek bir sesle '' Bıktım artık sizin mama talebinizden yiyecek falan yok sizde bakmayın ''diyor. (Hem onların yapması gereken görevi üstlen hem azar işit oh ne ala memleket!)
Bu durumda ilk akıllara gelen “ Madem bıktınız hala ne işiniz var o koltukta? O görevde! Zaten yıllardır 1 yıllık mama ve yiyecek stok'unu hala hesaplayıp (2016'da da bu sorunla karşılaşmıştık) dengeyi kuramadıysanız, kusura bakmayın ama , bu saatten sonra da zaten kuramazsınız. Sözümüz meclisten dışarı ama söz konusu bir canlının hayatıysa gönüllü hayvan severler olarak bu soruların yanıtını ve çözümünü arıyoruz.
Geçtiğimiz ay Datça Kaymakamı Vehbi Bakır , Belediye Başkanı Gürsel Uçar ,Çevre Sorumlusu Nurcan Serin ve hayvan sever vatandaşlar Belediye Meclis salonunda sokak hayvanlarının yaşadığı sıkıntı ,sorunlar ve çözümleri için bir toplantı düzenlemişti. Gazetemizin 19 Ocak 2018 Tarihli 1601 sayılı yayınında haberini yayınlamıştık. Kaymakam Bakır ve Başkan Uçar'la üstü kapalı detaysız yaşadığımız bu çirkin olaydan bahsetmiştim. Toplantı aşırı yoğun ve hayvan severler vatandaşların soru, öneri ve sıkıntılarını anlatabilmesi için tekrar söz almadım. Başkan Uçar bu durumdan haberi olmadığını üzüntü duyduğunu söyleyerek her türlü yardıma hazırız demişti ve Nurcan Serin'e dönüp bu durumdan neden haberim yok deyip açıklama yapmasını istedi. Nurcan Serin ise tüm toplantının huzurunda, Başkanım ben size sonra anlatırım dedi.
Amirler, idareciler ve yöneticiler görev verdikleri personel, memur ve elemanlarının ince takibini elbette yapamazlar. Bu görevli kişiler temsilen ve temsil etmek için oradadırlar. Yöneticilerini sevip sayıyorlarsa yaptığı işlerde, her türlü güç ve zor işlerde bile onun hatırına sevip sayarak, amirlerini en iyi şekilde temsil ederler. Dediğim gibi her idarecinin kendini temsil etmek için görevlendirdiği temsilcilerinin tutum, davranış ve tavırlarından haberdar olmayabilirler. Tıpkı Başkan Gürsel Uçar'ın Nurcan Serin'in tutum ve davranışından haberdar olmadığı gibi.
Bu bizim mahallede yaşananlar,diğer mahalle ve sokaklarda durum nedir şuan için bilmiyoruz umuyoruz ki bizlerin yaşadığı bu çirkin olayı başkaları yaşamamıştır yaşamaz.
İlki toplantıda ikincisi ise kısmi detaylarıyla haber yazımda dile getirerek, topu yetkililere attım!
Bu çevre sorununun yetkililerce çözüme ulaşasıya kadar takibinde olacağımızı ve siz değerli okurlarımızla gelişmeleri paylaşacağız.
(Sebiha ARSLAN)